Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Doğalgazda tüketim azaldı, faturalar kabardı

Doğalgazda tüketim azaldı, faturalar kabardı
0
77

Garfield

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
85
Bir%2Dfatura%2Dsoygunu%2Ddaha%2D216709%2Ejpg

Türkiye Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) İdare Konseyi Lideri Yaşar Arslan, ortalama hava sıcaklıklarındaki artış ve elektrik üretiminde doğalgaz kullanımının azalması sonucu doğalgaz yurtiçi tüketiminin bu yıl 44-44.5 milyar metreküp olmasını beklediklerini söyledi. BOTAŞ'ın datalarına nazaran 2018 yılında bu sayı 50 milyar metreküp civarındaydı. Kullanımın düşmesine karşın fiyatların yükselmesi ise dikkat çekti.

Bu durum Türkiye’nin yurtiçi doğalgaz tüketiminin Reuters hesaplamalarına nazaran 2018 yılında gerçekleşen 49.3 milyar metreküpe kıyasla %10-%11 azalacağını gösteriyor.

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Arslan, tüketimdeki düşüşü “Yılın ikinci yarısında hava sıcaklığının artışı, haricinde elektrik üretiminde doğalgaz hissesinin düşüşü buna büyük etken” diyerek açıkladı.

Resmi doğalgaz tüketim sayıları yaklaşık 3 ay gecikmeyle açıklanıyor. Son olarak Eylül ayı datalarını yayımlamış olan Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yıl sonu tüketim sayılarını en erken Şubat sonunda açıklayacak.

TÜKETİM YÜZDE 10 AZALDI ANCAK FATURALAR KABARDI

Yıllık tüketimin 2017 yılında 53 milyar metreküple tepe yaptığı periyottan bugüne kadar dövize bağımlı doğalgaz fiyatları artış gösterdi. Ağustos 2018’deki ani kur dalgalanması sonrası peş peşe zamlanan doğalgaz, son olarak geçtiğimiz Ağustos ayında zamlandı.

Ağustos’un sonunda yapılan artırımla birlikte doğalgaz fiyatlarında 14,90 artışa gidildi.

ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN DOĞALGAZ TÜKETİMİ  YÜZDE 40 GERİLEDİ

Arslan’ın verdiği bilgiye nazaran klâsik olarak en büyük doğalgaz tüketim kümesi olan elektrik üretimi için doğalgaz tüketiminin 2019’da bir evvelki yıla kıyasla %40’a yakın gerilemesi bekleniyor.

Elektrik üreticileri geçen yıl 18.2 milyar metreküp doğalgaz tüketmişti. BOTAŞ’ın geçen yıl Ağustos ayında elektrik üreticilerine sattığı doğalgazın fiyatını keskin formda artırmasının yanı sıra yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimindeki artış ve ulusal elektrik talebinin büyümemesi doğalgaz santrallerinin elektrik üretiminin düşmesine neden oldu.

Resmi datalara nazaran bu yılın birinci dokuz ayında elektrik santrallerinin doğalgaz tüketimi %42 düşüşle ayda ortalama 881 milyon metreküpe geriledi.

İkinci büyük tüketim kümesi olan konutların ise 2019’un tamamında geçen yıl ile birebir düzeyde gaz tüketmesi bekleniyor.

858,506Konular
983,058Mesajlar
33,112Kullanıcılar
fekaSon üye
Üst Alt