Doçentlik sınavı yönetmeliği yenilendi Doçentlik sınavına ilişkin yöntem ve esaslar yeniden belirlendi Doçentlik sınavıyla ilgili Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Doçentlik Sınav Komisyonu kurulacak Komisyon, ayrı alanlarda atama yapan öğretim üyeleri arasından Üniversitelerarası Kurul'un seçeceği 20 profesörden oluşacak Buna tarafından, doçentlik sınavı, Üniversiteler arası Kurulca belirlenen ve Yükseköğretim Genel Kurul'u tarafından onaylanan alanlarda açılacak Bu alanlar, her yıl ocak ayında güncellenmiş olarak Yükseköğretim Kurulu'nun internet sitesinde yayımlanacakDoçentlik için daha önce Mart ayı sonuna kadar yapılan başvurular, bundan böyle nisan veya ekim aylarında yapılacak Doçentlik başvurusu için, bir anabilim veya bilim dalında Türkiye'de doktora, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık yapılması veya yurt dışarıya doktora, sanatta yeterlik ya da tıpta uzmanlık öğreniminin ilgisine tarafından denkliğinin kabul edilmesi, merkezi tanıdık olmayan dil sınavında başarılı olunması ve doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik unvanı iktisap edildikten sonradan, ilgili anabilim dalında benzersiz bilimsel yayınlama ve çalışma üretilmiş olması şartı aranacak Başvurunun geçerli sayılması halinde, önceki mevzuat Üniversitelerarası Kurul kadar en kısa zamanda 5 belli başlı, 2 yedek üyeli jüri oluşturulacak ve başvuru formu sahibi, eserlerini jüri üyelerine postayla gönderecek Adayın başvurduğu alanda tatmin edici öğretim üyesi yoksa istisnai olarak 3 ana 2 yerine koyma üyeden oluşan jüri kurulabilecek Jüri üyelerinin Yükseköğretim Kanunu'na tarafından profesör olarak atanmış ve 72 yaşını doldurmamış olması gerekecek Doçentlik sınavı, eser incelemesi ve sözlü imtihan olmak üzere, iki aşamada yapılacakJüri üyeleri, başvuruların kendilerine teslim edilmesinden itibaren bir ay içinde rapor hazırlayarak Üniversitelerarası Kurul'a iletecek Jüri üyesi, kabul edilmiş mazereti bulunmadıkça görevinden kaçınamayacak Kabul edilmiş mazeret olmaksızın görevini süresinde yapmayan jüri üyesinin genel hükümlere tarafından cezai sorumluluğu olacakDeğerlendirmeye alınan jüri raporları itibarıyla genelde eser incelemesinde başarılı yer alan namzet, sözlü sınava ast tutulacak Sözlü imtihan, doçent ve profesör unvanına sahip öğretim üyelerine açık olacak Sözlü imtihan sonunda jüri, adayın başarılı olup olmadığına çoğunlukla karar verecek ve başkan kadar jüri üyeleri önünde adaya sözlü olarak bildirilecekSözlü sınavda başarısız olan veya sözlü imtihan hakkını kaybeden aday, zorunlu sürede başvuru formu yaparsa baştan sözlü sınava alınacak Bu başvuruda, doçentlik başvurusu için aranan şartların taşındığına dair belgeler bitmiş istenmeyecek ve yeni jüri oluşturulmayacak Sözlü sınavlarda üç kez başarısız olan adayın yeniden başvurması halinde sözlü sınav için yeni jüri oluşturulacak Yeni jüri oluşturulmasında mevcut jürinin salt çoğunluğu sağlayacak sayıda üyesi değiştirilecek Eser incelemesi yapan jüri üyelerinin, kullanım dosyasında bulunan herhangi bir eserde intihal olduğunu saptama etmesi halinde, koşul bir raporla Üniversitelerarası Kurul'a bildirilecek İntihal iddiasıyla ilgili bir karar verilinceye dek doçentlik başvurusuna ilişkin işlem yapılmayacak İntihal iddiasının doğru olmadığının tespiti halinde, doçentlik süreci kaldığı yerden devam edecek İntihal iddiasının doğru olduğunun tespiti halinde ise namzet başarısız sayılacak, idari, cezai ve yasal sorumluluğa ilişkin hükümler gizli kalacak Dilekçe dosyasında yer alan herhangi bir eserde intihal açık havada yayınlama ve araştırma etiğine aykırılığın tespit edilmesi halinde de durum bir raporla Üniversitelerarası Kurul'a bildirilecek Bu iddiayla ilgili karar verilinceye kadar da bir operasyon yapılmayacak ve namzet hakkında yükseköğretim disiplin mevzuatı hükümlerine tarafından soruşturma yapılacakBaşvuru Formu dosyasının içeriğinde adayla ilgili disiplin suçu oluşturan başka bir durumun varlığı sebebiyle soruşturma başlatılması halinde de benzer işlem izlenecek