iltasyazilim
FD Üye
En çok tartışılan konular aralarında gelebilen domatesin meyve mi, yahut sebze mi olduğu sorunsalı böylece fazla zaman kafa karıştırmaktadır Manavlarda veya pazarlarda alırken daha çok sebze izlenimi veren bu ürün teknik anlamda nasıl değerlendirilir, hiç düşündünüz mü? veya bir meyve veya sebzenin kesin olarak bu kategorilere sokulmasında hangi kriterlere bakılır, bilginiz var mı?
Genel anlamda meyvelerin yıkanmasının ve temizlenmesinin ardındaki çiğ olarak yendiği, fakat sebzelerin pişirilerek tüketildiği bilinir Kimi yiyecekler bu şekilde kolayca ayırt edilebilirken, bazı yiyeceklerde ise sırf bu özellikten nedeniyle kafa karışıkları ortaya çıkar Domates bu noktada kayda değer bir örnektir, çünkü domates her şekilde tüketilebilen bir üründür Domatesin aracısız ve pişirilmeden yendiği bilinirken, yemeklerinin yapılıp ocakta, fırında veya mangalda pişirilerek yendiği de herkesin malumudur
öte taraftan marketlerde, çarşıda veya pazarlarda karşılaşılan yiyeceklerin doğada bulunduğu şekli ile tüketilmesi mümkünse ve tatlı bir lezzet da ürüne hakimse doğrudan meyve kategorisi akla gelir Muz, elma, üzüm gibi yiyecekler buna örnektir Fakat fasulye, kabak, domates gibi ürünler ise daha çok sebze reyonlarında yer alırlar
Domates Teknik Olarak Meyvedir
Domatesin sebze olarak görüldüğü besbelli olmasına karşın, bilim insanları bu ürünü teknik olarak meyve kategorisine sokarlar Çünkü botanistler araştırmalarını yeme içme alışkanlıklarına göre yapmazlar Botanistlere göre meyvelerin içi etlidir veya kurudur Pek çoğunda da çekirdek olarak adlandırılan bizzat kendi tohumu ya da tohumları bulunur Buna kadar de kayısı, üzüm, taze fasulye veya domates teknik anlamda meyve adını alır Özet Çıkarmak gerekirse, içinde kendi çekirdeğini barındıran gıdalar meyvedir Geri kalan yiyecekler ise sebzedir Örneğin patates, soğan, sarımsak gibi bitki kökleri; marul veya lahana gibi bitki yaprakları ve başlıca olarak bir tür çiçek olan karnabahar bile sebze sınıfında gösterilir
öte taraftan üstelik anekdot düşmek gerekir ama halk bitkilerin daima bütününü veya meyvelerini değil değişik kısımlarını da yerler Maydanoz kendi bitkisinin yapraklarıdır, karabiber ise ağacının meyvesidir Susam ilk elden bitki tohumudur Bu ve bunlar gibi pek çok misal gıda üstüne düşünülmesi gereken öteki konuları da öne çıkarmaktadır
Kaynakça:
Tamer Korugan – Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi 1
Genel anlamda meyvelerin yıkanmasının ve temizlenmesinin ardındaki çiğ olarak yendiği, fakat sebzelerin pişirilerek tüketildiği bilinir Kimi yiyecekler bu şekilde kolayca ayırt edilebilirken, bazı yiyeceklerde ise sırf bu özellikten nedeniyle kafa karışıkları ortaya çıkar Domates bu noktada kayda değer bir örnektir, çünkü domates her şekilde tüketilebilen bir üründür Domatesin aracısız ve pişirilmeden yendiği bilinirken, yemeklerinin yapılıp ocakta, fırında veya mangalda pişirilerek yendiği de herkesin malumudur
öte taraftan marketlerde, çarşıda veya pazarlarda karşılaşılan yiyeceklerin doğada bulunduğu şekli ile tüketilmesi mümkünse ve tatlı bir lezzet da ürüne hakimse doğrudan meyve kategorisi akla gelir Muz, elma, üzüm gibi yiyecekler buna örnektir Fakat fasulye, kabak, domates gibi ürünler ise daha çok sebze reyonlarında yer alırlar
Domates Teknik Olarak Meyvedir
Domatesin sebze olarak görüldüğü besbelli olmasına karşın, bilim insanları bu ürünü teknik olarak meyve kategorisine sokarlar Çünkü botanistler araştırmalarını yeme içme alışkanlıklarına göre yapmazlar Botanistlere göre meyvelerin içi etlidir veya kurudur Pek çoğunda da çekirdek olarak adlandırılan bizzat kendi tohumu ya da tohumları bulunur Buna kadar de kayısı, üzüm, taze fasulye veya domates teknik anlamda meyve adını alır Özet Çıkarmak gerekirse, içinde kendi çekirdeğini barındıran gıdalar meyvedir Geri kalan yiyecekler ise sebzedir Örneğin patates, soğan, sarımsak gibi bitki kökleri; marul veya lahana gibi bitki yaprakları ve başlıca olarak bir tür çiçek olan karnabahar bile sebze sınıfında gösterilir
öte taraftan üstelik anekdot düşmek gerekir ama halk bitkilerin daima bütününü veya meyvelerini değil değişik kısımlarını da yerler Maydanoz kendi bitkisinin yapraklarıdır, karabiber ise ağacının meyvesidir Susam ilk elden bitki tohumudur Bu ve bunlar gibi pek çok misal gıda üstüne düşünülmesi gereken öteki konuları da öne çıkarmaktadır
Kaynakça:
Tamer Korugan – Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi 1