Prof Halit Tanju Besler diyet yapanlar için Ramazan ayında beslenme önerilerini paylaştıRamazan ayında öğün sayısı azaldığından diyet yapan kişilerin gıda düzeni de değişken Öğün sayısı ve düzeni değişse de, günlük alınması gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineraller mutlaka alınmalıdır Diyet yapanlar, tüketmeleri gereken besinleri sahur, iftar ve aradaki zamana en uygun şekilde bölüştürülerek diyet programlarını her tarafta düzenleyebilir fakat Ramazan ayında karoser ağırlığı kaybetmektense korumaya odaklanmak daha uygun olabilir id Gad3002501 Perhiz yapanlar oruç tutarken sahur yapmalı mı?Ramazanda da tatmin edici ve dengelenmiş beslemek için sahur, kuşkusuz atlanmamalıdır Sahur vücudun metabolik düzeni ve oruç süresince kan şekerinin kontrol aşağıda tutulması açısından son derece önemlidir Sahurda yağ ve tuz içeriği yüksek besinler seçim edilmemeli, az tuzlu peynir ve zeytinler, domates, salatalık gibi su içeriği yüksek sebzeler, süt ve süt ürünleri ile tam tahıllı ekmekler tüketilebilir Bu besinlerde birlikte sahurda mutlaka yeterli miktarda su da tüketilmelidir Akışkan ihtiyacının karşılanmasında suyun yanına kefir, eksik tuzlu ayrandan da yararlanılabilir2 Diyet yapanlar iftarda nelere uyarı etmeli?Hurma, karbonhidrat, protein, doymamış yağ asitleri, mineraller ve lif bakımından dengeli bir içeriğe sahip olduğu ve dolayısıyla kan şekeri düzeyindeki artışı da düzenleyebildiği için orucu açılmak için oldukça uygun bir seçenektir İftara hurma, eksik tuzlu siyah ya da yeşil zeytin ve çok soğuk olmayan suyla başlanabilir ve kişiler diyet programlarına göre 1 ya da 2 hurma tüketebilirlerArdından bir kâse çorba ile devam edilebilir ve çorba ardından yemeğe 1530 dakikalık, kısa bir ara verilebilir Yemeğe kısa süreli duraklamak, yemeklerin porsiyon kontrolünü sağlamaya tezgâhtar olabilir ve uzun açlık sonrası çabuk besin alımı ile görülebilecek ani kan şekeri ve kan basıncı artışını da öneleyebilir İftarda çorba sonrasında, ızgara veya haşlama kırmızı ya da beyaz etler, balıklar, zeytinyağlılar, yoğurtcacık ya da ayran, salata ve tam tahıllı ekmeklere, minik miktarlarda da tercihen bulgur pilavı olmak üzere, pilav ve makanalara da yer verilebilirİftardan sahura kadar olan sürede ise az tuz peynir ve meyveler ile ara öğün yapılabilir Tatlı tüketmek isteyen bireyler de haftada 23 kere sütlü, meyveli tatlıları ya da dondurmaları tercih edebilir İftardan sahura kadar geçen sürede günlük akıcı ihtiyacını karşılayabilmek için minimum 2 litre su mutlaka içilmelidir Unutmamalı ki diyet programı kişinin genel afiyet, yaşı, cinsiyeti ve hayat biçimine kadar belirlenmeli mutlaka bir doktor ve diyetisyen ya da sağlıkla ilgili bir sorun varsa mutlaka bir hekim ve diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır3 Oruç tutarken karoser ağırlığını korumak için ne yapmalıyız?İftar, sahur ve ikisi aralarında tüketilen besinlerin tatmin edici miktarlarda ve gün sonunda bütün beslenme gruplarından seçilerek tüketilmesi oldukça önemlidir Buna ilave olarak, yiyecekler yavaş ve çok çiğneneyerek tüketilmelidirİftardan 12 saat ardından, hafif yürüşler, esneme hareketleri ya da minder egzersizlerine yer verilerek enerji alımı ve harcaması arasındaki denge korunabilir Oruç tutarken yapılacak olan hafif egzersizler sindirim ve sinir sitemlerimiz ilk önce edinmek üzere diğer karoser sistemlerimizin de sağlıklı çalışmasına katkı maddesi verebilecektir4 Perhiz yapanlar için misal sahur menüsü Az tuzlu peynir ve zeytin, haşlanmış yumurta, 1 adet ceviz veya 56 adet fındıkbadem ya da yer fıstığı, süt, taze söğüş sebzeler, meyveler ve bütün tahıllı ekmeğe yer verilebilir Sahurda tatmin edici miktarda su mutlaka içilmelidir 5 Perhiz yapanlar için örnek iftar menüsü Bir kâse çorba, haşlama veya ızgara et, balık, tavuk ya da hindi, cacık, yoğurt ya da ayran, zeytinyağlılar, salatalar , kompostolar, bütün tahıllı ekmekler ile meyveden oluşan bir mönü tercih edilebilir