Diyarbakır'ın klasik tatlısı burma kadayıf, Ramazan'da yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemleri kapsamında konutlara ulaştırılarak iftar sofralarına lezzet katacak. Ayrıyeten altının da üstünün de eşit olarak pişmesi büyük kolaylık sağlıyor. Yemeklerin sunumuna değer verenler için hoş bir teklif olduğunu düşünüyoruz ve bu nefis diyarbakır tarzı burma kadayıfın tanımını yazımızda bulabilirsiniz.
Kentin yüzyıllık klasik lezzetini kesintisiz sunan kadayıf üreticileri için ramazan mesaisi başladı. Türk Patent ve Marka Kurumunca 4 yıl evvel coğrafik işaret tescil evrakı verilen, fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak ustaların ağır mesaisiyle hazırlanan burma kadayıf için siparişler başladı. Üreticiler ramazanda büyük ilgi gören kadayıf siparişlerini yetiştirmek için salgın önlemleri kapsamında çalışmalarını ağırlaştırdı. Günlük üretilerek müşterinin beğenisine sunulan burma kadayıf başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye'nin farklı vilayetlerinde de talep görüyor. Tarifimizi gördükten sonra ''Evde de burma kadayıf yapılır mıymış?, Yapılsa da altı üstü eşit halde kızarır mı?'' üzere sorular aklınıza düşmüş olabilir. Bu tanım o kadar kolay ve hoş ki konuttaki herkes çok beğenecek. İşte burma kadayıfın en kolay tanımı:
- Çiğ kadayıf aldığınız yerden burma kadayıf için hazırlanmış kadayıf bulursanız sarması daha kolay olacaktır. Bulamadığınız takdirde bizim yaptığımız üzere çiğ kadayıfı olabildiğince düzelterek de hazırlayabilirsiniz.
- Fırınlar markalarına nazaran pişirme müddetlerinde değişiklik gösterebiliyor. Denetimli olarak pişirmenizi öneririz.
BURMA KADAYIF TANIMI:
MATERYALLER
1 kg çiğ kadayıf
600 gr tereyağ
1 kg öğütülmüş Antep fıstığı içi ya da ceviz
1 çorba kaşığı pekmez
Şerbet için;
3 kg şeker
6 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
YAPILIŞI
Kadayıf için 100 gram erimiş tereyağını ve 1 çorba kaşığı pekmezi karıştırın ve tepsinin tabanına sürün.
Çiğ burma kadayıfı düz bir tabanda açtıktan sonra ortasına uzunluktan boya fıstık içi serpin.
Sonra bir ucundan tutun burarak sarın ve tepsiye yerleştirin. Üzerine kalan eritilmiş tereyağını sürüp fazla yağı tepsiyi eğerek dökün.
Kadayıfı evvelden ısıtılmış 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin.
Birebir tepside zıt yüz ederek 10 dakika daha başka yüzünü pişirin.
Şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu bir tencerede karıştırdıktan sonra limon suyu ekleyin.
Kaynadıktan sonra bir mühlet daha ateşin üstünde tutun. Hafif şurup kıvamına gelince ocağın atını kapatıp şerbeti biraz ılıtın.
Pişen kadayıfları fırından alıp şerbeti üzerine dökün. Kadayıf şerbeti çektikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...