Diyabetik ürünler zarar veriyor isomalt nedir Diyabet, beslenmeyle ilgili uyulması gereken sıkı kuralların olduğu bir rahatsızlık Doktorlar diyabette ahenkli beslenmenin ömrü uzattığını hatırlatarak bir uyarıda bulunuyor: Baklava, çikolata ve reçelin diyabetiği olmaz, yemeyin Toplumda görülme sıklığı azami hastalıklardan biri olan diyabet, hayat boyu doğru beslenmeyi gerektiren bir hastalık Diyabetli bir kişinin beslenmesine dikkat etmeden yalnızca ilaç kullanması, çürük bir temel üzerine duvar örmeye benzerî diyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve bolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd Doç Dr Hasan Aydınlatılmış, üç ana, üç ara öğün biçiminde düzenli beslenmenin temel kural olduğunu belirtiyor Un ve şeker taşıyan besinlerden uzaktan kalmanın işin temel kısmını halletmek olduğunu vurgulayan Dr Açık Fikirli, sebze ağırlıklı, yağsız (özellikle katı yağsız) beslenmeyi öneriyor Ekmek yenecekse kepekli ekmeğin tercih edilmesinin doğru olacağını anlatan Dr Açık Fikirli, kırmızı eti haftada iki kez tüketmeyi, beyaz eti de günlük öğünlere eklemeyi öğüt ediyor Sebze yemeği yoksa salatanın mutlaka öğüne eklenmesi gerektiğini vurgulayan Dr Açık Fikirli, kalorili içeceklerden uzak durulması, meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesinin içten olacağını anlatıyor Meyve sıkıldığında ortaya meydana çıkan saf fruktozun da şeker olduğunu ekliyor DİYABETİK BAKLAVA OLMAZ Şeker Hastalığı hastalarının umut olarak tükettikleri diyabetik ürünlerin çözüm olmadığının altını çizen Dr Kültürlü, Hiçbir ürünün diyabetik eşdeğeri yoktur Diyabetlilerin unlu yiyecek yemeleri sakıncalıdır Dolayısıyla içinde un olan baklava diyabetik olamaz Çikolatanın da diyabetiği olmaz Hastalar bu noktada yanılıyorlar Fakat çok büyük bir pazar ve kimse bu pazarı kaybetmek istemediği için ürünlere bu nesil etiketler yapıştırılarak para kazanmaya çalışılıyorî şeklinde konuşuyor Diyabetik reçel diye piyasaya sürülen ürünlerde şeker yerine fruktoz bulunduğundan bunların diyabetli hastalar için zararlı olduğunu söyleyen Dr Aydınlatılmış, hastaların, reçeli evde tatlandırıcı ile kendileri yaptıklarında, sabahları birer kaşık tüketebileceklerini açıklama ediyor Dr Aydın, diyabetlilere nehir ve kahveyi mutlaka yapay tatlandırıcı ile içmelerini, ara öğünlerde meyve ve süt ürünleri alarak tatlı ihtiyaçlarını gidermelerini, illa fakat tatlı tüketmek istiyorlarsa yapay tatlandırıcılı sütlü tatlılar yemelerini öneriyor Diyabetik reçel üreten işyeri Naturatürk'ün Genel Müdürü Deniz İçöz iddiaları doğruladı: Ürünün adı her ne değin diyabetik de olsa pozitif harcamak hasar verir Diyabetik reçel doyumluk değil, tadımlıktır İçeriğindeki fruktoz şekerin diğer bir türevi olduğundan zararlıdır Diyabet hastalarına bizim tavsiyemiz, nefsi köreltmek için kahvaltıda 12 dere kaşığı kadar reçel tüketmeleri ŞEKER İÇERMİYOR, ZARARLI DEĞIL Otacı Satış Pazarlama Müdürü Ayvaz Rençberler diyabetli ürünlerin şekeri azaltılmış ürünler olduğunu söyleyerek, markalarına ait çikolata dolgulu gevreğin lifli, şeker içermeyen ve enerjisi yüzde 40 düşürülmüş bir ürün olduğunu belirtti Diyabetli hastaların şeker tüketmemeleri gerektiğini söyleyen Rençberler, diyabetik çikolatanın hasar vermeyeceğini ifade etti ENERJİSi VE YAĞI DÜŞÜK OLUYOR Güllüoğlu Baklavaları diyabetik baklava olmaziddiasına şu yanıtı verdi: Enerjisini ve yağını azaltmış olduğumuz baklavanın şerbeti için şeker yerine doğal tatlandırıcı olan isomalt ve suni tatlandırıcılardan aspartamdan oluşan bir karışım kullanıyoruz Ayrıca baklavayı diyet lifi olan polidekstrozla ile zenginleştiriyoruz Kullanılan doğal tatlandırıcı isomalt kan şekerini aniden yükseltmez Glisemik indeks değeri düşüktür Glisemik indeks kandaki üzüm şekeri seviyesinin bir ölçüsüdür Bu doğal tatlandırıcıyı içeren diyabetik baklavanın tüketiminden daha sonra kan şekeri ve insülin seviyelerinde değişim olmaz böylece şeker hastaları kadar rahatlıkla kullanılabilir Kullanılan perhiz lifi de kan şekerini yükseltmeyen, bağırsakların çalışmasını hızlandıran çözünür diyet lifidir Bu ürünleri içeren baklavamız, diyabet hastalarının kan şekerinin kontrolünü sağlayacak ve toz şeker taşıyan ürünler gibi kan şekerinin ani yükselmesine niçin olmayacaktır Baklavadaki unda yer alan enerji ve karbonhidrat miktarını azaltmak için, buğday unu ve soya unundan oluşan bir karışım kullanıyoruz Enerjisi ve yağı sıradan baklavaya tarafından yüzde 32,3 ve yüzde 40 oranında daha düşük olan diyabetik baklava, içeriğinde hiçbir şekilde sakaroz ihtiva etmediğinden diyabetik hastaların tüketimine uygundur