Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Doğru Beslenerek Kabızlık ile Başetmenin Yolları

Doğru Beslenerek Kabızlık ile Başetmenin Yolları
0
134

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Konstipasyon yani kabızlık, barsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak dışkılama sıklığının azalmasını ya da dışkı kıvamının sertleşmesini ifade eder. Her bireyin hayatının bir döneminde yaşadığı, sık karşılaşılabilen bir sağlık sorunudur.

Sağlıklı bir bireyde konstipasyonun (kabızlığın) en önemli nedenleri defekasyona (dışkılamaya) yönelik güdünün azalması, diyetteki posa miktarının yetersiz olması, yetersiz sıvı alımı, sedanter yaşam (fiziksel aktivitenin az olması), kronik laksatif kullanımıdır.

Konstipasyon sorununuzu çözebilmek için;
  • Günlük beslenmenizde tam tahıllı ürünlere (tam tahıllı ekmek, bulgur, kara buğday, esmer makarna gibi), meyvelere, sebzelere, kurubaklagillere (yeşil mercimek, nohut gibi), yağlı tohumlara (ceviz, çiğ badem gibi) yer veriniz. Bu besinler sadece posa değil, aynı zamanda vitamin, mineral, iz element, antioksidant ve bazı koruyucu fitokimyasalların (bitkisel biyoaktif bileşenlerin) iyi kaynaklarıdır.
  • Meyve ve sebzeleri iyice, akan su altında yıkadıktan sonra kabuklarıyla birlikte tüketiniz (kabuğuyla yenebilenleri).
  • Ara öğünlerde tadından hoşlanıyorsanız yulaf ezmesi tüketebilirsiniz. Sade olanlarını tercih etmenizi öneririm. Yulaf ezmesini sade probiyotik yoğurt ile karıştırıp içine posadan zengin bir meyve doğrayıp, üzerine de toz tarçın ekerek çok sağlıklı ve barsak faaliyetlerini arttıracak bir ara öğün alternatifi yaratabilirsiniz. Artan barsak faaliyetleriniz metabolizmanızın da hızlanmasını sağlayacaktır.
  • Kahvaltı barsak faaliyetleri açısından çok önemli bir öğündür. Çalışmalar göstermektedir ki, kahvaltı öğününü atlayanlarda kabızlık sorunu daha sık ya da daha ciddi şekilde gözlenebilmektedir.
  • Taze sıkılmış meyve suyu yerine taze meyve yemeyi tercih edin. Çünkü, posa, başlıca meyvenin kabuğunda ve etli kısmında bulunur. Meyve suyu elde edildiğinde ise bu kısımlar atılır. Meyve suyu tüketmek zorunda kalırsanız ya da tüketmeyi çok isterseniz posasını süzdürmeden tüketiniz.
  • Yemeklere, çorbalara, salata, sandviç, makarna ve pilavlara ekstra sebze ilave ediniz veya sebzeli olan tarifeleri seçiniz.
  • Günde en az 2 lt (8 su bardağı) sıvı tüketiniz.
  • Fiziksel aktivitenin barsak fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi olduğunu unutmayınız. Egzersiz süresine dair başlangıç hedefiniz haftada toplam 150 dakika olmalı; sonuş hedefiniz ise haftada toplam 280 dakikaya ulaşmak olmalıdır. Her bir seansınız en az 20 dakika olmalıdır.
Meyveler arasında posadan (liften) en zengin olanlar armut (kabuklu), çilek, elma (kabuklu), incir (kabuklu), portakal, ananas ve avokado; sebzeler arasında brüksel lahanası, patates ve ıspanak, bezelye ve kabak; kurubaklagiller arasında kurufasulye ve mercimek; tahıllar arasında kara buğday ve sade yulaf ezmesi; ekmek çeşitleri arasında çavdar ekmeği; yağlı tohumlar arasında yer fıstığıdır.

Sağlıklı, keyifli ve “güzel” günler dilerim.


 

Similar threads

KABIZLIK PROBLEMİNİZİ ÇÖZMEYE NE DERSİNİZ? Kabızlık ,  çağımızın en  önemli sorunlarından birisi bana göre. Hareketsiz bir yaşam, az su içmek, fastfood yiyecekler, aşırı yağlı ve tuzlu besinlerin tüketimi ve posası düşük besinler tüketmek kabızlığı da beraberinde getirmekte. Ramazan ayında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
146
Bağırsak faaliyetlerimiz açlık, düzensiz ve yetersiz beslenme, hareketsizlik, seyahat gibi durumlarda değişir ve hem fizyolojik hem psikolojik etkileriyle günlük hayatınızı sıkıntıya sokabilir. Bugün her 3 kişiden biri bu sebeplere bağlı olarak kabızlık problemi yaşamaktadır. Kabızlık bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Konstipasyon, halk dilinde kabızlık olarak tanımlanmaktadır. Konstipasyon bir hastalık değil, kişiden kişiye değişen farklı şekillerde yorumlanan subjektif bir semptomdur. Haftada üç ya da daha az dışkılama sıklığı olarak tanımlanabilir fakat sayı tek başına yeterli bir kriter değildir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Sindirim sistemini oluşturan organlar bedenin muhtaçlık duyduğu enerjiyi tüketilen besinlerin sindirilmesi ve emilimi ile sağlamaktadırlar. Tüketilen besinlerden en yüksek oranda fayda sağlanabilmesi için emilimin gerçekleştiği ince ve kalın bağırsağın sağlıklı olması gerekmektedir. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
63
Doğumdan sonra yeteri kadar süt sağlamak için en dikkat edilmesi gereken konu sıvı tüketimidir. Günde en az 12 bardak (yaklaşık 3 litre) sıvı alınmalıdır.  Sıvı tüketiminde öncelik su olmalıdır. Ayrıca ayran, limonata, taze meyve suları, kompostolar da tüketilebilir.Su tüketimini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
858,506Konular
983,055Mesajlar
33,112Kullanıcılar
fekaSon üye
Üst Alt