iltasyazilim
FD Üye
Doğu Anadolu Bölgesinin Tarım Ürünleri
Doğu Anadolu Bölgesinin Tarım Ürünleri Nelerdir
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen tarım ürünleri nelerdir?
Doğu Anadolu Bölgesi Tarımtahıl, buğday, arpa, çavdar, mısır, lahana, pancar, pamuk
Doğu Anadolu bölgesinde, ekilidikili alanların oranı düşüktür Bunun nedeni, bölgenin sıradan yükseltisinin fazlalığı ve dağların geniş yer tutmasıdır Bu yüzden ekim alanları, oysa çukur ovaların tabanlarında geniş biçimde yayılır Ayrıca, vadi tabanlarının elverişli yerlerinde ve yaylalarda, dağınık ekim alanlarına raslanır
Toplam ekili alanların büyük bölümü (%91) tahıl, bilhassa de buğday ekimine ayrılmıştır Buğdaydan sonra ikinci sırayı arpa alır (arpa bir takım yerlerde, buğdaydan daha eksik sıcaklık istediği ve kısa yetişme süresine daha kolay uyduğu için buğdaya tercih edilir ve ErzurumKars bölümünün yüksek yerlerinde yaygın biçimde ekilir) Hakkâri'de buğdaydan sonra ikinci sırayı darı alır Bitlis ilinde buğdayçavdar karışımı ekim, geniş yer miktar; hem, darı ekimi geleneksel yük taşır Doğu Anadolu'da çavdar üretimi bu ürünlerin çok gerisinden gelir (en fazla Erzurum' da yetiştirilir); sanayi bitkileri ekimi de fazla az yer tutar Ekilen esas sanayi bitkisi pamuktur (Malatya, Elazığ, özellikle de İğdır ovalarında)
Malatya ve Bitlis illerinde tütün yetiştirilir Diyarbakır ilinin Doğu Anadolu bölgesi sınırları içine taşan kesimlerinde, tütün ekimi yer yer (Lice) önemlidir Yakın dönemde bölgede şeker fabrikaları kurulmasıyla, bu fabrikalara mahsul gönderecek yakın alanlarda (Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Kars yöreleri) pancar ekimine başlanmıştır Dikili alanlara ayrılan yerlerin oranı, Doğu Anadolu'da son derece azdır Meyve ağaçları yüksek kesimlerde tamamiyle ortadan kalkmıştır Buna karşılık, soğuklardan korunmuş çöküntü alanlarında, sulama yardımıyla çeşitli ve nitelikli meyveler yetiştirilir Malatya'nın bahçelerinde sulamayla yetiştirilen değişik meyveler arasında en tanınmışı, kurutulmaya elverişli kayısıdır
Elazığ ve Erzincan ovalarında da dağıtılmış meyveler yetiştirilir Ama, Erzurum ovası 1 800 m'yi aşan yükseltisiyle meyve yetiştirme alanının haricen kalır Van gölü kıyısında sıcacık yerlerde ve İğdır ovasında sulamayla iyi kaliteli meyve yetiştirilir Meyve yetiştirilen yerlerde bağlar da yer alır; ama yüksek kesimlerde ortadan kalkmaktadır (en fazla bağ, Malatya ilinde bulunur; Malatya'yı Elazığ izler) Doğu Anadolu zeytin ağacı yetiştirmeye elverişli değildir Bölgenin yüksek kesimlerinde kış sebzeleri (özelikle lahana) yetiştirilir; sebze yetiştiriciliği, oysa alçak ovalarda farklılık kazanır
Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir
Tütün : Muş, Bitlis ve Malatya ’da ekimi yapılır
Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya tarafından daha eksik sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir
Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir
Sebze : Lahana ve patates ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir
Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatya ’da sulanabilen alanlarda, bilhassa Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Keza Malatya, Elazığ ve Erzincan ’da dut üretimi yapılır Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur
Bitkisel üretime elverişli alanlar, bölge yüzölçümünün ama %10 ’unu kaplar Bu alanın büyük bölümünde tahıl ekimi yapılır Tahıldan başka baklagiller, şeker pancarı, meyve, sebze, pamuk ve eksik miktarda da tütün yetiştirilir Pamuk yetiştirilen bakımlı Iğdır, Malatya ve Elazığ ovalarını yanı sıra Erzincan Ovası ile Van Gölü çevresinde meyve bahçeleri çok yer miktar
*
Doğu Anadolu Bölgesinin Tarım Ürünleri Nelerdir
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen tarım ürünleri nelerdir?
Doğu Anadolu Bölgesi Tarımtahıl, buğday, arpa, çavdar, mısır, lahana, pancar, pamuk
Doğu Anadolu bölgesinde, ekilidikili alanların oranı düşüktür Bunun nedeni, bölgenin sıradan yükseltisinin fazlalığı ve dağların geniş yer tutmasıdır Bu yüzden ekim alanları, oysa çukur ovaların tabanlarında geniş biçimde yayılır Ayrıca, vadi tabanlarının elverişli yerlerinde ve yaylalarda, dağınık ekim alanlarına raslanır
Toplam ekili alanların büyük bölümü (%91) tahıl, bilhassa de buğday ekimine ayrılmıştır Buğdaydan sonra ikinci sırayı arpa alır (arpa bir takım yerlerde, buğdaydan daha eksik sıcaklık istediği ve kısa yetişme süresine daha kolay uyduğu için buğdaya tercih edilir ve ErzurumKars bölümünün yüksek yerlerinde yaygın biçimde ekilir) Hakkâri'de buğdaydan sonra ikinci sırayı darı alır Bitlis ilinde buğdayçavdar karışımı ekim, geniş yer miktar; hem, darı ekimi geleneksel yük taşır Doğu Anadolu'da çavdar üretimi bu ürünlerin çok gerisinden gelir (en fazla Erzurum' da yetiştirilir); sanayi bitkileri ekimi de fazla az yer tutar Ekilen esas sanayi bitkisi pamuktur (Malatya, Elazığ, özellikle de İğdır ovalarında)
Malatya ve Bitlis illerinde tütün yetiştirilir Diyarbakır ilinin Doğu Anadolu bölgesi sınırları içine taşan kesimlerinde, tütün ekimi yer yer (Lice) önemlidir Yakın dönemde bölgede şeker fabrikaları kurulmasıyla, bu fabrikalara mahsul gönderecek yakın alanlarda (Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Kars yöreleri) pancar ekimine başlanmıştır Dikili alanlara ayrılan yerlerin oranı, Doğu Anadolu'da son derece azdır Meyve ağaçları yüksek kesimlerde tamamiyle ortadan kalkmıştır Buna karşılık, soğuklardan korunmuş çöküntü alanlarında, sulama yardımıyla çeşitli ve nitelikli meyveler yetiştirilir Malatya'nın bahçelerinde sulamayla yetiştirilen değişik meyveler arasında en tanınmışı, kurutulmaya elverişli kayısıdır
Elazığ ve Erzincan ovalarında da dağıtılmış meyveler yetiştirilir Ama, Erzurum ovası 1 800 m'yi aşan yükseltisiyle meyve yetiştirme alanının haricen kalır Van gölü kıyısında sıcacık yerlerde ve İğdır ovasında sulamayla iyi kaliteli meyve yetiştirilir Meyve yetiştirilen yerlerde bağlar da yer alır; ama yüksek kesimlerde ortadan kalkmaktadır (en fazla bağ, Malatya ilinde bulunur; Malatya'yı Elazığ izler) Doğu Anadolu zeytin ağacı yetiştirmeye elverişli değildir Bölgenin yüksek kesimlerinde kış sebzeleri (özelikle lahana) yetiştirilir; sebze yetiştiriciliği, oysa alçak ovalarda farklılık kazanır
Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir
Tütün : Muş, Bitlis ve Malatya ’da ekimi yapılır
Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya tarafından daha eksik sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir
Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir
Sebze : Lahana ve patates ErzurumPasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir
Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatya ’da sulanabilen alanlarda, bilhassa Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Keza Malatya, Elazığ ve Erzincan ’da dut üretimi yapılır Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur
Bitkisel üretime elverişli alanlar, bölge yüzölçümünün ama %10 ’unu kaplar Bu alanın büyük bölümünde tahıl ekimi yapılır Tahıldan başka baklagiller, şeker pancarı, meyve, sebze, pamuk ve eksik miktarda da tütün yetiştirilir Pamuk yetiştirilen bakımlı Iğdır, Malatya ve Elazığ ovalarını yanı sıra Erzincan Ovası ile Van Gölü çevresinde meyve bahçeleri çok yer miktar
*