bilgisayarci
FD Üye
Tabiatının hoşluğu ile lisanlara destan olmuş, balığın cennet vatanı Karadeniz bölgesinin meşhur yemeklerini senin için derledik. Keyifli okumalar!
Muhlama (Kuymak)
Gerekli Materyaller:
4 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı mısır unu
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
200 gram tel peyniri (isteğe nazaran kolot yahut lisan peyniri)
Bir tavada tereyağını güzelce kızdırın.
Mısır ununu ekleyip rengi biraz koyunlaşıncaya kadar kavurun.
Akabinde sütü ve suyu tavaya ekleyip karıştırın ve kaynamaya bırakın.
Karışım kaynadığında içerisine isteğinize nazaran kullanacağınız ince dilimlenmiş peyniri ekleyin ve ocağın altını düzgünce kısın.
Peynir düzgünce eriyip tereyağı üzerine çıkana dek kısık ateşte çok müdahale etmeden pişirin.
Tereyağı üzerine çıktığında mıhlamanız hazır demektir.
Gerekli Gereçler:
1 paket baklavalık yufka (42 adet)
Sıvı yağ
250g tereyağı
2 adet yumurta
4 su bardağı süt
5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karabiber
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
Şerbeti için bir tencereye şeker ve suyu alarak şeker eriyene dek karıştırıp ortalama 15 dakika kadar kaynamaya bırakın.
Şerbet kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynattıktan sonra şerbeti soğuması için kenara alın.
Muhallebisi için bir tencereye yumurtaları ve sütü ekleyip tel çırpıcı yardımı ile çırpın.
Akabinde un, nişasta, şeker, vanilya ve karabiberi ek edip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
Kıvamı gelen muhallebiyi ocaktan alıp daha süratli soğuması için öbür bir kaseye aktarın ve kasenin üzerini streçleyin.
Baklavalık yufkaları fırın kabı boyutunda kesin ve kurumaması için yufkaların üzerine nemli bir bez örtün.
Fırın kabını sıvı yağ ile yağladıktan sonra 3 adet baklavalık yufkayı fırın kabına yerleştirip üzerine erittiğiniz tereyağından sürün. Bu halde 21 adet yufkaya tıpkı süreci uygulayın.
Son yufkanın üzerine tereyağı sürmeyin. Üzerine muhallebiyi ekleyin ve güzelce yayın.
Üst kısmına da tekrar 21 adet yufkayı her 3 yufkada 1 ortasına tereyağı sürerek yerleştirin.
Son kata da çokça yağ sürdükten sonra böreği isteğinize nazaran dilimleyin.
Evvelce ısıtılmış 180°C fırında üzeri kızarana kadar ortalama 35 dakika pişirin.
Fırından çıktıktan sonra oda sıcaklığına gelen böreğin üzerine soğuyan şerbeti gezdirin ve en az 2 saat dinlenmeye bırakın.
Şerbetini çektiğinde tatlınızı üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.
Gerekli Gereçler:
Karışık turşu
2 adet orta uzunluk soğan
2-3 kaşık sıvı yağ
Tuz (isteğe bağlı)
Karışık turşunuzu tuzundan arınması için yıkayın.
Akabinde ufak modüller formunda doğrayın.
Yemeklik doğradığınız 2 adet soğanı yağ koyduğunuz tencerede kavurun.
Rengi dönüp pembeleşen soğanların üzerine küçük kesimler halinde doğradığınız turşuyu ek edin.
Ortalama 15-20 dakika kısık ateşte kavurduğunuz turşuyu sıcak yada soğuk formda servis edebilirsiniz.
Gerekli Gereçler:
1 buçuk kilo yağsız dana kıyma
300 gram çember yağı (iç yağ)
6-7 diş sarımsak
300 gram bayat ekmek
Yarım çay bardağı sade maden suyu
Tuz
Kıyma makinesinde çektirdiğiniz kıyma ve yağın içerisine ekmek ve sarımsakları ekleyip tekrar makinede çektirin.
Gereçler ile bütünleşen kıymayı tezgahın üzerine alarak ortalama 15 dakika kadar ezerek yoğurun.
Köftenin yumuşak olması için kıvamı gelmeden çabucak evvel yarım çay bardağı sade maden suyu ekleyip 2-3 dakika kadar daha yoğurun.
Köfte harcının kıvamının geldiğini anlamak için bir modül koparın. Kopardığınız modül tel tel olmuşsa kıvamı gelmiş demektir.
Elinizi yavaşça ıslatarak yoğurduğunuz harçtan avuç içini dolduracak kadar büyüklükte kesimler alıp köfte halini verin. Bu etapta çok kalın yahut çok ince olmamasına itina gösterin.
Hazırladığınız köfteleri bir tepsiye alın ve streçleyip dolapta dinlenmeye bırakın.
Mangalınızı hazırlayın ve dinlenmiş köfteleri yakmadan pişirip servis edebilirisiniz.
Gerekli Materyaller:
1 kg hamsi
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz (hamsiler için)
1 çay kaşığı tuz (sebzeler için)
Birinci olarak yeşil biber, kırmızı biber, sarımsakları doğradıktan sonra soğanları da piyazlık doğrayıp fırın tepsisine alın.
Üzerine tuz ek edip düzgünce karıştırın.
Temizlenmiş ve yıkanmış hamsileri derin bir kaba alıp üzerine zeytinyağı, tuz, kimyon, pul biber ve domates salçasını ekleyerek tüm gereçler bütünleşinceye kadar karıştırın.
Hamsileri sebzelerin üzerine sıkı bir biçimde dizip evvelce ısıtılmış 180°C fırında ortalama 30-35 dakika pişirin.
Hamsi buğulamanız hazır.
Gerekli Gereçler:
1 bağ hoşkıran otu
2 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Pul biber
Karabiber
Birinci olarak Hoşkıran otunu güzelce yıkayıp doğrayın.
Doğradığınız Hoşkıran otunu yumuşayana dek haşlayın.
Gerisinde süzgece alıp suyunu süzün ve kenara alın.
Bir tavaya yağ ekleyin ve ince ince doğradığınız soğanı tavaya ek edip pembeleşinceye kadar kavurun.
Süzdüğünüz Hoşkıran otunun suyunu elinizle sıkarak tavaya ekleyin.
Pul biber ve tuzunu ekleyip kavurun. Gereğince kavrulduğunda ocaktan alıp servis edebilirsiniz.
Gerekli Materyaller:
Yarım kilo hamsi balığı
3 yemek kaşığı buğday unu
2 su bardağı ekmek içi
1 tane yumurta
2 tane soğan
5 diş sarımsak
1 bağ maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 su bardağı sıvı yağ
Hamsilerin kılçıklarını ve kuyruk kısımlarını temizleyip bol su ile yıkayın.
Akabinde hamsileri ince ince doğrayıp derin bir kabın içerisine alın.
Üzerine kuru soğanı rendeleyin ve öteki materyalleri de ekleyip bütünleşinceye dek yoğurun.
Hazırladığınız karışımdan modüller kopartıp ve elinizle köfte halini verin.
Bir tavaya çokça yağ ekleyip güzelce kızdırın ve köftelerin her iki tarafı da güzelce pişene dek kızartın.
Kızaran köftelerinizi tabağa alıp sıcak bir halde servis edebilirsiniz.
Gerekli Materyaller:
2 bağ kara lahana
1 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kuru nane
- Yarım limon suyu
Birinci olarak karalahanaları kaynar suda fazla yumuşatmadan haşlayıp soğuk sudan geçirin.
Akabinde damarlı kısımlarını keserek alın.
1 su bardağı pirinci uygunca yıkayıp suyunu süzün.
Soyup yıkadığınız kuru soğanları küp küp doğrayın.
Bir kabın içerisine pirinci, doğradığınız soğanları, yarım su bardağı zeytinyağını ve 2 yemek kaşığı salçayı ekleyin.
Tuz, karabiber ve kuru naneyi de ekleyip yeterlice karıştırın. İç harcınız hazır.
Kesip kesimlere ayırdığınız lahana yapraklarını tezgaha alarak iç harcından ekleyip kalem biçiminde sarın.
Bir tencerenin tabanına kara lahana yaprağı döşeyin.
Üzerine sardığınız karalahana sarmalarını tertipli bir halde dizin.
2 su bardağı suyu tencereye ekleyip evvel süratli ateşte kaynatın .
Daha sonra kısık ateşte sarmalar yumuşayana kadar pişirin.
Sarmalar piştikten sonra yarım limon suyunu tencereye ek edin.
Son olarak tencerenin kapağı kapalı bir formda yarım saat demlendirin. Sarmalarınız servise hazır.
Gerekli Materyaller:
1,5 kilo hamsi
3 adet soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1,5 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
Maydanoz
2 su bardağı sıcak su (pilav için)
Tereyağı
Sıvı yağ
Hamsileri güzelce ayıklayıp kılçıklarını temizleyin.
Bir kabın içerisine su, tuz, limon suyu ekleyip hamsileri içine ekleyin. Ortalama 20-30 dakika bekletin. Bu sayede hamsi kokusu pilava sinmeyecektir.
Bir kaseye ılık su koyup yumuşaması için kuş üzümlerini ekleyin.
Pirinci yıkayıp tuz eklediğiniz sıcak suda nişastası çıkana dek bekletin.
Bir tencereye tereyağı ve sıvı yağ koyup küp küp doğradığınız soğanları ekleyerek güzelce kavurun.
Fıstıkları ve suyunu süzdüğünüz kuş üzümlerin tencereye ekleyip kavurmaya devam edin.
Karabiber, yenibahar, tuz ve suyunu süzdüğünüz pirinçleri de tencereye ek edip kısık ateşte pişirin.
Pilavınız piştiğinde ince ince kıydığınız maydanozu da ekleyip karıştırın.
Bir fırın tepsisini yahut borcamı tereyağıyla uygunca yağlayıp hamsileri dizin.
İç harcı ekleyip üstüne tekrar hamsileri dizin.
Üzerine çok az sıvı yağ gezdirip evvelce ısıtılmış 180 derece fırında ortalama 25 dakika kadar kızarana dek pişirin.
Fırından alıp uygun bir servis tabağına zıt çevirerek servis edebilirsiniz.
Sen hangi tanımları denedin? Yorumlarda buluşalım...