Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Dindar nesil yetiştirmek

Dindar nesil yetiştirmek
0
141

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dindar nesil yetiştirmek istiyoruzacıklamasına yonelik

Resul Tosun yazısı:
Komunizm ideolojisinin hakim olduğu birkac ulkeyi ve dini vicdanlara hapseden aşırı laikci duşunceyi dışarıda tutarsak, dindarlığın butun dunyada makbul ve teşvik edilen bir olgu olduğunu goruruz

Cağdaş demokratik, laiksekuler ulkelerde de dinin dışlanmadığını aksine ozgurluk alanının son derece geniş olduğunu dolayısıyla da etkin olduğunu muşahede ederiz

Oyle ki inancsız olanlar bile toplumdan dışlanmamak icin kiliseye kayıt yaptırıp aidat odeme ihtiyacı hissederler

Devlet dine ne eğitim ne de ibadet alanlarında mudahale etmez Aksine ozgurluk alanını genişletir ve dini muesseselere kolaylık sağlar

Siyasetciler de din ve dini muesseselere duşmanlık yapmak yerine onlara saygılı davranmaya ozen gosterirler Muhafazakarlar ve sağcıların yanı sıra artık sosyal demokratlar da dine saygılı olmaya başlamışlar hatta dindar gorunme ihtiyacı bile hissetmişlerdir

Yanlış hatırlamıyorsam on sene kadar onceydi ABD'de yonetim devlet memurlarını dindar olmaya teşvik eden bir broşur bastırıp dağıtmıştı

Dolayısıyla Başbakan'ın dindar nesil soylemi normal demokratik bir ulkede yadırganmaz aksine takdir edilir Asıl yadırganacak taraf dindar nesil yetiştirilmesine gosterilen tepkidir

Turkiye'ye gelince, kabul etmek gerekir ki toplumumuz inanclıdır Kimileri dinin gereklerini yerine getirmiyor olsa da, yaşanmasına karşı cıkmayan aksine gıpta eden bu itibarla da dindarlığı benimseyen dolayısıyla da ozunde dindar olan bir toplumdur

Toplumun dindarlığı devlete rağmen bir dindarlıktır Cunku devlet cumhuriyetten bu yana toplumu dinden mumkun mertebe uzak tutmaya hatta irtica yaftasıyla dine karşı cıkmaya yonelik bir politika izlemiştir Engel olmaya calışmıştır

Toplum buna rağmen dinine sahip cıkmış ve dindarlığı benimsemiştir

Toplumun dindarlaşmasının arkasındaki asıl guc sivil toplum orgutleridir Dini cemaatler ve topluma sundukları hizmetlerdir Aslına bakarsanız dini cemaatlerin kurumları halen kanunen yasaktır Ama bu yasağa rağmen toplum onlara sahip cıkmakta ve hizmetlerini takdir etmekte, devamı icin de her turlu desteği vermektedir

İşte ben bu bağlamda Başbakan'ın dindar nesil yetiştirme soylemini devletin bizzat nesil yetiştirmeye soyunması olarak değil, ozgurluk alanını genişletmesi olarak yorumluyorum

Demokrasiden yola cıkarak soyleyeceksek, demokratik devlet vatandaşlarına hangi dine inanacaklarını, nasıl inanacaklarını, nasıl ibadet edeceklerini hangi mezhebe iltifat edeceklerini empoze de etmemelidir yasak ve engel de koymamalıdır

Devlet ozgurluk alanlarını genişletmeli, inanc ve inancını yaşamanın onundeki engelleri kaldırmalıdır

Yeter başka bir şey yapması gerekmez

Bunca baskılara ve yasaklara rağmen İslam bugun toplumumuzun en belirleyici faktoru haline gelmişse, bu ucundan kenarından verilen ozgurlukler sayesindedir

İslam hak dindir ve onundeki yasaklar kaldırıldığı zaman neşvunema bulur

Demokrasiden beklenen de bir dini empoze etmesi değil butun dinler icin ozgurluk alanını acması ve genişletmesidir

Ozgurluk alanı genişlediğinde Turkiye toplumunun daha da dindarlaşacağından benim zerre kadar kuşkum yok Eksik olan devletin din eğitimi vermesi değil eksik olan ozgurluktur Din eğitimi alanında sağlanacak ozgurluğun getireceği rekabet ortamında din eğitiminin de kalitesi yukselecektir buna inanıyorum

Devlet sadece dindarların onundeki engelleri kaldırsın yeter

Mesela kamudaki kılık kıyafet sınırlamalarını dindarları kucaklayacak şekilde genişletsin, ve mesela başortulu hanımlar kamuda rahatlıkla calışabilsin

Devlet bunu yapsın yeter

Benim dindar nesil yetiştirmekten anladığım, devletin dini eğitim vermesi değil fertlere dinlerini oğrenme ve yaşama ozgurluğu sağlaması, ozgurluk alanını cağdaş ulkelerde olduğu gibi genişletmesidir Gerisi sivil toplum orgutlerinin işidir