Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Diş sağlığı ve beslenme ilişkisi

Diş sağlığı ve beslenme ilişkisi
0
117

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Ağız ve diş sıhhati âlâ bir beslenmenin göstergelerinden biridir. Amerikan Diyetisyenler Derneği ve Diş Doktorları beslenme tavsiyeleri ile ağız sıhhatini himayenin mümkün olabileceği görüşündeler ve hastalarına bu bahiste şahsi beslenme eğitimi veriyor ve tavsiyelerinde bulunuyorlar. Çalışmalar gösteriyor ki diş sıhhatini etkileyen birçok etmen olabilmesine karşın beslenme bu mevzuda değerini her devir koruyor.Sağlıklı beslenme ve kilo denetimi teklifleri diş sıhhati teklifleri ile örtüşüyor bu da bize bir sefer daha akıllıca beslenmenin değerini gösteriyor.

Dikkat edilmesi gerekenler:

• Sert kabuklu meyveler küçük modüller halinde doğranmış olarak yenilmeli,ısırılmamalıdır.(elma yahut havuç gibi)

• Patlamış mısır ve cipslerden uzak durulmalı yenilmesi halinde acilen dişler fırçalanmalıdır.

• Sert ekmekli besinler küçük lokmalar halinde yenilmeli diş etine zarar vermekten kaçınılmalıdır.

• Diyet kalitesinin düşüklüğü ve ehliyetsiz beslenme de diş kaybını arttıran gayrı bir noktadır. Bu sebeple bilhassa kalsiyum ve fosfordan güçlü besinlerin tüketimine diş sıhhati için kıymet verilmelidir.

Mesela bir kesim peynir bu hizmeti mucizevi bir halde bölgesine getirmektedir. Peynir güç pahası yüksek ve protein, kalsiyum ve B2 vitamini cephesinden varlıklı bir besindir. Sindirim olarak sütten daha kolay olan peynirin yağ nispeti ise çeşidine nazaran değişiklik gösterir. Ayrıyeten Fosfor da vücudumuz için büyük değer taşıyan minerallerdendir. Vücudumuzdaki fosforun yaklaşık yüzde 75- 80’i kemik ve dişlerdedir. Süt mahsusen fosfordan yana güçlü bir besindir. Bu nedenle peynir de fosfor için yeterli bir kaynak oluşturabilir. Fosfor kemik ve dişlerin oluşumunda kalsiyumla birlikte vazife alır. Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir beslenmede uygun bir tercihtir.

Peynir dişleriniz için birden çok yarar sağlar. Birinci olarak ağzınızın PH istikrarını ayarlamaya yardımcı olur ve diş için uygun bir hami hizmeti üstlenir. Birebir vakitte dişleri çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler olmasını maniler. Bir şeyler yemeden evvel ya da sonra yenecek peynir ağzınızdaki tükürük üretimini arttırır ve bu da plaklara ve çürüklere neden olan şekerleri ve yemek artıklarını yıkar ve zararlı asitleri nötralize etmeye yardımcı olur. Mahsusen şekerli ve asitli besinler dişler üzerine yapışıp kaldıkları için kolay temizlenememektedir bu da diş sıhhati için sakıncalı olmaktadır. Bunların külliyen kesilmesi noktasına muayyen bir sistem içinde tüketilmesi daha sahih olacaktır. Bu yüzden şekerli, yapışkan ya da asitli besinler 3 ana öğün içinde tüketilmelidir.

Yapılan araştırmalara nazaran bir modül peynir yemek diş minenizin üzerinde esirgeyici bir kılıf oluşturarak çürük oluşturan asitlerin yıpratıcı tesirine karşı korumaktadır. Bisküvi, şeker, çikolata, kola üzere her an elimizin altında olan bu besin hususları dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan hususlar oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının esas sorumluları olarak kabul edilmektedir. Şekerli, yapışkan azık yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse, ağız suyla çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir. Tekrar şekerli azık yenildikten sonra ağza atılacak bir modül peynir, şekerin dişi çürütme tesirini gidermesi açısından son aşama değerlidir. Diş sağlığındaki kıymeti açısından peynir, mahsusen şekerli besin tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilen bir besindir. Bu yararları elde etmek için bir avuç peynire de gerek yok – kesme şeker büyüklüğünde bir kesim da yerinde olmaktadır. Peynir dışında pek çok azık dişleri, dişetlerini ve çene kemiğini güçlendirmesinin yanı sıra yapıları gereği ağız ortamını nötralize etmeye, tükürük akışını denetim etmeye yarayarak dolaylı olarak dişlerin temizlenmesine yarar sağlamaktadır. Örneğin; yeşil çay, yoğurt, kivi, maydanoz, elma, çilek, kereviz vb. Bu besin unsurları ağız ve diş sıhhatimiz için ağız hijyeninin yanında destekleyici özellik taşımaktadır.

 
858,497Konular
982,554Mesajlar
30,290Kullanıcılar
ugurapo33Son üye
Üst Alt