Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Dişlerim Neden Bu Kadar Çabuk Çürüyor?

Dişlerim Neden Bu Kadar Çabuk Çürüyor?
0
55

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139


Hiç diş doktoruna tek bir şikayetle başvurduğunuz ve farketmediğiniz bir sürü çürük yahut sorun olduğunun söylendiği oldu mu? Ya da nizamlı fırçalamanıza karşın, her denetimde yeni bir çürüğümüzün olduğunu öğrendiğiniz?

Çoklukla 10 yaşın altındaki çocuklarda, gençlerde ve olgun yetişkinlerde(60 yaş ve üstü) kısa müddette diş çürüğü oluşması yaygın bir durumdur.

10 yaş altı küme, gün yatmadan çabucak evvel süt yahut öbür içecekleri tüketesi, sakız yahut şekerli atıştırmalıklar yemesi ve kendi dişlerini tesirli bir halde fırçalayamaması yahut diş ipi kullanamaması nedeniyle risk altındadır.

Gençler, diş telleri, çok ölçüde alkol tüketmesi ve yatmadan evvel dişlerini fırçalamaması ve ders çalışırken atıştırması yahut kahve tüketiminin çok olması nedeniyle risk altındadır.

Olgun yetişkinler ise aldıkları, beden kimyasını değiştiren ve ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar, ayrıyeten şeker hastalığı ve menopoz üzere tükürük akışını azaltan hastalıklar nedeniyle risk altındadır.

Yeni çürük oluşması için riskler şunlardır; Diş telleri, Asidik içeceklerin çok tüketilmesi, sık atıştırma, yetersiz tükürük akışı, mevcut çürükler, ekseriyetle azı dişlerinde görülen derin çukurlar ve çatlaklar, tükürük akışını azaltan ilaçların kullanımı, görünür plak ve yetersiz ağız hijyeni, son üç yılda çürük oluşması, mevcut dolgular ve radyografik lezyonlar.

Ne yediğimiz, içtiğimiz ve ne sıklıkla yediğimiz ve içtiğimiz, ağzımızda ne kadar mühletle asit oluştuğu büyük rol oynar. Soda, meyve suyu, güç içecekleri, vitaminli sular ve gazlı içecekler üzere su dışındaki her şey asidiktir. Kuru, macun kıvamında yahut şekerli şeyler, yiyecek parçacıklarının ağızda daha uzun müddet kalmasına katkıda bulunur.

  • Yemek tüketimini yemek vakti ile sınırlayın ve yemek saatleri dışında yalnızca su için.

  • Atıştırma sonrası ağızdaki asitliği nötrleyecek yiyecekler (elma,havuç,peynir,fındık gibi) tüketin,

  • Şekersiz sakız çiğneyin,

  • Çay, kahve içtikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın.

  • Dişlerinizi bilhassa yatmadan evvel ve sabah sistemli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın.

  • Ağız kuruluğu şikayetiniz varsa bol bol su için.
Son üç yıldaki görülen çürük ve radyografik lezyonlar değerlidir. Çürük oluşma sıklığının anlaşılmasına yardımcı olur.

Bir dişin dolgusunun yahut kuronun olmasına karşın, yeni çürükler oluşabilir. Temel olarak, açıkta kalan diş yapısının rastgele bir kısmı diş çürümesine karşı hassastır.


 
858,475Konular
981,229Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt