Kahve sevdalıları bu içeriğe bayılacak... Meskende var olan gereçlerle profesyonel bir biçimde kahve demlemek istiyorsanız sizin için filtre kahve demleme rehberi oluşturduk. Tüm ipuçlarıyla meskende kahve demlemenin yollarını anlatıyoruz...????
Önceliğiniz kahve çekirdeği. Markasının ya da fiyatının hiç kıymeti yok, tek kıymetli olan sizin damak tadınız. Sert, orta ya da yumuşak seviyorsanız şayet dikkat etmeniz gerekenler şöyle:
Orta/Güney Amerika kahveleri en bilindik kahve aromasına sahiptir. Bitter ve fındıksı tatlar ön plandadır.
Afrika/Arabistan kahveleri daha hafif ve meyvemsi tatlara sahiplerdir.
Asya kahveleri ağır bitter ve topraksı tatlara sahiptir. Ayrıyeten genel olarak tüm kahvelerden daha varlıklı aromalar barındırır.
Sıra geldi kahveyi nerede demleyeceğinize: İlla filtre kahve makinesi olacak diye bir kuralımız yok, french pressle işinizi görebilirsiniz. Filtre kahve makineleri vakitten tasarruf ettirir, tadın birebirini hatta daha lezzetlisini yakalamak mümkün.
Eğer french press kullanıyorsanız, evvelden sıcak suyla her yerini ıslatın. Böylelikle hem daha uygun bir kahve tadı alırsınız hem de kahveniz çabuk soğumaz. Bu küçük lakin değerli bir ayrıntı kahvenizi bir üst düzeye çıkaracaktır.
Eğer kağıt filtre kullanacaksanız, evvelce yıkamanız gerekiyor. Böylelikle kahvenizde oluşacak kağıt kokusunu engellemiş olursunuz.
Lütfen lakin lütfen musluk suyu kullanmayın! Hazır ambalajlı suları, arıtılmış suları ya da kaynamış soğumuş tekrar kaynamış suyu kullanabilirsiniz.
Diğer çok kıymetli ayrıntı ise kahve ve su istikrarını yeterli ayarlamak. İsterseniz bunun için ölçek kullanabilirsiniz. Sert kahve seviyorsanız 15 gr. kahveye 150 ml. su, yumuşak içimli seviyorsanız 10 gr. kahveye 180 ml. su kullanabilirsiniz.
Eğer french press kullanıyorsanız, bir iki demleme tekniğine dikkat etmeniz gerekiyor. Birinci olarak suyun kaynama derecesinde olmaması gerekiyor, çekirdekleri yakabilirsiniz. Su kaynadıktan sonra 1-2 dakika bekletip o denli kahveye ekleyin.
Önce kahvenin üzerini kaplayacak kadar su ekleyip tahta bir kaşıkla biraz karıştırın ve 30 saniye bekleyin. Akabinde suyun geri kalanını ek edip 4 dakika demlenmesini bekleyin. Şayet kahveniz sertse demleme müddetini 15-20 saniye azaltabilir, şayet haddinden fazla yumuşaksa 15-20 saniye kadar arttırabilirsiniz.
Eğer filtre kahve makinesinde kahvenizi yapacaksanız, ölçü ekseriyetle 1 kişilik demleme için 18 gram kahveye 300 mililitre su olacak haldedir, öncesinde kağıt filtrenizi yıkamayı unutmayın!
Demleme başladıktan çabucak sonra kahvenizi tahta bir kaşıkla bir kere karıştırın. Böylelikle kahvenin tamamı eşit ölçüde ıslanacak ve kahvenin aroması daha güzel geçecektir.
Eğer filtre kahve makineniz demliği alttan ısıtıyorsa, demlediğiniz kahveyi en fazla 1 saat içerisinde tüketmelisiniz, hatta demledikten çabucak sonra bir termosa alırsanız kahvenizin acılaşmasını önlemiş olursunuz.
Sizin için oluşturduğumuz koleksiyona buradan ulaşabilirsiniz.
Bütün bu adımlardan sonra kahvenizin tadının ne kadar değişip lezzetli olduğuna inanamayacaksınız! Herkese afiyet olsun, öteki içeriklerimize de göz atabilirsiniz...????