Ara öğünler; kan şekerinizi dengeleyerek çabuk acıkmanızı, bir sonraki öğünde fazla yemenizi engeller ve metabolizmanızı hızlandırır. İştahınızı kontrol altında tutarak kilo vermenize yardımcı olup, istediğiniz kiloda sabit kalmanıza destek olur. Ayrıca ana öğünlerin hafif yenilmesiyle azar azar ve sık aralıklarla beslenildiği takdirde mide-sindirim sisteminin sistemli çalışması ve akabinde rahatlamasına etken olur. Aksi takdirde kan şekerinizin düşmesi bir sonraki öğünde yediklerinizin vücutta depolanmasına ve sürekliliğinde ise kilo problemleri yaşamanıza sebep olabilir. Özellikle şeker hastaları, reaktif hipoglisemi yaşayanlar, mide rahatsızlıkları gibi hastalıkları olanlar muhakkak ara öğün yapmalılardır. Ara öğünün yapılması kadar tüketilenlerle, tüketilenlerin miktarı da önemlidir. Ara öğünler, ana öğünlere kıyasla yüksek kalori içermemeli, çabuk sindirilen besinler tercih edilmelidir.
Yağlı, aşırı şekerli abur cuburlar yerine süt, meyve, fındık, ceviz gibi kuru yemişler, kuru meyveler, tahıl gevreği ve yoğurt tercih edebilirsiniz.
Diyet sürecinde her gün aynı ara öğünü yemekten sıkılabilirsiniz. Böyle bir durumda her gün farklı ara öğünler yaparak diyetinizi çeşitlendirebilirsiniz. Bu nedenle ara öğünler konusunda ki soru işaretlerinizi gidermek için sizlere sağlıklı ara öğün seçeneklerini aşağıda yazdım.
Sağlıklı ara öğün seçenekleri ;
-
1 kutu probiyotik yoğurt, 10-15 adet yaban mersini -
3 adet kuru kayısı, 2 adet çiğ ceviz -
2 adet hurma -
1 bardak yağsız süt, 1 porsiyon meyve -
2 adet grisini, 1 bardak yağsız ayran -
1 dilim çavdar ekmek, 1 dilim yağsız beyaz peynir -
1 kutu meyveli yoğurt, 10 adet çiğ fındık -
3 adet diyet bisküvi, 1 fincan yağsız sütlü kahve -
1 avuç kuru üzüm -
Çiğ sebzelerden oluşan salata tabağı -
1 avuç beyaz leblebi, 1 bardak kefir -
5 adet kuru erik, 10 adet çiğ badem