iltasyazilim
FD Üye
Diyarbakırın Yöresel Yemekleri
Doğu bölgelerimizin yaşam kaynağı Dicle Nehri'nin kıyısında sabit, tarih kokan bir ili Karpuzları, kebapları, Çin Seddi'nden sonradan en uzun surlarıyla tanıdık Diyarbakır, birçok Anadolu kenti gibi eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılıyor Eski Diyarbakır denilen kısım surlarla taraflı İstanbul Topkapı'daki Suriçi'nin birkaç sene önceki hali yarı Aynı karışıklık, benzer anlamsız yarış Buradan ayrıldığı en manâlı özellik yol boyunca dizilen kebapçı dükkanlarının bolluğu Yemek Yemek konusunda ise en meşhur yeri; lezzetli Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası ile ünlenmiş Selim Amca'nın Sofra Salonu Yeni büyük kasaba ise lüks apartrmanları, alışveriş merkezleri, kafeleri, restoranlarıyla bütün bir metropol
Şehrin gelişmesine ve insanların yaşam tarzının değişmesine paralel olarak kesinlikle bölgesel mutfak da farklılaşma göstermiş Önceleri evlerde hazırlanan öyle çok yiyecek maddesi yerini hazırlanmış yiyeceklere bırakmış durumda Buna rağmen kırsal kesimde hala Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi kış hazırlıkları sürmekte Oyulup kurutulan kabak ve patlıcanlar, üzümden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler yazdan kışa geçiş hazırlıklarının başlıcaları Bol yağlı, acılı, ekşili mutfağıyla ün salmış Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının tipik özelliklerini de taşıyor Zeytinyağı bölgede o kadar istek görmüyor Et, sıkça patlıcan ve domatesle birlikte kullanılıyor
Tarım alanına göz attığımızda buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, pamuk ve tütün yetiştirildiğini görüyoruz Meyvecilik çok pozitif gelişmemiş Gelin görün ki kavun ve karpuz dendiğinde Diyarbakır akla geliyor Bunlardan özellikle kalın kabuklu olanlar, belli yöntemlerle uzun süre saklanabiliyorlar
Diyarbakır yöresini özetleyen bu kısa girişten sonra geleneksel mutfaktan seçtiğimiz yemeklerle baş başa bırakıyoruz sizleri İşte çorbasından tatlısına Diyarbakır mutfağı
MAHALLİ YEMEKLER
1MEFTUNELER
Patlıcan Meftunesi
Kabak Meftunesi
Kenger Meftunesi
2DOLMALAR
Etli eşkili dolma (Sumaklı)
Etsiz zeytinyağlı dolma
3KİBE MUMBAR
4KELLE PAÇA
5ZAHİRE YEMEKLERİ
Bulgur Pilavı
Belluh
İçli Köfte
Lapa
Hıllorik
Pıçık
Sığma (sıkma)
Lebeni (ayran çorbasıyoğurt çorbası)
Duvaklı Pilav
Kibe Kudur
Keşkek
Habenisk
6KIRSALDA YENEN YEMEKLER
Sörün
Mallez
Mastav
Löeel
7Tatlılar
aKADAYIF:
Kaymaklı kadayıf, düz ya da burmalı
Kaymaksız kadayıf, düz ve burmalı
Peynirli kadayıf
bREVANİ
cZİNGİL
çTAŞ EKMEĞİ (üzerine pekmez ve yağ dökülür)
dNURİYE TATLISI
eKÜNEFE
fHALBUR HURMA
Lebeni (Yoğurt Çorbası) *
Doğu bölgelerimizin yaşam kaynağı Dicle Nehri'nin kıyısında sabit, tarih kokan bir ili Karpuzları, kebapları, Çin Seddi'nden sonradan en uzun surlarıyla tanıdık Diyarbakır, birçok Anadolu kenti gibi eski ve yeni şehir olarak ikiye ayrılıyor Eski Diyarbakır denilen kısım surlarla taraflı İstanbul Topkapı'daki Suriçi'nin birkaç sene önceki hali yarı Aynı karışıklık, benzer anlamsız yarış Buradan ayrıldığı en manâlı özellik yol boyunca dizilen kebapçı dükkanlarının bolluğu Yemek Yemek konusunda ise en meşhur yeri; lezzetli Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası ile ünlenmiş Selim Amca'nın Sofra Salonu Yeni büyük kasaba ise lüks apartrmanları, alışveriş merkezleri, kafeleri, restoranlarıyla bütün bir metropol
Şehrin gelişmesine ve insanların yaşam tarzının değişmesine paralel olarak kesinlikle bölgesel mutfak da farklılaşma göstermiş Önceleri evlerde hazırlanan öyle çok yiyecek maddesi yerini hazırlanmış yiyeceklere bırakmış durumda Buna rağmen kırsal kesimde hala Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi kış hazırlıkları sürmekte Oyulup kurutulan kabak ve patlıcanlar, üzümden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler yazdan kışa geçiş hazırlıklarının başlıcaları Bol yağlı, acılı, ekşili mutfağıyla ün salmış Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının tipik özelliklerini de taşıyor Zeytinyağı bölgede o kadar istek görmüyor Et, sıkça patlıcan ve domatesle birlikte kullanılıyor
Tarım alanına göz attığımızda buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, pamuk ve tütün yetiştirildiğini görüyoruz Meyvecilik çok pozitif gelişmemiş Gelin görün ki kavun ve karpuz dendiğinde Diyarbakır akla geliyor Bunlardan özellikle kalın kabuklu olanlar, belli yöntemlerle uzun süre saklanabiliyorlar
Diyarbakır yöresini özetleyen bu kısa girişten sonra geleneksel mutfaktan seçtiğimiz yemeklerle baş başa bırakıyoruz sizleri İşte çorbasından tatlısına Diyarbakır mutfağı
MAHALLİ YEMEKLER
1MEFTUNELER
Patlıcan Meftunesi
Kabak Meftunesi
Kenger Meftunesi
2DOLMALAR
Etli eşkili dolma (Sumaklı)
Etsiz zeytinyağlı dolma
3KİBE MUMBAR
4KELLE PAÇA
5ZAHİRE YEMEKLERİ
Bulgur Pilavı
Belluh
İçli Köfte
Lapa
Hıllorik
Pıçık
Sığma (sıkma)
Lebeni (ayran çorbasıyoğurt çorbası)
Duvaklı Pilav
Kibe Kudur
Keşkek
Habenisk
6KIRSALDA YENEN YEMEKLER
Sörün
Mallez
Mastav
Löeel
7Tatlılar
aKADAYIF:
Kaymaklı kadayıf, düz ya da burmalı
Kaymaksız kadayıf, düz ve burmalı
Peynirli kadayıf
bREVANİ
cZİNGİL
çTAŞ EKMEĞİ (üzerine pekmez ve yağ dökülür)
dNURİYE TATLISI
eKÜNEFE
fHALBUR HURMA
Lebeni (Yoğurt Çorbası) *