Dişlerdeki Renklenmelerin Sebepleri Nelerdir?
Yaş
Dentin hiperkalsifikasyonu
Çay, kahve, sigara üzere renklendirici azıkların sık tüketilmesi
Ağız gargaraları
Kanal tedavisi sırasında kullanılan materyaller
Uzun periyodik kullanılan ilaçlara bağlı renklenmeler
Haddinden fazla flor alınımına bağlı renklenmeler
Travma sonucu dişin iç yapısında oluşan kanamaya bağlı renklenmeler
Sistemik marazlar
Dişteki gelişimsel bozukluklara bağlı renklenmeler
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma kozmetik bir süreçtir. Kullanılan jellerin ve cihazın kalitesi dişleri sağlıklı bir formda beyazlatmak için çok kıymetlidir. Diş yüzeyine uygulanan hidrojen peroksit oksidasyon reaksiyonu ile renklenmeye neden olan molekülleri bağımsız hale geçirir. Oksidasyon reaksiyonu organik molekülün karbondioksit ve suya dönüşmesidir. Bu reaksiyonların sonucunda dişlerde yalnızca hidrofilik renksiz kısımlar kalır ve dişler doğal diş beyazlığına ulaşır.
Diş Beyazlatma Prosedürleri Nelerdir?
İki metot vardır:
1. Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching): Klinik ortamda doktor tarafından diş eti dokusu korunarak yapılır. Yaklaşık 45 dk. sürmektedir.
2. Mesken Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching): Bireye kişisel plaklar hazırlanarak ve hastaya verilen jeller yardımı ile 1-4 hafta boyunca yaklaşık 6 saatlik periyotlarla yapılır.
Her iki tip kombine olarak da kullanılabilmektedir.
Diş Beyazlatma Kimlere Yapılamaz?
Önemli tetrasiklin renklenmeleri (İstenilen beyazlığa ulaşmak güç olacaktır)
Geniş pulpa odasına sahip büyüme gelişim periyodundaki genç hastalar
Gerçekçi olmayan estetik beklentileri olan hastalar
Diş yüzeyinde aşınmalara bağlı husus kayıpları
Çatlak ve kırıkların bulunduğu dişler varsa
Derin çürükler varsa
Lezyonlu dişler varsa
Hasta ağzında yaralar varsa
Diş eti hastalıklarına bağlı kök yüzeyleri açığa çıkmış dişler varsa
Gebe yahut emziren analar (Bebeğe olan tesiri bilinmemektedir)
Tütün kullananlar
Sıcak, soğuk, dokunma, tatlıya karşı ölçüsüz hassas dişler (Önce hassasiyet tedavi edilmelidir)
Sistemik marazlara bağlı mine-dentin bütünlüğü kaybolmuşsa (amelogenezis imperfecta, dentinogenezis imperfecta gibi)
Beyazlatma Sonrası Karşılaşılabilen Problemler Nelerdir?
Beyazlatma süreci sırasında ve sonrasında geri dönüşümlü kimi hassasiyetler oluşur. Bunlar:
Birinci gün ölçüsüz sıcak soğuğa hassasiyet
Birtakım dişlerde şimşek çakar stilde ağrı
Diş etlerinde kızarma ve yanma hissi
Diş etlerinde, lisanda etraf dokuda ajanın sızıntıya uğraması ile beyazlama ve yanma hissi
Diş Beyazlatma Zararlı mıdır?
Diş beyazlatma doktor denetiminde sağlıklı diş ve dişetleri olan bireylere kaliteli jeller ve cihazlar yardımı ile yapıldığında rastgele bir zarar vermez.
Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Dişlerin aklığına tıpkı formda devam edebilirsiniz. Birinci 48 saat boyunca dişlerde renklenmeye sebep olacak yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Bunlar:
Çay
Kahve
Sigara
Al şarap
Çikolata
Karamel
Salça, ketçap
Soya sosu
Pancar
Şalgam suyu
Vişne, nar, böğürtlen, kızılcık, kuşburnu
Bitki çayları
Maydanoz, taze nane,…
Mor lahana
Asitli yiyecek ve içecekler (Hassasiyeti arttırabilir) (sirke, limon, portakal, mandalina, greyfurt, erik, limon tuzu, kola, fanta, meyve suları,…..)
Başkaca çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içecekler hassasiyeti arttırabilir.
Yaş
Dentin hiperkalsifikasyonu
Çay, kahve, sigara üzere renklendirici azıkların sık tüketilmesi
Ağız gargaraları
Kanal tedavisi sırasında kullanılan materyaller
Uzun periyodik kullanılan ilaçlara bağlı renklenmeler
Haddinden fazla flor alınımına bağlı renklenmeler
Travma sonucu dişin iç yapısında oluşan kanamaya bağlı renklenmeler
Sistemik marazlar
Dişteki gelişimsel bozukluklara bağlı renklenmeler
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma kozmetik bir süreçtir. Kullanılan jellerin ve cihazın kalitesi dişleri sağlıklı bir formda beyazlatmak için çok kıymetlidir. Diş yüzeyine uygulanan hidrojen peroksit oksidasyon reaksiyonu ile renklenmeye neden olan molekülleri bağımsız hale geçirir. Oksidasyon reaksiyonu organik molekülün karbondioksit ve suya dönüşmesidir. Bu reaksiyonların sonucunda dişlerde yalnızca hidrofilik renksiz kısımlar kalır ve dişler doğal diş beyazlığına ulaşır.
Diş Beyazlatma Prosedürleri Nelerdir?
İki metot vardır:
1. Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching): Klinik ortamda doktor tarafından diş eti dokusu korunarak yapılır. Yaklaşık 45 dk. sürmektedir.
2. Mesken Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching): Bireye kişisel plaklar hazırlanarak ve hastaya verilen jeller yardımı ile 1-4 hafta boyunca yaklaşık 6 saatlik periyotlarla yapılır.
Her iki tip kombine olarak da kullanılabilmektedir.
Diş Beyazlatma Kimlere Yapılamaz?
Önemli tetrasiklin renklenmeleri (İstenilen beyazlığa ulaşmak güç olacaktır)
Geniş pulpa odasına sahip büyüme gelişim periyodundaki genç hastalar
Gerçekçi olmayan estetik beklentileri olan hastalar
Diş yüzeyinde aşınmalara bağlı husus kayıpları
Çatlak ve kırıkların bulunduğu dişler varsa
Derin çürükler varsa
Lezyonlu dişler varsa
Hasta ağzında yaralar varsa
Diş eti hastalıklarına bağlı kök yüzeyleri açığa çıkmış dişler varsa
Gebe yahut emziren analar (Bebeğe olan tesiri bilinmemektedir)
Tütün kullananlar
Sıcak, soğuk, dokunma, tatlıya karşı ölçüsüz hassas dişler (Önce hassasiyet tedavi edilmelidir)
Sistemik marazlara bağlı mine-dentin bütünlüğü kaybolmuşsa (amelogenezis imperfecta, dentinogenezis imperfecta gibi)
Beyazlatma Sonrası Karşılaşılabilen Problemler Nelerdir?
Beyazlatma süreci sırasında ve sonrasında geri dönüşümlü kimi hassasiyetler oluşur. Bunlar:
Birinci gün ölçüsüz sıcak soğuğa hassasiyet
Birtakım dişlerde şimşek çakar stilde ağrı
Diş etlerinde kızarma ve yanma hissi
Diş etlerinde, lisanda etraf dokuda ajanın sızıntıya uğraması ile beyazlama ve yanma hissi
Diş Beyazlatma Zararlı mıdır?
Diş beyazlatma doktor denetiminde sağlıklı diş ve dişetleri olan bireylere kaliteli jeller ve cihazlar yardımı ile yapıldığında rastgele bir zarar vermez.
Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Dişlerin aklığına tıpkı formda devam edebilirsiniz. Birinci 48 saat boyunca dişlerde renklenmeye sebep olacak yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Bunlar:
Çay
Kahve
Sigara
Al şarap
Çikolata
Karamel
Salça, ketçap
Soya sosu
Pancar
Şalgam suyu
Vişne, nar, böğürtlen, kızılcık, kuşburnu
Bitki çayları
Maydanoz, taze nane,…
Mor lahana
Asitli yiyecek ve içecekler (Hassasiyeti arttırabilir) (sirke, limon, portakal, mandalina, greyfurt, erik, limon tuzu, kola, fanta, meyve suları,…..)
Başkaca çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içecekler hassasiyeti arttırabilir.