iltasyazilim
FD Üye
Dinin belli başlı esasları Amr ibni Abese (ra) anlatıyor:
Daha ilk yıllardı İslam henüz yayılmamıştı Resulü Ekrem (sav) Mekke'de Ukaz mevkiindeyken yanına gittim ve ona:
Ey Allah'ın Elçisi! Getirdiğin dine kim inandı? diye sordum
Biri hür, diğeri köle iki kişi inandı, dedi O dönemler yanında sadece Hz Ebu Bekir (ra) ve Bilali Habeşi (ra) vardı
Müslümanlık nedir? diye sordum Efendimiz (sav):
Tatlı dille konuşmak ve yemek yedirmektir, buyurdu Ben:
Peki, iman nedir? diye sordum O (sav):
Sabredip dayanmak, cömert ve anlayışlı olmaktır, dedi Ben:
Hangi Müslüman daha üstündür? diye sordum Efendimiz (sav):
O; dilinden ve elinden Müslümanların zarar görmediği kimsedir, cevabını verdi Ben:
Hangi mümin daha üstündür? dedim Efendimiz (sav):
Ahlakı güzel olan kişi, cevabını verdi Ben:
Hangi namaz daha üstündür? dedim Efendimiz (sav):
Ayakta uzun süre durarak kılınan namazdır, cevabını verdi
Hangi hicret daha faziletlidir? dedim O (sav):
Rabbinin yapılmasını uygun görmediği şeyi terk etmek, dedi Ben sormaya O (sav) da cevaplamaya devam buyurdular Ben:
Hangi cihat daha değerlidir? dedim Efendimiz (sav):
Savaşçının atının öldürüldüğü, kanının döküldüğü cihat, buyurdu Ben:
Hangi saatler daha değerlidir? dedim O (sav):
Gecenin son kısmında kılınan namaz ve yapılan dua Tan yeri ağarana kadar sabah namazının farzına melekler de katılır Tan yeri ağarınca, sabah namazının farzından önce, sabah namazının iki rekat sünnetinden başka namaz kılınmaz Sabah namazını kıldıktan sonra, güneş doğuncaya kadar başka namaz kılma
Namaz kılanın yanında melekler bulunur Güneş batıncaya kadar namaz kılmaya devam et Ama güneş batarken namaz kılma, buyurdu
Amr b Abese Müslüman oldu Mekke'de Hz Peygamberin (sav) yanında kalmak istedi ama Efendimiz (sav) bunu kabul etmedi ve gitmesini istedi Zira Mekkeliler ona zarar verirlerdi Efendimiz kendinden çok arkadaşlarını düşünür ve daima onların hayatını garantiye almaya çabalardı
Daha ilk yıllardı İslam henüz yayılmamıştı Resulü Ekrem (sav) Mekke'de Ukaz mevkiindeyken yanına gittim ve ona:
Ey Allah'ın Elçisi! Getirdiğin dine kim inandı? diye sordum
Biri hür, diğeri köle iki kişi inandı, dedi O dönemler yanında sadece Hz Ebu Bekir (ra) ve Bilali Habeşi (ra) vardı
Müslümanlık nedir? diye sordum Efendimiz (sav):
Tatlı dille konuşmak ve yemek yedirmektir, buyurdu Ben:
Peki, iman nedir? diye sordum O (sav):
Sabredip dayanmak, cömert ve anlayışlı olmaktır, dedi Ben:
Hangi Müslüman daha üstündür? diye sordum Efendimiz (sav):
O; dilinden ve elinden Müslümanların zarar görmediği kimsedir, cevabını verdi Ben:
Hangi mümin daha üstündür? dedim Efendimiz (sav):
Ahlakı güzel olan kişi, cevabını verdi Ben:
Hangi namaz daha üstündür? dedim Efendimiz (sav):
Ayakta uzun süre durarak kılınan namazdır, cevabını verdi
Hangi hicret daha faziletlidir? dedim O (sav):
Rabbinin yapılmasını uygun görmediği şeyi terk etmek, dedi Ben sormaya O (sav) da cevaplamaya devam buyurdular Ben:
Hangi cihat daha değerlidir? dedim Efendimiz (sav):
Savaşçının atının öldürüldüğü, kanının döküldüğü cihat, buyurdu Ben:
Hangi saatler daha değerlidir? dedim O (sav):
Gecenin son kısmında kılınan namaz ve yapılan dua Tan yeri ağarana kadar sabah namazının farzına melekler de katılır Tan yeri ağarınca, sabah namazının farzından önce, sabah namazının iki rekat sünnetinden başka namaz kılınmaz Sabah namazını kıldıktan sonra, güneş doğuncaya kadar başka namaz kılma
Namaz kılanın yanında melekler bulunur Güneş batıncaya kadar namaz kılmaya devam et Ama güneş batarken namaz kılma, buyurdu
Amr b Abese Müslüman oldu Mekke'de Hz Peygamberin (sav) yanında kalmak istedi ama Efendimiz (sav) bunu kabul etmedi ve gitmesini istedi Zira Mekkeliler ona zarar verirlerdi Efendimiz kendinden çok arkadaşlarını düşünür ve daima onların hayatını garantiye almaya çabalardı