iltasyazilim
FD Üye
Dilber Dudağı Tarifi İçin Malzemeler Hamur İçin;
*Yarım su bardağı yoğurt
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*1 yumurta
*1 tatlı kaşığı sirke
*1 tatlı kaşığı kabartma tozu
*1 çay kaşığı tuz
*2 5 su bardağı un
Hamuru açmak için;
*Mısır nişastası
Şerbet için;
*3 su bardağı toz şeker
*3 su bardağı su
*1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzerine sürmek için
*50 gram yağ
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
Dilber Dudağı Tarifi Yapılışı Öncelikli şerbetini hazırlamamız gerekiyor 3 su bardağı şekeri tencerimize alıyoruz ve üzerine 3 su bardağı suyumuzu da tencereye alıyoruz ve şerbetin daha sonradan şekerlememesi için kısık ateşte şekerimizi tahta kaşık yardımıyla eritiyoruz Şeker eriyince şerbetimizi kaynamaya bırakıyoruz Bu sırada şerbetin kıvam alması için hiç karıştırmıyoruz 5 dakika kaynadıktan sonra 1 tatlı kaşığı limonumuzu ekliyoruz Limonumuzu da koyduktan sonra orta ateşte 20 dakika daha kaynamaya bırakıyoruz
Hamuru için
Hamur malzemelerini derin bir kaba alıyoruz Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz Hamurumuzu 12 parçaya ayırıyoruz Bu parçalar nişastalayarak tabak büyüklüğünde bezeler halinde açılır Tabak büyüklüğünde açtığımız bütün parçaları altına üstüne nişasta serperek hepsini üst üste dizilir Üst üste dizdiğimiz 12 hamurumuzu önce merdaneyle açıyoruz Bezemiz biraz büyüdükten sonra oklavayla 4 mm kalınlığında tek yufka olacak şekilde açılır Açılan yufka çay bardağıyla kesilir Yufkayı israf etmemek için olabildiğince birbirine yakın keselim Kestiğimiz dairelerin arasına iri kıyılmış cevizlerimizi yerleştirelim İnce çekilmiş ceviz koymayın çünkü şerbetini koyunca ceviz dışarı çıkar Bu nedenle iri kıyılmış ceviz olmalı Cevizleri koyduktan sonra poğaça şeklinde dairelerimiz fazla bastırmadan kapatılır Şekil verdiğimiz dilber dudaklarını pişireceğimiz tepsiye aralarında fazla boşluk kalmayacak şekilde dizelim Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağlı karışım fırça yardımıyla tatlımızın üzerine bolca sürülür Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir
Piştikten sonra 10 dakika dinlendirilen tatlımızın üzerine ılımış şerbetimiz dökülür Şerbetini çeken tatlımız servise hazır
Afiyet olsun
*Yarım su bardağı yoğurt
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*1 yumurta
*1 tatlı kaşığı sirke
*1 tatlı kaşığı kabartma tozu
*1 çay kaşığı tuz
*2 5 su bardağı un
Hamuru açmak için;
*Mısır nişastası
Şerbet için;
*3 su bardağı toz şeker
*3 su bardağı su
*1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzerine sürmek için
*50 gram yağ
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
Dilber Dudağı Tarifi Yapılışı Öncelikli şerbetini hazırlamamız gerekiyor 3 su bardağı şekeri tencerimize alıyoruz ve üzerine 3 su bardağı suyumuzu da tencereye alıyoruz ve şerbetin daha sonradan şekerlememesi için kısık ateşte şekerimizi tahta kaşık yardımıyla eritiyoruz Şeker eriyince şerbetimizi kaynamaya bırakıyoruz Bu sırada şerbetin kıvam alması için hiç karıştırmıyoruz 5 dakika kaynadıktan sonra 1 tatlı kaşığı limonumuzu ekliyoruz Limonumuzu da koyduktan sonra orta ateşte 20 dakika daha kaynamaya bırakıyoruz
Hamuru için
Hamur malzemelerini derin bir kaba alıyoruz Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz Hamurumuzu 12 parçaya ayırıyoruz Bu parçalar nişastalayarak tabak büyüklüğünde bezeler halinde açılır Tabak büyüklüğünde açtığımız bütün parçaları altına üstüne nişasta serperek hepsini üst üste dizilir Üst üste dizdiğimiz 12 hamurumuzu önce merdaneyle açıyoruz Bezemiz biraz büyüdükten sonra oklavayla 4 mm kalınlığında tek yufka olacak şekilde açılır Açılan yufka çay bardağıyla kesilir Yufkayı israf etmemek için olabildiğince birbirine yakın keselim Kestiğimiz dairelerin arasına iri kıyılmış cevizlerimizi yerleştirelim İnce çekilmiş ceviz koymayın çünkü şerbetini koyunca ceviz dışarı çıkar Bu nedenle iri kıyılmış ceviz olmalı Cevizleri koyduktan sonra poğaça şeklinde dairelerimiz fazla bastırmadan kapatılır Şekil verdiğimiz dilber dudaklarını pişireceğimiz tepsiye aralarında fazla boşluk kalmayacak şekilde dizelim Eritilmiş tereyağı ve sıvı yağlı karışım fırça yardımıyla tatlımızın üzerine bolca sürülür Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir
Piştikten sonra 10 dakika dinlendirilen tatlımızın üzerine ılımış şerbetimiz dökülür Şerbetini çeken tatlımız servise hazır
Afiyet olsun