Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Domates bahçesi nasıl hazırlanır?

Domates bahçesi nasıl hazırlanır?
0
63

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Domates bahçesi nasıl hazırlanır? Domates Tek takvim bitkisinin meyveleri yenen bir sebzedir Yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştırAnavatanı Peru dur Ülkemiz ekonomisinde çok manâlı bir yer tutarÖzellikle Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde domates yetiştiriciliği daha pozitif yapılmaktadır Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve nefis özelliğinden nedeniyle dünyanın çoğu ülkesinde en fazla üretilen sebzelerdendirKolay yetiştirilmesi, bol mahsul vermesi etkileyici kokusu ve aromasıyla dünyanın en çok seçim edilen bahçe bitkisidir Peru kökenli bitki öncelikle 1700 lü yıllarda Osmanlı,ya tanıtılmıştır Don bölgesi 3 olan domates, Türkiye, nin her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir 50137 50137 domatesbahcesinasilhazirlanir5c511c415067bdomatesbahcesinasilhazirlanir5c511c415067b 850 1133 djpg50137 Domates bahçesi nasıl hazırlanır? djpg50137 Domates bahçesi nasıl hazırlanır? 1Adım Bölgenizde don tehlikesi en ince ayrıntısına kadar geçtikten sonra domates fidesi alabilirsiniz Kendi fidenizi geliştirmek isterseniz 1,5 2 ay önceden fide yetiştirme işlemine başlamanız gerekmektedir 2Adım Futbol topu büyüklüğünde bir çukur açın altına bir kürek yanmış hayvan gübresi ya da kompost ilave edin Kalsiyum ihtiyacını yerine getirmek için temizlenmiş ve adamakıllı ezilmiş yumurta kabuklarından bir avuç serpin Domates her türlü toprakta yetişebilir ama organik maddece varlıklı, tınlı topraklardan hoşlanır 3Adım Domates bitkisi en güzel toprak pH' sı 67 aralığında yetişir Toprak seçimi yaparken buna dikkat edin 4Adım Tam güneş alacağı ve rüzgardan korunacağı yerinde bir yer seçin, domatesler başlıca destek ister eğer mümkünse kafes içine alın 5Adım Satın aldığınız fideleri bahçeye dikmeden 45 gün önce açık havaya alıştırın 6Adım Ortalama gece sıcaklığı 10 derece olduğunda fideleri bahçeye taşıyın genelde tanımlamak gerekirse dikim zamanı İzmir için nisan başları, İstanbul için nisan ortaları, Ankara için mayısın ilk haftasından itibaren başlar 7Adım Fideyi kök boğazını biraz geçecek şekilde yerleştirin ve etrafını toprakla doldurun, toprağa gömdüğünüz vücut kısmından yeni kökler gelecek ve daha iyi beslenmelerini sağlayacaktır 8Adım Bir defa can suyu verin ilk meyveler gözükene dek ahenkli fakat çok az su verin Çok sulamada bitki kendini badana verip az meyve verecektir 9Adım Birincil sulamadan bir vakit sonradan toprak nemliyken çapalama yapın 10Adım Meyveler fındık büyüklüğüne ulaştığında normal sulandırma dönemine geçin Sulandırma yaparken bitkinin yapraklarının suya değmemesine itina gösterin Sulamayı sabahtan erken saatlerde veya akşamüstü yapın 11Adım Haftada bir kere değişken gübrelerle gübreleme yapın Gelişim döneminde dengeli gübre, olgunlaşma döneminde potasyum ağırlıklı gübreler tercih edin Uyarı edilmesi gerekenler Domates türü seçerken ilk olarak yöremize ve bize uygun türleri tespit etmeliyiz Eğer çok rüzgarlı alanlarda yetiştiricilik yapılacaksa oturak domatesler tercih edilmelidir Kışı uzun geçen bölgelerde fide ile üretime başlatmak fazla önemlidir keza bu bölgelerde erken olgunlaşan türler tercih edilmelidir Hibrid tohum kullanılacaksa tohum paketi üzerinden ve tohum satmak yerlerinden gerekli bilgileri elde edebilirsiniz Domatesler hastalıklara duyarlıdır bu yüzden sezon sonunda domateslerin sökülüp bahçenin temizlenmesi gereklidir id  

858,497Konular
981,918Mesajlar
29,937Kullanıcılar
yasj_136Son üye
Üst Alt