Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Doğruluk ve Güzel Ahlak ile ilgili Hadisler

Doğruluk ve Güzel Ahlak ile ilgili Hadisler
0
184

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Ben, hoş ahlakı tamamlamak için gönderildim Hz Ebu Hüreyre (ra) 245 7 (Ramuz elehadis)

İnsanların en hayırlısı, ahlakı en hoş olandır

Mü ’minin mizanında en ağır basacak şey, hoş ahlaktır Muhakkak ki, Allah Teala işi ve sözü çirkin olan ve hayasızca konuşan kimseye buğz eder Hz Ebud Derda (ra) 15 9

Bilir misiniz, insanların cennete girmelerini en çok karşılayan şeyler nelerdir? Allah korkusu ve güzel ahlaktır Bilir misiniz, insanların cehenneme girmelerine en çok sebep olan şey nedir? İki aralıktır; Ağız (diliyle günah işlemesi) ve bacak arasıdır (yani zina yapması) Hz Ebu Hüreyre (ra) 12 8

Hoş ahlak hataları eritir; suyun buzu erittiği gibi Fena etik da ameli bozar; sirkenin balı bozduğu gibi

Her şeyin tövbesi vardır Kötü etik sahibinin yoktur Zira o kimse günahtan pişmanlık etmez de, onu daha güçlü olarak işler Hz Aişe (ra) 128 10

Hoş ahlakın ifadesi şudur: Dünyadan nasip olana razı olur, nasip olmayana da kızmaz

Doğruluğa yapışın, çünkü doğruluk iyiliğe götürür, doğruluk ve iyilik (sahipleri) de cennettedir Yalandan sakının, çünkü yalan kötülüğe götürür, yalan ve kötülük (sahipleri) de kötülük cehennemdedir

Tehlikeyi doğrulukta görseniz de doğruluğu yapışın, çünkü kurtuluş doğruluktadır

Yalan sözden ve yalan yere yemin etmekten sakının!

Yalandan sakının, çünkü yalan bir tarafta, iman da bir taraftadır Yalan ile iman bir arada bulunmaz

Birbirinize haset (kıskançlık) etmeyiniz Birbirinize buğz etmeyiniz Birbirinizden yüz çevirmeyiniz Birbiriniz hakkında kötü zandan bulunmaktan kaçınınız Birbirinizin eksikliğini ve kusurunu görmeye çalışmayınız Birbirinizin sıcacık hallerini ve gizli hayatını araştırmayınız Avantaj yarışına girmeyiniz Birbirinize küsmeyiniz Ey Allah'ın kulları hepiniz kardeş olunuz!

Büyüklerine saygı, küçüklerine şefkat ve merhamet göstermeyen bizden değildir

Bir kimse bir çocuğa, gel sana şunu vereceğim der ve sonradan da vermezse bu (sözü) bir yalandır

Aklın başı; Allah ’a imandan daha sonra, haya (mahçup olmak) ve iyi ahlaktır Hz Enes (ra) 286 12

Allah ’a imandan daha sonra, aklın başı; insanlarla muhabbetli bulunmaktır Hz Ebu Hüreyre (ra) 287 7

Allah Teala şu kulu sever: Sattığında müsamahalı, aldığında müsamahalı, borcunu ödemede müsamahalı ve alacağını talepte de yine müsamahalıdır Hz Ebu Hüreyre (ra) 17 9

Bir meclisin baş köşesinden aşağısına razı edinmek, Allah için tevazudan sayılır Hz Talha (ra) 131 4

Allah (zc hz)i her şeyde rıfk ve mülayemeti (yumuşak huyluluk) sever Hz Aişe (ra) 92 14

Rıfk (mülayım almak) ve rıfk ile faydalanmak uğurluluk, kuvvetle davranmak de uğursuzluktur Cenabı Adalet bir evin hayrını murad ettiğinde, onlara rıfk kapısını açar Rıfk nerede bulunursa orasını zinetlendirir Kuvvet ise orası için kir olur Hz Aişe (ra) 100 3

Merhamet edene, Allah acınacak şey eder Yerdekilere merhamet edin, Allah da size acınacak şey etsin Cennette altından bir kutup ve üstünde zebercetten şehirler vardır ama, onlar cennete yıldızlar gibi ışık verirler Ve bunlar; Allah rızası için birbirlerine muhabbet edenler içindir Hz Ebu Hüreyre (ra) 125 6

Cennette o kadar köşkler vardır ancak; içindeki dışındakini, dışındaki içindekini görür Bunlar; sözü hoş, selamı çok olana, yemeği çok yedirenlere, oruca devam edenlere ve gece namazı kılanlara verilir

Eli Bol; Allah ’a, insanlara ve cennete yakındır Cehennemden de uzaktır Pinti ise Allah ’tan, insanlardan ve cennetten uzaktır Ve cehenneme yakındır Cahil eli bol, Allah (zchz)lerine, hasis (pinti) âbitten (ibadet eden birey) daha sevimlidir

Eli Bol, ama Allah ’a hüsnü zannı olduğundan büyüklük yapar (Allah bana yine verir, ahirette de mükafatını verecektir diyerek) Cimri ise, ama Allah ’a sui zannı sebebiyle (“ya vermezsediyerek) pintilik yapar

Cömert bir zatın (yedirdiği) yiyeceği şifadır Cimri bir kimsenin yemeği ise derttir

Dayanma birincil sadmededir (belanın birincil geldiği anda) Sabır imanın yarısı, yakîn de imanın tamıdır

Size dünya ve ahiret ehlinin en hayırlısını ve dünyadaki amellerin en iyisini haber vereyim mi? “O öyle bir kimsedir fakat; kendisiyle alakasını kesenle ilgilenir, kendisini yoksun edene (vermeyene) verir ve kendisine zulmedeni de affeder

Üç şey vardır ancak; onlar kimde bulunursa, Allah onu kolay bir şekilde hesaba çeker ve rahmetiyle cennetine koyar: Yoksun edene (vermeyene) ihsanda bulunmak, zulmedeni kusuruna bakmamak, uğramayanı arayıp sormak

Sükut (susmak, lüzumsuz konuşmamak), ahlakın efendisidir Hz Enes (ra) 219 8

Üç birey için gökler, yer, gece, gündüz ve melekler istiğfar ederler: Alimler, talebeler ve cömertler

Allah (CC) Bana, farzları yerine getirmeyi emrettiği gibi, insanlara müdara etmeyi(alttan almayı) emretti *