Tatları birbirinden hoş ve cezbedici olan yaz meyveleri birçoğumuzun vazgeçilmez orta öğünü aslında.
Bu vitamin , mineral , su ve lif deposu olan besinlerin birbirinden faydalı tesirleri olmakla birlikte hakikat tüketilmediğinde bedenimizde ziyan haline gelebiliyor. Porsiyon denetimine dikkat etmemek bu nedenlerin en kıymetlisi. Şayet tek seferde 2-4 porsiyon meyveyi tüketirsek kan şekerimiz ani yükselecek ve kısa bir müddet sonra ansızın düşecektir. Bu sırada bel etrafı yağlanması ihtimalimiz artacaktır. Ve daima tekrarlanması durumunda kan şekerinde oluşan bu dengesizlik insülin direnci ve ilerleyen vakitlerde diyabet riskini arttıracaktır.
Neler yapılmalı?
1 porsiyon meyve tek bir orta öğün için kafidir. (Meyvelerin porsiyon ölçüsü için küçük bir internet araştırması kâfi olacaktır)
Meyve yanında süt,yoğurt,kefir üzere süt eserleri yahut badem , ceviz , fındık üzere yağlı tohumlardan yararlanmakta kan şekeri istikrarını sağlaması açısından yararlı olacaktır, yağlanma riskimiz azalacak , erken acıkma durumu oluşmayacaktır.
Favori meyve teklifim ise ananas; ödem atıcı tesirli bir selülit giderici.
Kimi meyvelerin porisyon miltarları ise şöyle ; MEYVE KÜMESİ BİR PORSİYON ÖLÇÜLERİ
Elma 1 Küçük uzunluk 100
Kayısı 3 Adet 100
Muz 1 Küçük uzunluk 80
Taze incir 1 Adet 80
Kiraz 12 Adet 75
Vişne 14 Adet 80
Üzüm 15 İri tane 80
Üzüm(çekirdeksiz) 30 Küçük tane 80
Yeni dünya 6 Adet 125
Kırmızı Erik 5 Adet 100
Yeşil Erik 10 Adet 100
Çilek 12 Adet 175
Şeftali 1 Orta uzunluk 100
Armut 1 Orta uzunluk 100
Kavun 1 İnce dilim 200
Karpuz 1 İnce dilim 200
Ayva 1/4 Orta uzunluk 80
Ananas 1 İnce dilim 100
Ahududu 1/2 Su bardağı 80
Dut 8 Adet 150