bilgisayarci
FD Üye
Dünyamız her geçen gün daha fazla binaya mesken sahipliği yapmaya devam ederken, bu durum dünya genelindeki tarım yerlerinin de azalmasına yol açıyor. Global iklim değişikliğinin de tesiriyle halihazırda küçülmekte olan tarım yerlerinin randımanı de düşerken, bugün hayli farklı bir araştırma paylaşıldı.
Earth’s Future mecmuasında yayımlanan yeni araştırmaya nazaran salatalık, patates ve marul üzere mahsuller, kent ortamında yetiştirildiklerinde tarlalara nazaran çok daha fazla eser veriyor. Üstelik ortadaki bu fark az buz da değil. Kent ortamında ve tarlada yetiştirilen eserlerin verimliliği, 4 kat kadar fark gösterebiliyor.
Peki kent ortamında en çok nerede randıman alınıyor?

53 ülkeyi ve 2000’den fazla bilgi noktasını kapsayan 200’ün üzerindeki araştırmayı inceleyen bilim insanları, kentte mahsul yetiştirmenin en uygun olduğu nokta hakkındaysa bir karşılık sunamadı. Lakin kimi mahsullerin özellikle belli kurallara uygun alanlarda çok daha yeterli verimlilik sunduğunu paylaştı.
Buna bir örnek, domates üzere sulu sebzeler ve yapraklı sebzeler hakkındaydı. Bilim insanları, sulu sebzeler ve yapraklı sebzeler üzere mahsullerin toprak yerine suyun kullanıldığı hidroponik ortamlarda daha yüksek verimlilik sunduğunu ortaya koydu. Marul, lahana ve brokoli üzere yiyeceklerin ise dikey olarak yetiştirilmeye daha uygun olduğu belirtildi.
Özellikle kimi sebzelerde kent ortamında yetiştirilmenin daha yüksek verimlilik sunduğu ortaya çıkmış olsa da bir soru işareti daha şimdi cevap bulamadı. Bilim insanları, kentsel çiftçiliğin kırsal çiftçiliğe nazaran ne kadar ekonomik olduğu konusunda cevap sunmadı.