Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Diyarbakırın Yöresel Yemekleri

Diyarbakırın Yöresel Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Diyarbakırın Yöresel Yemekleri


Doğu bölgelerimizin yaşam kaynağı Dicle Nehri'nin kıyısında sabit, tarih kokan bir ili Karpuzları, kebapları, Çin Seddi'nden sonradan en uzun surlarıyla tanıdık Diyarbakır, birçok Anadolu kenti gibi eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılıyor Eski Diyarbakır denilen kısım surlarla taraflı İstanbul Topkapı'daki Suriçi'nin birkaç sene önceki hali yarı Aynı karışıklık, benzer anlamsız yarış Buradan ayrıldığı en manâlı özellik yol boyunca dizilen kebapçı dükkanlarının bolluğu Yemek Yemek konusunda ise en meşhur yeri; lezzetli Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası ile ünlenmiş Selim Amca'nın Sofra Salonu Yeni büyük kasaba ise lüks apartrmanları, alışveriş merkezleri, kafeleri, restoranlarıyla bütün bir metropol
Şehrin gelişmesine ve insanların yaşam tarzının değişmesine paralel olarak kesinlikle bölgesel mutfak da farklılaşma göstermiş Önceleri evlerde hazırlanan öyle çok yiyecek maddesi yerini hazırlanmış yiyeceklere bırakmış durumda Buna rağmen kırsal kesimde hala Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi kış hazırlıkları sürmekte Oyulup kurutulan kabak ve patlıcanlar, üzümden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler yazdan kışa geçiş hazırlıklarının başlıcaları Bol yağlı, acılı, ekşili mutfağıyla ün salmış Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının tipik özelliklerini de taşıyor Zeytinyağı bölgede o kadar istek görmüyor Et, sıkça patlıcan ve domatesle birlikte kullanılıyor
Tarım alanına göz attığımızda buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, pamuk ve tütün yetiştirildiğini görüyoruz Meyvecilik çok pozitif gelişmemiş Gelin görün ki kavun ve karpuz dendiğinde Diyarbakır akla geliyor Bunlardan özellikle kalın kabuklu olanlar, belli yöntemlerle uzun süre saklanabiliyorlar
Diyarbakır yöresini özetleyen bu kısa girişten sonra geleneksel mutfaktan seçtiğimiz yemeklerle baş başa bırakıyoruz sizleri İşte çorbasından tatlısına Diyarbakır mutfağı

MAHALLİ YEMEKLER

1MEFTUNELER

Patlıcan Meftunesi

Kabak Meftunesi

Kenger Meftunesi



2DOLMALAR

Etli eşkili dolma (Sumaklı)

Etsiz zeytinyağlı dolma

3KİBE MUMBAR

4KELLE PAÇA

5ZAHİRE YEMEKLERİ

Bulgur Pilavı

Belluh

İçli Köfte

Lapa

Hıllorik

Pıçık

Sığma (sıkma)

Lebeni (ayran çorbasıyoğurt çorbası)

Duvaklı Pilav

Kibe Kudur

Keşkek

Habenisk

6KIRSALDA YENEN YEMEKLER

Sörün

Mallez

Mastav

Löeel

7Tatlılar

aKADAYIF:
Kaymaklı kadayıf, düz ya da burmalı

Kaymaksız kadayıf, düz ve burmalı

Peynirli kadayıf
bREVANİ
cZİNGİL
çTAŞ EKMEĞİ (üzerine pekmez ve yağ dökülür)
dNURİYE TATLISI
eKÜNEFE
fHALBUR HURMA
Lebeni (Yoğurt Çorbası) *
 
858,478Konular
981,314Mesajlar
29,569Kullanıcılar
allytrSon üye
Üst Alt