iltasyazilim
FD Üye
Doğu Anadolu bölgesinde yetişen ürünler bitkiler, Doğu Anadolu bölgesinin meyveleri, Doğu Anadolu bölgesinin pancar üretim miktarı
Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ürünleri : tahıl, buğday, arpa, çavdar, darı, lahana, pancar, pamuk
Doğu Anadolu bölgesinde, ekilidikili alanların oranı düşüktür Bunun nedeni, bölgenin ortalama yükseltisinin fazlalığı ve dağların geniş yer tutmasıdır Bu yüzden ekim alanları, oysa çukur ovaların tabanlarında geniş biçimde yayılır Ayrıca, vadi tabanlarının kullanışlı yerlerinde ve yaylalarda, dağınık ekim alanlarına raslanır
Toplam ekili alanların büyük bölümü (%91) tahıl, bilhassa de buğday ekimine ayrılmıştır Buğdaydan sonra ikinci sırayı arpa alır (arpa bazı yerlerde, buğdaydan daha az sıcaklık istediği ve kısa yetişme süresine daha basit uyduğu için buğdaya tercih edilir ve ErzurumKars bölümünün yüksek yerlerinde yaygın biçimde ekilir) Hakkâri'de buğdaydan daha sonra ikinci sırayı mısır alır Bitlis ilinde buğdayçavdar karışımı ekim, geniş yer miktar; keza, darı ekimi geleneksel siklet taşır Doğu Anadolu'da çavdar üretimi bu ürünlerin çok gerisinden gelir (en fazla Erzurum' da yetiştirilir); sanayi bitkileri ekimi de fazla eksik yer tutar Ekilen esas sanayi bitkisi pamuktur (Malatya, Elazığ, özellikle de İğdır ovalarında)
Malatya ve Bitlis illerinde tütün yetiştirilir Diyarbakır ilinin Doğu Anadolu bölgesi sınırları İçine taşan kesimlerinde, tütün ekimi yer yer (Lice) önemlidir Yakın dönemde bölgede şeker fabrikaları kurulmasıyla, bu fabrikalara mahsul gönderecek yakın alanlarda (Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Kars yöreleri) pancar ekimine başlanmıştır Dikili alanlara ayrılan yerlerin oranı, Doğu Anadolu'da son derece azdır Meyve ağaçları yüksek kesimlerde tamamiyle ortadan kalkmıştır Buna karşılık, soğuklardan korunmuş bastırma alanlarında, sulandırma yardımıyla farklı alanlara yönlendirilmiş ve nitelikli meyveler yetiştirilir Malatya'nın bahçelerinde sulamayla yetiştirilen çeşitli meyveler aralarında en tanınmışı, kurutulmaya kullanışlı kayısıdır
Elazığ ve Erzincan ovalarında da çeşitli meyveler yetiştirilir Lakin, Erzurum ovası 1 800 m'yi aşan yükseltisiyle meyve yetiştirme alanının açık havada kalır Van gölü kıyısında bakımlı yerlerde ve İğdır ovasında sulamayla iyi nitelikli meyve yetiştirilir Meyve yetiştirilen yerlerde bağlar da yer alır; ama yüksek kesimlerde ortadan kalkmaktadır (en fazla bono, Malatya ilinde bulunur; Malatya'yı Elazığ izler) Doğu Anadolu zeytin ağacı yetiştirmeye kullanışlı değildir Bölgenin yüksek kesimlerinde kış sebzeleri (özelikle lahana) yetiştirilir; sebze yetiştiriciliği, oysa alçak ovalarda farklılık kazanır
Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir
Tütün : Muş, Bitlis ve Malatya ’da ekimi yapılır
Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya göre daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir
Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir
Sebze : Lahana ve patates ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir
Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatya ’da sulanabilen alanlarda, bilhassa Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Hem Malatya, Elazığ ve Erzincan ’da dut üretimi yapılır Nehir boylarında elma bahçeleri bulunur
Bitkisel üretime kullanışlı alanlar, alan yüzölçümünün fakat %10 ’unu kaplar Bu alanın büyük bölümünde tahıl ekimi yapılır Tahıldan başka baklagiller, şeker pancarı, meyve, sebze, pamuk ve az miktarda da tütün yetiştirilir Pamuk yetiştirilen bakımlı Iğdır, Malatya ve Elazığ ovalarını yanı sıra Erzincan Ovası ile Van Gölü çevresinde meyve bahçeleri fazla yer tutar *
Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ürünleri : tahıl, buğday, arpa, çavdar, darı, lahana, pancar, pamuk
Doğu Anadolu bölgesinde, ekilidikili alanların oranı düşüktür Bunun nedeni, bölgenin ortalama yükseltisinin fazlalığı ve dağların geniş yer tutmasıdır Bu yüzden ekim alanları, oysa çukur ovaların tabanlarında geniş biçimde yayılır Ayrıca, vadi tabanlarının kullanışlı yerlerinde ve yaylalarda, dağınık ekim alanlarına raslanır
Toplam ekili alanların büyük bölümü (%91) tahıl, bilhassa de buğday ekimine ayrılmıştır Buğdaydan sonra ikinci sırayı arpa alır (arpa bazı yerlerde, buğdaydan daha az sıcaklık istediği ve kısa yetişme süresine daha basit uyduğu için buğdaya tercih edilir ve ErzurumKars bölümünün yüksek yerlerinde yaygın biçimde ekilir) Hakkâri'de buğdaydan daha sonra ikinci sırayı mısır alır Bitlis ilinde buğdayçavdar karışımı ekim, geniş yer miktar; keza, darı ekimi geleneksel siklet taşır Doğu Anadolu'da çavdar üretimi bu ürünlerin çok gerisinden gelir (en fazla Erzurum' da yetiştirilir); sanayi bitkileri ekimi de fazla eksik yer tutar Ekilen esas sanayi bitkisi pamuktur (Malatya, Elazığ, özellikle de İğdır ovalarında)
Malatya ve Bitlis illerinde tütün yetiştirilir Diyarbakır ilinin Doğu Anadolu bölgesi sınırları İçine taşan kesimlerinde, tütün ekimi yer yer (Lice) önemlidir Yakın dönemde bölgede şeker fabrikaları kurulmasıyla, bu fabrikalara mahsul gönderecek yakın alanlarda (Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Kars yöreleri) pancar ekimine başlanmıştır Dikili alanlara ayrılan yerlerin oranı, Doğu Anadolu'da son derece azdır Meyve ağaçları yüksek kesimlerde tamamiyle ortadan kalkmıştır Buna karşılık, soğuklardan korunmuş bastırma alanlarında, sulandırma yardımıyla farklı alanlara yönlendirilmiş ve nitelikli meyveler yetiştirilir Malatya'nın bahçelerinde sulamayla yetiştirilen çeşitli meyveler aralarında en tanınmışı, kurutulmaya kullanışlı kayısıdır
Elazığ ve Erzincan ovalarında da çeşitli meyveler yetiştirilir Lakin, Erzurum ovası 1 800 m'yi aşan yükseltisiyle meyve yetiştirme alanının açık havada kalır Van gölü kıyısında bakımlı yerlerde ve İğdır ovasında sulamayla iyi nitelikli meyve yetiştirilir Meyve yetiştirilen yerlerde bağlar da yer alır; ama yüksek kesimlerde ortadan kalkmaktadır (en fazla bono, Malatya ilinde bulunur; Malatya'yı Elazığ izler) Doğu Anadolu zeytin ağacı yetiştirmeye kullanışlı değildir Bölgenin yüksek kesimlerinde kış sebzeleri (özelikle lahana) yetiştirilir; sebze yetiştiriciliği, oysa alçak ovalarda farklılık kazanır
Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir
Tütün : Muş, Bitlis ve Malatya ’da ekimi yapılır
Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya göre daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir
Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir
Sebze : Lahana ve patates ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir
Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatya ’da sulanabilen alanlarda, bilhassa Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Hem Malatya, Elazığ ve Erzincan ’da dut üretimi yapılır Nehir boylarında elma bahçeleri bulunur
Bitkisel üretime kullanışlı alanlar, alan yüzölçümünün fakat %10 ’unu kaplar Bu alanın büyük bölümünde tahıl ekimi yapılır Tahıldan başka baklagiller, şeker pancarı, meyve, sebze, pamuk ve az miktarda da tütün yetiştirilir Pamuk yetiştirilen bakımlı Iğdır, Malatya ve Elazığ ovalarını yanı sıra Erzincan Ovası ile Van Gölü çevresinde meyve bahçeleri fazla yer tutar *