Diş çürüğü nedir?
Diş çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algılanmaktadır. Önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen yerkürede diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır.
Dişler neden çürür?
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş doktorlarının kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadır.
Kimlerde daha çok çürük olur?
Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler oluştuğuna nazaran herkes için bir tehlike var demektir. Lakin beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin nispeti çok yüksek olanlar birde suların florür orantısı çok düşükse çok daha çokça çürük tehlikesi altındadır. Bakteri plağı tarafından oluşturulan asite karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemez. Tükürük akışını ve ölçüsünü azaltan illetler ya da ilaçlarda çürük oluşumunu hızlandırmaktadırlar. Bu nedenle de diş doktorları tükürük akışını artırdığı için şekersiz sakızları sıklıkla önerirler.
Diş çürüğü önlenebilir mi?
Evet :
1. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan evvel dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipinin tertipli kullanılması en tesirli yoldur. Yiyecek arttıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, diş fırçaları küçük başlı seçilmelidir. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzleri ve lisanın üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği kullanılmalıdır. Fırçalar, orta raddede sert yada yumuşak kıllı olmalı ve muayyen aralıklarda değiştirilmelidir. Fırça kıllarının aşınmamış olması ve bakteri taşımayacak bir halde koruma edilmesi gerekmektedir. Asla oburunun diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır. Florürlü macunlara yardımcı olarak tıpkı devirde ağız kokusunu gidererek ferahlık ve aklık hissi veren florürlü gargaralar da kullanılabilir.
2. şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında bir şey yememeye çaba etmek de başka bir tedbirdir.
3. diş doktoruna muntazam aralıklarla başvurmak bir çürüğü önlemek ya da erken yakalamada en yeterli yoldur. Ayrıyeten sıcak ve soğuğa hassas dişler ya da ağrılı dişlerde yahut tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklemeler ve oyuklar üzere durumlarda vakit geçirilmeden tabibe başvurulması tedavinin formunu değiştirecek ve zorluğunu azaltacaktır.
Diş çürüğü eskiye orantıyla daha çokça mı görülüyor?
Evet ve maatteessüf. Münhasıran bizim üzere gelişmekte olan memleketlerde diş çürüğüne eskiye orantıyla daha sık rastlanıyor. Bunun nedeni beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Eski beşerler sert besinlerle beslendikleri için doğal yollarla dişlerde bir paklık sağlanırdı. Günümüzde hazır besin sanayisinin gelişmesiyle birlikte bu tıp azıkların tüketimi de arttı. Bisküvi, şeker, çikolata, kola üzere her an elimizin altında olan bu azık unsurları dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan hususlar oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının en önemli sorumluları olarak kabul ediliyorlar.
Çürük oluşumunu nasıl önleyebilirim?
1. Florlu bir diş macunu ile dişler fırçalanmalıdır.
2. Dişlerinizin arayüzleri için dişipi yahut öteki arayüz araçlarından faydalanınız.
3. Istikrarlı beslenmeye dikkat edilmeli ve abur cubur yiyeceklere bir hudut konulmalıdır.
4. Dişlerinizi çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren pratiklerden "florlama" ve "fissür örtücüler" hakkında dişhekiminize danışınız.
5.Profesyonel diş paklığı ve ağız muayeneniz için tertipli olarak dişhekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Diş çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algılanmaktadır. Önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen yerkürede diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır.
Dişler neden çürür?
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş doktorlarının kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadır.
Kimlerde daha çok çürük olur?
Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler oluştuğuna nazaran herkes için bir tehlike var demektir. Lakin beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin nispeti çok yüksek olanlar birde suların florür orantısı çok düşükse çok daha çokça çürük tehlikesi altındadır. Bakteri plağı tarafından oluşturulan asite karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemez. Tükürük akışını ve ölçüsünü azaltan illetler ya da ilaçlarda çürük oluşumunu hızlandırmaktadırlar. Bu nedenle de diş doktorları tükürük akışını artırdığı için şekersiz sakızları sıklıkla önerirler.
Diş çürüğü önlenebilir mi?
Evet :
1. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan evvel dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipinin tertipli kullanılması en tesirli yoldur. Yiyecek arttıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, diş fırçaları küçük başlı seçilmelidir. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzleri ve lisanın üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği kullanılmalıdır. Fırçalar, orta raddede sert yada yumuşak kıllı olmalı ve muayyen aralıklarda değiştirilmelidir. Fırça kıllarının aşınmamış olması ve bakteri taşımayacak bir halde koruma edilmesi gerekmektedir. Asla oburunun diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır. Florürlü macunlara yardımcı olarak tıpkı devirde ağız kokusunu gidererek ferahlık ve aklık hissi veren florürlü gargaralar da kullanılabilir.
2. şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında bir şey yememeye çaba etmek de başka bir tedbirdir.
3. diş doktoruna muntazam aralıklarla başvurmak bir çürüğü önlemek ya da erken yakalamada en yeterli yoldur. Ayrıyeten sıcak ve soğuğa hassas dişler ya da ağrılı dişlerde yahut tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklemeler ve oyuklar üzere durumlarda vakit geçirilmeden tabibe başvurulması tedavinin formunu değiştirecek ve zorluğunu azaltacaktır.
Diş çürüğü eskiye orantıyla daha çokça mı görülüyor?
Evet ve maatteessüf. Münhasıran bizim üzere gelişmekte olan memleketlerde diş çürüğüne eskiye orantıyla daha sık rastlanıyor. Bunun nedeni beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Eski beşerler sert besinlerle beslendikleri için doğal yollarla dişlerde bir paklık sağlanırdı. Günümüzde hazır besin sanayisinin gelişmesiyle birlikte bu tıp azıkların tüketimi de arttı. Bisküvi, şeker, çikolata, kola üzere her an elimizin altında olan bu azık unsurları dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan hususlar oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının en önemli sorumluları olarak kabul ediliyorlar.
Çürük oluşumunu nasıl önleyebilirim?
1. Florlu bir diş macunu ile dişler fırçalanmalıdır.
2. Dişlerinizin arayüzleri için dişipi yahut öteki arayüz araçlarından faydalanınız.
3. Istikrarlı beslenmeye dikkat edilmeli ve abur cubur yiyeceklere bir hudut konulmalıdır.
4. Dişlerinizi çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren pratiklerden "florlama" ve "fissür örtücüler" hakkında dişhekiminize danışınız.
5.Profesyonel diş paklığı ve ağız muayeneniz için tertipli olarak dişhekiminizi ziyaret etmelisiniz.