diş çürümesine karşı yapılması gerekenler diş ağrısında yapılması gerekenler Diş Çürümesi Diş çürüklerinin oluşmasında üç esas faktör bulunmaktadır: Aklıselim bir diş yüzeyi, mikroorganizmalar için kullanışlı gıda artıkları, bunların parçalanmasına ve asit oluşumuna yol açacak mikroorganizmaların varlığı Besinler içinde diş çürümesine en çok niçin olanlar karbonhidratlar, yani kabaca, şekerli gıdalardır Dişler düzenli olarak fırçalanır ve bakımlarına özen gösterilirse, mikroplar onlara hasar veremezler Diş çürüğü, dişte oyuklar yaparak dişin yapısını bozan ve kendi kendine iyileşmeyen bir hastalıktır Dişler iyi temizlenmeyecek olursa, üzerinde besin artıkları ve mikroplar birikir Ağız içerisindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışık bir madde haline getirir ve dişler üzerine yapışmasını sağlar Bu birikintilere plak denir Bu plaklar bakterilerin diş üzerinde tutunmalarını da kolaylaştırırlar Besinlerin tatlandırılması için kullanılan şekerli maddelerin içinde bulunan asit, dişlere zarar verebilir, ancak bakterilerin kendileri de asit oluşturabilmektedir Asit diş minesinin erimesine neden olur Böylece oluşan erime bölgelerinden giren mikroplar zahmetsizce alttaki yumuşak dokuya ulaşabilirler Asitler dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde ufak delikçikler oluşturur Bu delikler artan bir şekilde genişler ve minik oyuklar haline gelir Diş minesinin erimesinden sonra çürük şipşak ilerler, alttaki tabakada geniş ve derin bir oyuk meydana getirir Diş çürüğü diş özüne doğru ilerledikçe dişler ağrımaya başlar Çürük daha da ilerlerse diş özü bölgesinde ve çene kemiği içerisinde cerahat oluşmaya ve birikmeye başlar Buna diş apsesi denir Eğer dişçi göre daha başlangıcında çare edilmeyecek olursa çürük diş için daha güç, karmaşık ve fiyatı yüksek tedaviler gerekebilir Diş plağı, diş etlerinin önemli hastalık nedenlerinden biridir Yemeklerden daha sonra dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanarak yemek yemek artıklarının çıkarılması dişlerin çürümesini, diş eti hastalıklarının oluşumunu ve ilerlemesini önler Dişlerin ağrımaması sağlıklı olduğu anlamına gelmez Diş ağrısının olması için diş çürüğünün fazla ilerlemiş olması gerekir Diş çürüklerinin çare edilebilir dönemde belirlenmesi için sızı oluşmasını beklemeden senede asgari iki kere diş hekimine artan bir şekilde dişlerin muayene ettirilmesi gerekir Diş hekimleri gerektiğinde dişlerin filmini çekerek gözle görünmeyen diş oyuklarını da belirleyebilirler Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir ya da en azından geciktirebilir Bu hem sağlık durumu açısından, keza de sosyal ve idareli açıdan manâlı katkılar sağlar Ağza takma diş takılmasına olan ihtiyacı azaltır Hiçbir şey kendi doğal dişlerimizin yerini tutamaz Kalıcı dişlerin erken dökülmesi besin sorunlarına niçin olur Doğal dişlerin uzun vakit dayanmasında ağız ve diş bakımının önemi fazla büyüktür Diş sağlığı açısından sularla aldığımız flor da fazla önemlidir Sularında flor eksikliği olan yerleşim yerlerinde diş çürüklerinin oranı çok artar böylece florla ilgili olarak sağlık durumu kuruluşlarının önerilerine uyulmalıdır