Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Dış Ticaretin Yararları ve Zararları

0
139

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Ticaretin Yararları

Ticaret, uygarlığı ortaya cıkaran ve insana refah sağlayan bir uğraştır Ziraat ve sanayinin meydana getirdiği urunler ancak ticaret sayesinde insan istifadesine sunulur
Uretim genel olarak iki amacla yapılır: Birisi, kişinin ve ailesinin ihtiyacını karşılamak icin yapılandır Bunda hicbir ticari gaye yoktur Tarladan veya bahceden elde edilen mahsul, aile tarafından tuketilir Zaten uretim miktarı da ancak ihtiyacı karşılayacak kadardır Diğeri pazar icin uretimdir Bu tarz uretimden sağlanan urun, pazar yerinde satılarak kazanc sağlanır İlkel toplumlar sadece gecimlik uretim yaparlar Toplum geliştikce pazar icin uretim arzusu ortaya cıkar İşte, tarladan elde edilen urunun veya aletle meydana getirilen malın pazarlanması ticaret sayesindedir

Tarihte deniz ticaret yollarının bulunması ve denizciliğin gelişmesinde tek faktor ticarettir Gunumuzun gelişmiş kara vasıtaları, hızlı trenler ve dev kargo ucakları ticaret sektoru tarafından ayakta tutulmaktadır Limanlar, kara ve demir yolu ağları ve hava alanları ticarete hizmet eder Nakliye sektorunu besleyen, geliştiren ticarettir Tarihte Doğu ile Batıyı bağlayan efsanevi İpek Yolu, ticaretin guvenli ve hızlı bir şekilde yapılmasını temin icin inşa edilmiştir İpek Yolu, asırlar oncesinden ticaretin oneminin kavrandığı ve bu alana o zamanın imkanlarıyla dahi buyuk yatırımlar yapıldığının carpıcı bir kanıtı

Ote yandan, sanayinin ticaret olmadan bugunku duzeye gelmesi duşunulemezdi Cunku, once kitlevi uretim, sonra bilgisayar destekli imalat, miktar olarak ihtiyacın cok ustunde cıktı sağlıyor Artık, modern ekonomilerde uretim neredeyse ikinci plana duştu Onun yerine, pazarlama adı altında ticaret oncelik kazandı
Ticaret değişik toplum ve ulusların birbirini tanımalarına ve aralarında dostane ilişkiler kurmalarına olanak sağlar Mal ve hizmet satmak icin alıcıların ihtiyacını saptamak gerekir Bunun icin satıcılar tarafından şehir ve ulkelerin gezilmesi, incelenmesi ve insanlarla munasebet kurulması şarttır

Sağlıklı ve durust ticaret herkese kazanc sağlar Boylece, toplumun refahı artar Tarih boyunca, tuccar milletler daima mamur ve guclu olmuştur

Ticaretin Sakıncaları veya Sakıncalı Ticaret

Normal, yasal yollardan icra edilen ticaretin hicbir sakınca taşımadığını kolayca soyleyebiliriz Dolayısıyla, ticaretin sakıncaları deyiminden ziyade belki de sakıncalı ticaret ifadesini kullanmak daha yerindedir Sakıncalı ticaret deyince ilk akla gelen: uyuşturucu, silah ve beyaz kadın ticaretidir İngilizce lisanında bu tur illegal işlemler icin: karanlık işler yapmak anlamındaki “traffic sozcuğu kullanılır “Trafficker de kacakcı, karanlık işler yapan kimse demektir Halbuki, bu dilde, ticareti ifade eden sozcukler şunlardır: “trade, dealing, commerce Son gunlerde bizde de trafik kelimesi “uyuşturucu trafiği orneğinde olduğu gibi illegal alımsatım manasında kullanılmaktadır
Gunumuzde, ticaretin sakıncası meyanında, ticaretin tuketim cılgınlığına alet olduğu şeklinde bir tenkit ileri surulebilir Bu vesileyle bilincsiz tuketimi korukleyen faktorlerin bazılarını kısaca ozetleyelim:

Aşırı Uretim: ABD ve Avrupa imalat sanayi, II Dunya Harbi sonrasından başlayıp bugun devam eden surecte aşırı bir uretim kapasitesine ulaştı Ekonomik sistemin surebilmesi icin insanların uretilen her urunu tuketmesi zorunlu hale geldi Bunu sağlamak icin yuksek nufuslu gelişmemiş ulke insanları da tuketim yarışına katılmaya zorlanıyor Karl Marxın ongorduğu gibi; kapitalist sistemde talep yani tuketim yetersizliği krizlere yol acıyor ve bu krizler giderek daha kısa zaman aralıklarıyla meydana geliyor 20 asrın başında 30 yılda bir kriz yaşanırken, giderek bu sure 20 yıl, 10 yıl ve gunumuzde 35 yıla indi Kapitalist ulkelerin buna karşı iki tur onlemi var: Birincisi, gelişmemiş ulkeler baskıyla serbest ticarete mecbur ediliyor Bu bağlamda, gumruk duvarları indirtiliyor, dahili uretim kısılıyor ve bu ulkeler tarım urunlerini dahi dışarıdan almaya zorlanıyor Bunun da yeterli olmadığı durumlarda, dunyanın ceşitli yerlerinde savaşlar cıkartılıyor

Reklamcılık Sektoru: Reklam şirketlerinin tek hedefi tuketicilere aslında ihtiyac duymadıkları malları almalarını sağlamaktır Bu şirketler, sosyoloji ve psikoloji bilimini insanları amacları doğrultusunda etkilemek, daha doğrusu onları kandırmak icin kullanır Ceşitli film teknikleriyle urun abartılı bir şekilde methedilir, tuketicinin sağlıklı duşunmesi engellenir Yazılı ve gorsel basınla işbirliği halindeki bu kuruluşlar gun gectikce insanları tuketim cılgını haline getiriyor

Teknolojik İlerlemeler: Sanayi, nakliyat, haberleşme ve bilgisayar teknolojilerindeki muazzam gelişmeler ticari faaliyetlerinin cok hızlı buyumesini sağladı Halen, Dunya ticareti yıllık olarak 5 trilyon dolar duzeyinde seyrediyor Son olarak, tuketimi tahrik eden amillere eticaret ve kredi kartları da eklendi Teknolojiyle ticaretin ilişkisi iki yonludur İkisi birbirini destekler ve geliştirir

Gerci, tuketim cılgınlığını gercekleştirmek icin, ticaretin kullanıldığı bir vakıadır Ancak, bunda ticaret mesleğinin hicbir gunahı yok Cunku, her turlu imkan ve vasıta insanlar tarafından kotuye kullanılabilir ve kullanılmaktadır
İlkcağlarda malın malla değiştirildiği takas (değiştokuş) şeklinde yapılan ticaret, tarihi surec icerisinde aşamalar gecirmiş ve giderek ceşitlenmiş ve karmaşıklaşmıştır