iltasyazilim
FD Üye
doğu Anadolu bölgesinin yemekleri nelerdir,
doğu Anadolu bölgesinin yemeklerinin isimleri,
doğu Anadolu bölgesi yemekler
doğu anadolu bölgesi yemek tarifleri
Herle Asi: Bir arz un tereyaginda ayrıntılarıyla kavrulur, üzerine bir miktar su konur ve devamli karistirilir 1520 dakika kaynatilir ve sicak sicak içilir Bu çorba özellikle kis aylarinda yapilir Hastalara herle çorbasi içirilerek terletilir ve sifaya kavusmalari saglanir
Su Böregi: Anadolu'nun muhtelif yerlerinde pisirilen bu böregi Erzurum'da yufkasi ince ve kalinligi az olarak yapilir Içerisine Çivil Peynir ve Maydanoz konulur Ince ve tedbirli bir sekilde açilmis yufkalar önce kaynar suda haslanir daha sonra soguk su ile yikanarak tepsiye serilir ve her yufkanin arasina erimis tereyagi serpilir
Tatar Böregi: Hamur tamamen yogrulduktan daha sonra yufka açilir Yufkalar börek yufkasi gibi degil birazcık kalindir Açilan yufkalar parçalara bölünür Bu parçalar üçgen seklinde ufak minik parçalara ayrilir Kaynayan suya atilir, haslanir Suyu süzüldükten daha sonra tepsiye alinir, üstüne bol sarimsakli yogurt ve kizgin tereyagi dökülür Bunun üstüne zevke tarafından, ya kavrulmus kiyma veya minik minik dogranmis ve tereyaginda pembelesinceye kadar kavrulmus sogan dökülür sicak olarak yenir
Hingel: Yurdumuzun her yöresinde manti olarak bilinmekte ve yenilmektedir Erzurum'da hingel (manti) sulu ve susamış olarak iki sekilde pisirilmektedir
Susuz Hingel: Hamur adamakıllı hasillanir Yufka seklinde açilir, kesilir içine evvelce hazirlanmis kiyma konur Yarim daire veya bohça seklinde kapatilir Kaynamakta olan suyun içine atilir ve haslanir Pistikten daha sonra suyu süzülür Genis bir tepsiye alinir Üstüne sarimsakli bol yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülerek yenir
Sulu Hingel: Hazirlanisi tıpkı susamış hingel gibidir Haslama suyu dökülmez, bol salça ve bir miktar tereyagi konur Suyu ile birlikte tepsiye dökülür Üstüne sarimsakli yogurt, kizdirilmis tereyagi ve salça dökülerek servis yapilir
Eksili Dolma: Üzüm yapraklarina karisimli et sarilan bu dolmanin etine birazcık Eksi Pestil katilarak doldurulur Eksili Dolma, diger dolmalara nazaran uzun ve oldukça büyük oldugundan Iri Dolma diye de anilir
Kesme Çorbasi: Evde hazirlanan hamurdan hazirlanan yufkalar eriste şeklinde kesilir Findik büyüklügünde hazirlanan köfte, mercimek, sogariç ve tarkin karisimi ile pisirilir
Ayran Asi: Bazi yörelerde Plato Çorbasi denen bu çorbaya Erzurum'da Ayran asi denilir Yogurt çirpilir ve su eklenerek ayran haline getirilir sonra denler haslanir Hazirlanan ayrana azıcık un katilir Ayran azıcık haslanan denelerle karistirilarak orta ateste almak üzere ocaga konulur Bu karisima hazirlanan ufak köfteler eklenir ve karisim kaynamaya çikincaya kadar yavas yavas karistirilir Karisim Kaynamaya çiktiktan sonradan bir müddet daha kaynatilir sonra tereyagi asotu ve diger istenen baharatlarin karisimindan olusan anik karisima katilir bundan sonradan ayran asimiz hazir hele kazanç
Çiris: Ilkbaharda daglarda yetisen yabani bir bitkidir Yörede sebze yerine kullanilir Çoğunlukla ispanakla yapilan yemekler gibi hazirlanir Parça et ya da kavurma etle pisirilebilir
Çeç Pancari: Yörede Pancarin yesil saplarina çeç bayağı verilir Buda sebze olarak kullanilir Çiris Gibi parça etle pisirilebilir
Çortuti Pancari: Bu yemek için lüzum tursuya vurulmus salgam gerekse taze salgam kullanilabilir Salgamlar eriste şeklinde ince ince kiyildiktan daha sonra yagda kavrulur ve kavrulmus kiyma ile pisirilir yalniz bu yemek salçasiz hazirlanmalidir
Salgam Dolmasi: Salgam, yaprak halinde dilimlenir ve arasina etten hazirlanmis dolmalik karisim konarak pisirilir
Çasir: Çasir, çiris gibi daglarda yetisen buruk bur tadi olan yabani bir bitkidir Çasir yenildigi gibi, patates haslamasiyla karistirilip tereyaginda kavrularak da yenir Bunun disinda çasir haslanir, haslanan çasir un ve yumurtaya batirilarak yagda kizartilir, buna çasir kizartmasi denir Erzurumlu yilda en az bir kere çasir yer Sifali olduguna inanilir
Borani: Patatesin her türlü yemegi yapilir Boranide bunlardan biridir Patates haslanir, kabuklari soyulur ve bir tepsiye dogranir Üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülür, sicak olarak yenir
Yumurta Pilavi: Yumurta pilavinin hamuru hazirlanirken içine yumurta katilir Hamur yogrulduktan daha sonra eriste gibi kesilir, makarna gibi haslanir ve üstüne tereyagi dökülerek yenilir
Kadayif Dolmasi: Kadayifin içerisine dövülmüs ceviz içi konularak dolma gibi sarilir Sonradan yumurtaya batirilarak yagda kizartilir Kizartilan kadayif dolmasi önceden hazirlanmis serbete atilir daha sonra serbetten çikarilarak yenir
Un Hasili: Bir ölçek un, su ile karistirilir ve ates üzerine konur Kesin bir kivam alincaya kadar karistirilarak pisirilir Bir tepsiye alinir, ortasi çukurlastirilir ve bu çukura erimis tereyagi ve bal doldurulur Kasikla alinan hamur yag ve karisimina batirilarak yenilir
Pit Pit Hasili: Çok ince bulgur ve un karistirilir Tıpkı un hasilindaki oldugu gibi pisirilir Tereyagi bal karisimina batirilarak yenir
Peynir Kuymagi: Tavada kizdirilmis tereyagina bir miktar taze civil peynir ya da yagli peynir konur Üstüne birkaç yumurta kirilir ve karistirilir Peynirler tamamen eridikten sonradan ocagin üzerinden alinir ve sicak sicak yenir
Un Kaymagi: Bir ölçek un bir kapta sulandirilir Bir tavaya bir tedarik tereyagi konularak eritilir Eriyen tereyagina hazirlanan un bulamaca yavas yavas karistirilarak dökülür Un katilasip yag, yag, pisen hamurun üstüne çikincaya dek ateste pisirilir
Pogaça: Pogaç, tandir olan evlerde ve bilhassa köylerde yapilir Özel bir yemektir Hamur börek gibi hazirlanir Hamur tereyagi süt ya da yogurt katilarak yogrulur ve bir siniye yayilir Üzerine de bir sini kapatilarak tandira indirilir Üstüne bol miktarda kor haline gelmis kül karisimi ates konur Her iki yüzü kizardiktan sonra tandirdan çikarilir Üzerine bol tereyagi ve bal serbeti dökülerek sicak sicak yenir
Hasuta: Özellikle dogum yapan kadinlara dogumun akabinde kuvvet kazanmasi için yedirilir Bir miktar nisasta adamakıllı sulandirilir Içine oldukça çok seker katilir Bir tavada kizdirilmis tereyagina, hazirlanmis bu sivi dökülür, 12 dakika karistirilir ve yenir
Keysefe: Malatya kaysisi, hosaf halinde pisirilir Kaynatilarak suyu çekilir, üstüne tereyagi dökülür ve sicak sicak yenir
Pestil Çullamasi: Tatli pestil ufak ufak dogranir, bir tavaya bir arz tereyagi konularak eritilir Pestiller tereyaginin bulundugu tavaya dökülür ve beklenir Üzerine yumurta kirilir ve karistirilir, Sicak olarak da yenir
Dut Çullamasi: Bir tedarik dut yikanir bir barbar konur Tereyaginda pisirilir Pisirilme sekli tıpkı pestil çullamasindaki gibidir
Keleços: Sütün fazla bol oldugu yaz aylarinda mayalanan yogurtlar torbalara doldurularak süzme yogurt haline gelir Bilahare torbalardan çikarilan yogurt, topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur Buna kurutdenir Kurumus olan bu yogurtlar torbalara konarak kisin yenilmek üzere evin münasip bir yerine asilir Keleços yapmak için torbadan çikarilan kurutlar bir tencereye konulur Üzerine yeterince sicak su dökülüp, bir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye baslar Tepsiye ekmek dogranir, ayran haline gelen kuruta sarimsak katilir ve bu ekmeklerin üstüne dökülür Tereyagi dökülerek yenir
Lalanga: Bir tedarik patates haslanir ve soyulur Haslanan patatesler püre haline gelene dek yogrulur Bir tavada tereyagi kizdirilir Patates püresinden bir kasik alinir yumurtaya batirilir, kizdirilmis tereyagina atilir Kizardiktan sonradan sade yendigi gibi üzerine serbet dökülüp tatli olarak da yenilir
Sile: Patates ufak küçük dogranir Içine bir miktar bulgur katilir Et kullanildigi gibi kavurma ile pisirildiginde daha lezzetli olur Bu yemek daha fazla kis aylarinda pisirilir *
doğu Anadolu bölgesinin yemeklerinin isimleri,
doğu Anadolu bölgesi yemekler
doğu anadolu bölgesi yemek tarifleri
Herle Asi: Bir arz un tereyaginda ayrıntılarıyla kavrulur, üzerine bir miktar su konur ve devamli karistirilir 1520 dakika kaynatilir ve sicak sicak içilir Bu çorba özellikle kis aylarinda yapilir Hastalara herle çorbasi içirilerek terletilir ve sifaya kavusmalari saglanir
Su Böregi: Anadolu'nun muhtelif yerlerinde pisirilen bu böregi Erzurum'da yufkasi ince ve kalinligi az olarak yapilir Içerisine Çivil Peynir ve Maydanoz konulur Ince ve tedbirli bir sekilde açilmis yufkalar önce kaynar suda haslanir daha sonra soguk su ile yikanarak tepsiye serilir ve her yufkanin arasina erimis tereyagi serpilir
Tatar Böregi: Hamur tamamen yogrulduktan daha sonra yufka açilir Yufkalar börek yufkasi gibi degil birazcık kalindir Açilan yufkalar parçalara bölünür Bu parçalar üçgen seklinde ufak minik parçalara ayrilir Kaynayan suya atilir, haslanir Suyu süzüldükten daha sonra tepsiye alinir, üstüne bol sarimsakli yogurt ve kizgin tereyagi dökülür Bunun üstüne zevke tarafından, ya kavrulmus kiyma veya minik minik dogranmis ve tereyaginda pembelesinceye kadar kavrulmus sogan dökülür sicak olarak yenir
Hingel: Yurdumuzun her yöresinde manti olarak bilinmekte ve yenilmektedir Erzurum'da hingel (manti) sulu ve susamış olarak iki sekilde pisirilmektedir
Susuz Hingel: Hamur adamakıllı hasillanir Yufka seklinde açilir, kesilir içine evvelce hazirlanmis kiyma konur Yarim daire veya bohça seklinde kapatilir Kaynamakta olan suyun içine atilir ve haslanir Pistikten daha sonra suyu süzülür Genis bir tepsiye alinir Üstüne sarimsakli bol yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülerek yenir
Sulu Hingel: Hazirlanisi tıpkı susamış hingel gibidir Haslama suyu dökülmez, bol salça ve bir miktar tereyagi konur Suyu ile birlikte tepsiye dökülür Üstüne sarimsakli yogurt, kizdirilmis tereyagi ve salça dökülerek servis yapilir
Eksili Dolma: Üzüm yapraklarina karisimli et sarilan bu dolmanin etine birazcık Eksi Pestil katilarak doldurulur Eksili Dolma, diger dolmalara nazaran uzun ve oldukça büyük oldugundan Iri Dolma diye de anilir
Kesme Çorbasi: Evde hazirlanan hamurdan hazirlanan yufkalar eriste şeklinde kesilir Findik büyüklügünde hazirlanan köfte, mercimek, sogariç ve tarkin karisimi ile pisirilir
Ayran Asi: Bazi yörelerde Plato Çorbasi denen bu çorbaya Erzurum'da Ayran asi denilir Yogurt çirpilir ve su eklenerek ayran haline getirilir sonra denler haslanir Hazirlanan ayrana azıcık un katilir Ayran azıcık haslanan denelerle karistirilarak orta ateste almak üzere ocaga konulur Bu karisima hazirlanan ufak köfteler eklenir ve karisim kaynamaya çikincaya kadar yavas yavas karistirilir Karisim Kaynamaya çiktiktan sonradan bir müddet daha kaynatilir sonra tereyagi asotu ve diger istenen baharatlarin karisimindan olusan anik karisima katilir bundan sonradan ayran asimiz hazir hele kazanç
Çiris: Ilkbaharda daglarda yetisen yabani bir bitkidir Yörede sebze yerine kullanilir Çoğunlukla ispanakla yapilan yemekler gibi hazirlanir Parça et ya da kavurma etle pisirilebilir
Çeç Pancari: Yörede Pancarin yesil saplarina çeç bayağı verilir Buda sebze olarak kullanilir Çiris Gibi parça etle pisirilebilir
Çortuti Pancari: Bu yemek için lüzum tursuya vurulmus salgam gerekse taze salgam kullanilabilir Salgamlar eriste şeklinde ince ince kiyildiktan daha sonra yagda kavrulur ve kavrulmus kiyma ile pisirilir yalniz bu yemek salçasiz hazirlanmalidir
Salgam Dolmasi: Salgam, yaprak halinde dilimlenir ve arasina etten hazirlanmis dolmalik karisim konarak pisirilir
Çasir: Çasir, çiris gibi daglarda yetisen buruk bur tadi olan yabani bir bitkidir Çasir yenildigi gibi, patates haslamasiyla karistirilip tereyaginda kavrularak da yenir Bunun disinda çasir haslanir, haslanan çasir un ve yumurtaya batirilarak yagda kizartilir, buna çasir kizartmasi denir Erzurumlu yilda en az bir kere çasir yer Sifali olduguna inanilir
Borani: Patatesin her türlü yemegi yapilir Boranide bunlardan biridir Patates haslanir, kabuklari soyulur ve bir tepsiye dogranir Üzerine bol sarimsakli yogurt ve kizdirilmis tereyagi dökülür, sicak olarak yenir
Yumurta Pilavi: Yumurta pilavinin hamuru hazirlanirken içine yumurta katilir Hamur yogrulduktan daha sonra eriste gibi kesilir, makarna gibi haslanir ve üstüne tereyagi dökülerek yenilir
Kadayif Dolmasi: Kadayifin içerisine dövülmüs ceviz içi konularak dolma gibi sarilir Sonradan yumurtaya batirilarak yagda kizartilir Kizartilan kadayif dolmasi önceden hazirlanmis serbete atilir daha sonra serbetten çikarilarak yenir
Un Hasili: Bir ölçek un, su ile karistirilir ve ates üzerine konur Kesin bir kivam alincaya kadar karistirilarak pisirilir Bir tepsiye alinir, ortasi çukurlastirilir ve bu çukura erimis tereyagi ve bal doldurulur Kasikla alinan hamur yag ve karisimina batirilarak yenilir
Pit Pit Hasili: Çok ince bulgur ve un karistirilir Tıpkı un hasilindaki oldugu gibi pisirilir Tereyagi bal karisimina batirilarak yenir
Peynir Kuymagi: Tavada kizdirilmis tereyagina bir miktar taze civil peynir ya da yagli peynir konur Üstüne birkaç yumurta kirilir ve karistirilir Peynirler tamamen eridikten sonradan ocagin üzerinden alinir ve sicak sicak yenir
Un Kaymagi: Bir ölçek un bir kapta sulandirilir Bir tavaya bir tedarik tereyagi konularak eritilir Eriyen tereyagina hazirlanan un bulamaca yavas yavas karistirilarak dökülür Un katilasip yag, yag, pisen hamurun üstüne çikincaya dek ateste pisirilir
Pogaça: Pogaç, tandir olan evlerde ve bilhassa köylerde yapilir Özel bir yemektir Hamur börek gibi hazirlanir Hamur tereyagi süt ya da yogurt katilarak yogrulur ve bir siniye yayilir Üzerine de bir sini kapatilarak tandira indirilir Üstüne bol miktarda kor haline gelmis kül karisimi ates konur Her iki yüzü kizardiktan sonra tandirdan çikarilir Üzerine bol tereyagi ve bal serbeti dökülerek sicak sicak yenir
Hasuta: Özellikle dogum yapan kadinlara dogumun akabinde kuvvet kazanmasi için yedirilir Bir miktar nisasta adamakıllı sulandirilir Içine oldukça çok seker katilir Bir tavada kizdirilmis tereyagina, hazirlanmis bu sivi dökülür, 12 dakika karistirilir ve yenir
Keysefe: Malatya kaysisi, hosaf halinde pisirilir Kaynatilarak suyu çekilir, üstüne tereyagi dökülür ve sicak sicak yenir
Pestil Çullamasi: Tatli pestil ufak ufak dogranir, bir tavaya bir arz tereyagi konularak eritilir Pestiller tereyaginin bulundugu tavaya dökülür ve beklenir Üzerine yumurta kirilir ve karistirilir, Sicak olarak da yenir
Dut Çullamasi: Bir tedarik dut yikanir bir barbar konur Tereyaginda pisirilir Pisirilme sekli tıpkı pestil çullamasindaki gibidir
Keleços: Sütün fazla bol oldugu yaz aylarinda mayalanan yogurtlar torbalara doldurularak süzme yogurt haline gelir Bilahare torbalardan çikarilan yogurt, topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur Buna kurutdenir Kurumus olan bu yogurtlar torbalara konarak kisin yenilmek üzere evin münasip bir yerine asilir Keleços yapmak için torbadan çikarilan kurutlar bir tencereye konulur Üzerine yeterince sicak su dökülüp, bir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye baslar Tepsiye ekmek dogranir, ayran haline gelen kuruta sarimsak katilir ve bu ekmeklerin üstüne dökülür Tereyagi dökülerek yenir
Lalanga: Bir tedarik patates haslanir ve soyulur Haslanan patatesler püre haline gelene dek yogrulur Bir tavada tereyagi kizdirilir Patates püresinden bir kasik alinir yumurtaya batirilir, kizdirilmis tereyagina atilir Kizardiktan sonradan sade yendigi gibi üzerine serbet dökülüp tatli olarak da yenilir
Sile: Patates ufak küçük dogranir Içine bir miktar bulgur katilir Et kullanildigi gibi kavurma ile pisirildiginde daha lezzetli olur Bu yemek daha fazla kis aylarinda pisirilir *