1. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan evvel dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipliğinin sistemli kullanılması en tesirli yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, diş fırçaları küçük başlı seçilmelidir. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzeyleri ve lisanın üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği kullanılmalıdır. Fırçalar, orta aşamada sert ya da yumuşak kıllı olmalı ve muayyen aralıklarda değiştirilmelidirler. Fırça kıllarının aşınmamış olması ve bakteri taşımayacak bir formda koruma edilmesi gerekmektedir. Asla diğerinin diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır. Florürlü macunlara yardımcı olarak birebir hengamda ağız kokusunu gidererek ferahlık ve aklık hissi veren florürlü gargaralar da kullanılabilir.
2. Şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında bir şey yememeye çaba etmek de vesair bir tedbirdir.
3. Diş tabibine muntazam aralıklarla başvurmak bir çürüğü önlemek ya da erken yakalamada en âlâ yoldur. Ayrıyeten sıcak ve soğuğa hassas dişler ya da ağrılı dişlerde yahut tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklenmeler ve oyuklar üzere durumlarda vakit geçirilmeden tabibe başvurulması tedavinin biçimini değiştirecek ve zorluğunu azaltacaktır.