Diyabet; pankreastan salgılanan insülin hormonun zayıflığı yahut aktifliğinin azalması sonucu kandaki şeker ölçüsünün yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Besinler, tüketildikten sonra şekere dönüşmek üzere parçalanırlar. Daha sonra bu şeker kana makbul ve kandaki şeker seviyesi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşınır.
Diyabetli bireylerde insülin eksik yahut etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kanda ölçüsü yükselir.
Diyabetin Tipleri:
Tip 1 diyabet: Vücut çok az insülin yapar yahut hiç insülin yapmaz.
Tip 2 diyabet: Vücut insülin yapar ancak kâfi kullanılmaz.
Diyabet tedavisinde kan şekeri denetimini sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması kıymetlidir.
DİYABETTE BESLENME TEKLIFLERI
3 ara ve 3 ana öğün az ve sık Zira; günlük ögün sayisi arttirildiginda insuline olan gereksinme azalir.
Yemeklerin ölçüsü ve cinsi kadar, tüketim devranları da büyük değer taşır. Önerilen besinlerin vaktinde ve önerilen ölçülerde yenilmesi hipoglisemi ve hiperglisemiyi önler. Uzun aralıklarla sistemsiz yemek yenmesi hipoglisemi ve hiperglisemiye yol açar. Bu nedenle oruç tutmak, bir yahut birkaç öğün atlamak sakıncalıdır.
Kilonuzu koruyun kilo fazlalığınız var ise kilo verin
Diyetisyeninizin size önerdiği öğünlerde, önerilen ölçüde yiyin.
Haşlama,ızgara, fırında pişirme yollarını kullanın. Kızartmalardan kaçının.
Likit yağları kullanın. Etli yemeklerinize yağ koymayin.
Al et alanına beyaz etleri(balık, tavuk vs.) tercih edin.
Bol su içmeye (günde 1,5 – 2 litre) dikkat edin. Unutmayın ki, su metabolizmanız ve kabızlığınız için uygun bir düzenleyicidir.
Tuzu azaltın. Salamura yiyeceklerden kaçının.
Yağlı besinlerden, sakatat, sucuk, salam ve sosis üzere yiyeceklerden uzak durun.
Lifli (posalı) yiyecekleri (çiğ zerzevat, meyve, kuru baklagiller, kepek çavdar ekmeği, yulaf, tam buğdaylı gıdalar) kesinlikle tüketin.
Meşrubatlar (gazoz, kola, hazır meyve suları), Alkollü içecekler uzak durun
Hiçbir yiyecek yahut bitkiler kan şekerini düşürmez. Halk arasında önerilen çok çeşitli yiyeceklerin, bitkilerin kan şekerini düşürdüğü gerçek değildir.
Yapay tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Hazır satılan diyabetik tatlıları beslenme ve diyet bilirkişisi ile görüserek yiyebilirsiniz. Ziyade tüketildiklerinde ishal yapabilir yahut yüksek kalori ve yağ içerdiklerinden kilo vermenizi engelleyebilirler.
Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, uzunluğuna, vücut yüküne, fizikî aktivite seviyesine, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına nazaran DİYETİSYEN tarafından hazırlanmalıdır .
Beslenme programı insana kişisel olmalıdır
Besinler, tüketildikten sonra şekere dönüşmek üzere parçalanırlar. Daha sonra bu şeker kana makbul ve kandaki şeker seviyesi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşınır.
Diyabetli bireylerde insülin eksik yahut etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kanda ölçüsü yükselir.
Diyabetin Tipleri:
Tip 1 diyabet: Vücut çok az insülin yapar yahut hiç insülin yapmaz.
Tip 2 diyabet: Vücut insülin yapar ancak kâfi kullanılmaz.
Diyabet tedavisinde kan şekeri denetimini sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması kıymetlidir.
DİYABETTE BESLENME TEKLIFLERI
3 ara ve 3 ana öğün az ve sık Zira; günlük ögün sayisi arttirildiginda insuline olan gereksinme azalir.
Yemeklerin ölçüsü ve cinsi kadar, tüketim devranları da büyük değer taşır. Önerilen besinlerin vaktinde ve önerilen ölçülerde yenilmesi hipoglisemi ve hiperglisemiyi önler. Uzun aralıklarla sistemsiz yemek yenmesi hipoglisemi ve hiperglisemiye yol açar. Bu nedenle oruç tutmak, bir yahut birkaç öğün atlamak sakıncalıdır.
Kilonuzu koruyun kilo fazlalığınız var ise kilo verin
Diyetisyeninizin size önerdiği öğünlerde, önerilen ölçüde yiyin.
Haşlama,ızgara, fırında pişirme yollarını kullanın. Kızartmalardan kaçının.
Likit yağları kullanın. Etli yemeklerinize yağ koymayin.
Al et alanına beyaz etleri(balık, tavuk vs.) tercih edin.
Bol su içmeye (günde 1,5 – 2 litre) dikkat edin. Unutmayın ki, su metabolizmanız ve kabızlığınız için uygun bir düzenleyicidir.
Tuzu azaltın. Salamura yiyeceklerden kaçının.
Yağlı besinlerden, sakatat, sucuk, salam ve sosis üzere yiyeceklerden uzak durun.
Lifli (posalı) yiyecekleri (çiğ zerzevat, meyve, kuru baklagiller, kepek çavdar ekmeği, yulaf, tam buğdaylı gıdalar) kesinlikle tüketin.
Meşrubatlar (gazoz, kola, hazır meyve suları), Alkollü içecekler uzak durun
Hiçbir yiyecek yahut bitkiler kan şekerini düşürmez. Halk arasında önerilen çok çeşitli yiyeceklerin, bitkilerin kan şekerini düşürdüğü gerçek değildir.
Yapay tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Hazır satılan diyabetik tatlıları beslenme ve diyet bilirkişisi ile görüserek yiyebilirsiniz. Ziyade tüketildiklerinde ishal yapabilir yahut yüksek kalori ve yağ içerdiklerinden kilo vermenizi engelleyebilirler.
Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, uzunluğuna, vücut yüküne, fizikî aktivite seviyesine, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına nazaran DİYETİSYEN tarafından hazırlanmalıdır .
Beslenme programı insana kişisel olmalıdır