iltasyazilim
FD Üye
Domuz gribi şifalı ur
şifalı bitkiler Domuz gribi için
Domuz gribi karışım bitki örtüsü
Domuz gribine karşı Zencefil
Zencefil Bitkisi ve Kökü: Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan zencefilin kökleri yassı ve gri renktedir Zerdeçal ile aynı etkilere sahip olan Zencefilin kökü kullanılır Kokusu kuvvetlidir Latince Adı: Zingiber officinale
Zencefilin Faydaları: İştah açar Düzeltici ve gaz söktürücüdür Vücudu terletir Irin önleyici etkisi ile bilhassa eklem iltihaplarına karşı faydalıdır Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler Cisim direncini, somut ve zihinsel gücü arttırır Mikrop öldürücüdür Bağışıklık sistemini güçlendirir Kansere aleyhinde koruyucudur Damar tıkanıklığını önlemeye asistan olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de tezgâhtar olur Bağırsak bozukluklarını giderir İshali keser Cinsel ricası arttırır
Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil kökü genel olarak baharat olarak kullanılır Tıbbi amaçlı kullanımda ise; Zencefil yağı hazmı kolaylaştırır Zencefil çayı da hazmı kolaylaştırır ve hem hafızayı kuvvetlendirir Zencefil bal ile karıştılarak etkili bir öksürük ilacı elde edilir
Domuz gribine karşısında Zerdeçal
Zerdeçal (Curcuma longa): Büyük ve sivri uçlu yaprakları olan, sarı çiçekli, fazla yıllık otsu bir bitkidir İçeriğinde buharlaşan yağ, reçine ve kurkumin adlı bir madde vardır
Zerdeçalın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Mideyi kuvvetlendirir Sinirleri uyarır Vücuda ferahlık ve kolaylık verir Iltihap gidericidir Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşısında faydalıdır Gaz ve idrar söktürücüdür Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır
Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonradan baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir
Domuz Gribine karşısında Kuşburnu
İçi tüylüdür ve fazla sayıda tohumu vardır Sonbaharda olgunlaşır C vitamini açısından dünyanın en varlıklı meyvesidir Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır Çayı yapılır Ülkemizin anında her uygun yetişir Yabangülü, itburnu, itgülü, gülelması,yiric gibi adlarla da bilinirinsanların geçimini saglamak için kullandıkları ticaret
Tokat,Bayburt,Amasya ve Çorum'da perverdesi sevilerek tüketilir
Kuşburnunun Faydaları:
Hastalıklara karşı dayanıklılık verir
Bedene ve gözlere kuvvet verir
Cinsel ricası çoğaltır
Kan dolaşımını hızlandırır
Kanı temizler
Sindirimi kolaylaştırır
İdrar söktürücüdür
Basura karşısında faydalıdır
Kabızlığı giderir
İshali keser
Bağırsak kurtlarını düşürür
Kansere aleyhinde koruyucu bir meyvelerdendir
Romatizma şikâyetlerini ve ağrılarını hafifleticidir
Şeker hastaları için faydalıdır
Japonyada yapılan bir araştırmada tohmunundan hazırlanan özütün karoser yağ oranını düşürdüğü gözlenmiştir
Böbreküstü bezlerine olan etkisiyle hormonların üretimini destekler
Domuz Gribine aleyhinde Adaçayı
ADAÇAYI: Dağların tepelerinde yabanî olarak kendiliğinden yetişen adaçayı, uzun yapraklı, açık yeşil renkli, epeyce belirgin kokulu bir bitkidir Yaz başında, hazirantemmuz gibi, çiçek açınca toplanır ve kurutulur Taze yeşil yaprakları da kullanılabilir
Adaçayının Yararları: Gaz söktürücü etkisi sebebiyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek eder Mide bulantısını keser Uyarıcı etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır Dişleri beyazlatır ve güçlendirir Sinir sistemi üstünde etkilidir: Ağırbaşlılık verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara faydalıdır
Adaçayı nasıl kullanılır? Adaçayı özellikle çayı yapılarak içilir Hem, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir Bilhassa hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri sebebiyle yemeklerden sonradan içilmesi yararlıdır Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir
Dikkat: Ada çayı pozitif kullanıldığında kan basıncı yükselebilir Gebelik boyunca ve emziren annelere öğüt edilmez Günde 3 fincandan fazla içilmemelidir
Domuz gribine karşı Havlıcan Bitkisi
Bir çenekliler sınıfının Zencefilgiller familyasindan güzel çiçekli, ıtırlı, fazla yıllık, otsu bitkidir Diğer adı galangal veya Çin zencefilidir Toprak üstü saplari fazla pozitif dallanmis rizomlardan (kök saplarindan) çikar, ilâve saplari da olabilir Bir metreden pozitif yüksekligi vardir Kirmizi kaplı, çiçekleri beyaz yapraklari bulunur Havlıcan fazla çekici çiçeklerinin ve kokusunun güzelligi nedeniyle aranan bir bitkidir
Domuz Gribine Karşı Ekinezya çayı
Ekinezya (Koni Çiçeği) (Echinacea purpurea), soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, cılız bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en kayda değer şifalı bitkilerinden olup; kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok takvim bir bitkidir Uygar dünya bu bitkinin iyileştirici özelliklerini Kuzey Amerika yerli halkından (Kızılderililer) öğrenmiştir Onlar bitkinin kökünü ve yapraklarını her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı Bitki Amerika ’ ya yerleşen ilk göçmenler göre da enfeksiyonlara karşısında sık olarak kullanılmıştırBu özel çare biçimleri bilimsel araştırmalara konu oldu ve 1950 ’den beri yapılan araştırmalara kadar, bitkide bakteri, mikrop ve virüslere karşısında oldukça etkin olan maddelerbulundu Bu maddelerin başlıcaları; echinacoside, polisakkaritler (polysaccharides), poliasetilenler (polyacetylenes), glikoproteinler (glycoproteins), kafeik asit türevleri (Cichoric Acid), triglikosid (triglycoside), betain, seskiterenler (sesguiterpenes), karyofilen (caryophylene) dir Bitki bu maddelere ek olarak bakır ve demir mineralleri ile tanenler, protein, yağ asitleri ve A, C, E vitaminleri de içermektedir Keza bitkinin, etmen maddelerinin sinerjik etkisi (birlikte oluşturdukları etki) doğruca bedenin savunma sistemini (Bağışıklık sistemi) güçlendirerek enfeksiyon tedavilerinde takviye sağladığı da bulundu Bitkinin tedavi alanındaki değeri ilk olarak bu iki özelliğinden kaynaklanmakta olup; bu yüzden araştırmaların çoğu bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi üzerine yoğunlaşmıştır Bağışıklık sistemini uyaran en kayda değer maddeler ise; Thücrelerinin ( T Lenfositler) üretimini ve diğer doğal öldürücü hücrelerin etkinliğini arttıran polisakkaritler ’ dir Keza, polisakkaritler ’ in doku yenilenmesini hızlandırdığı ve iltihaplanmaları azalttığı da bilinmektedir Yağda çözünebilen alkilamidler (alkylamides) ve bir kafeik asit glikosidi olan echinacoside maddesi de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır Millet ve hayvanlar üzerinde yapılan incelemeler; Koni Çiçeği ’ nin akyuvarların (Beyaz kan hücreleri Akyuvar) sayısını yükselttiği, onların enfeksiyon bölgesine hareketlerini (göçünü) hızlandırdığı ve böylece bakteri, virüs ve diğer yabancı mikroorganizmaların değil edilmesine asistan olduğunu göstermiştir Fiilen bu bitkiye en aklıselim hücreler; akyuvarlar, TLenfositler (Gözenekli Olan Antikor), doğal öldürücü hücreler (Natural killer cells) ve makrofajlar ’ dır Bilindiği gibi makrofajlar; vücudun atık toplayıcıları olup, vücuda giren mikroorganizmaların dokulara yayılmasını önler ve lenf sistemini korur Doğal öldürücü hücreler ise bu adı kanserli veya virüs enfeksiyonlu hücreleri değil ettiği için almıştır (Kronik yorgunluk sendromunda bu hücrelerin aktivitesi düşüktür) Bu Nedenle Koni Çiçeği, kronik yorgunluk sendromunda da avantaj sağlayabilmektedir
Kullanildigi yerler: Kurutulmus rizomlari hamur islerinde kullanilir Bu rizomlardan elde edilen yag sari sividir Ferahlatıcı olup, kâfur güya kokuya sâhiptir Kurutulmus rizomlari ve türevleri acimtrak aromalidir Havlıcan kökü, mesrubatlarda, dondurma, sekerlemeler, tarim ürünleri, çikolata çesitlerinde kullanilabilir Rizomlari ayrica zencefil gibi baharat olarak da kullanilir Tibbî faydasinin fazla oldugu bilinmektedir Kaynatilan suyu bir arz içilirse mîde agrilarina, romatizma ve kulunca iyi kazanç Bel gevsekligi, çocuklarin yatagi kirletmesini önler Balgam söktürür, tükürük ifrâzâtini arttirir Agiz kokusunu giderir Mafsal agrilarina ve mîde eksimesine iyi kazanç *
şifalı bitkiler Domuz gribi için
Domuz gribi karışım bitki örtüsü
Domuz gribine karşı Zencefil
Zencefil Bitkisi ve Kökü: Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan zencefilin kökleri yassı ve gri renktedir Zerdeçal ile aynı etkilere sahip olan Zencefilin kökü kullanılır Kokusu kuvvetlidir Latince Adı: Zingiber officinale
Zencefilin Faydaları: İştah açar Düzeltici ve gaz söktürücüdür Vücudu terletir Irin önleyici etkisi ile bilhassa eklem iltihaplarına karşı faydalıdır Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler Cisim direncini, somut ve zihinsel gücü arttırır Mikrop öldürücüdür Bağışıklık sistemini güçlendirir Kansere aleyhinde koruyucudur Damar tıkanıklığını önlemeye asistan olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de tezgâhtar olur Bağırsak bozukluklarını giderir İshali keser Cinsel ricası arttırır
Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil kökü genel olarak baharat olarak kullanılır Tıbbi amaçlı kullanımda ise; Zencefil yağı hazmı kolaylaştırır Zencefil çayı da hazmı kolaylaştırır ve hem hafızayı kuvvetlendirir Zencefil bal ile karıştılarak etkili bir öksürük ilacı elde edilir
Domuz gribine karşısında Zerdeçal
Zerdeçal (Curcuma longa): Büyük ve sivri uçlu yaprakları olan, sarı çiçekli, fazla yıllık otsu bir bitkidir İçeriğinde buharlaşan yağ, reçine ve kurkumin adlı bir madde vardır
Zerdeçalın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Mideyi kuvvetlendirir Sinirleri uyarır Vücuda ferahlık ve kolaylık verir Iltihap gidericidir Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşısında faydalıdır Gaz ve idrar söktürücüdür Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır
Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonradan baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir
Domuz Gribine karşısında Kuşburnu
İçi tüylüdür ve fazla sayıda tohumu vardır Sonbaharda olgunlaşır C vitamini açısından dünyanın en varlıklı meyvesidir Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır Çayı yapılır Ülkemizin anında her uygun yetişir Yabangülü, itburnu, itgülü, gülelması,yiric gibi adlarla da bilinirinsanların geçimini saglamak için kullandıkları ticaret
Tokat,Bayburt,Amasya ve Çorum'da perverdesi sevilerek tüketilir
Kuşburnunun Faydaları:
Hastalıklara karşı dayanıklılık verir
Bedene ve gözlere kuvvet verir
Cinsel ricası çoğaltır
Kan dolaşımını hızlandırır
Kanı temizler
Sindirimi kolaylaştırır
İdrar söktürücüdür
Basura karşısında faydalıdır
Kabızlığı giderir
İshali keser
Bağırsak kurtlarını düşürür
Kansere aleyhinde koruyucu bir meyvelerdendir
Romatizma şikâyetlerini ve ağrılarını hafifleticidir
Şeker hastaları için faydalıdır
Japonyada yapılan bir araştırmada tohmunundan hazırlanan özütün karoser yağ oranını düşürdüğü gözlenmiştir
Böbreküstü bezlerine olan etkisiyle hormonların üretimini destekler
Domuz Gribine aleyhinde Adaçayı
ADAÇAYI: Dağların tepelerinde yabanî olarak kendiliğinden yetişen adaçayı, uzun yapraklı, açık yeşil renkli, epeyce belirgin kokulu bir bitkidir Yaz başında, hazirantemmuz gibi, çiçek açınca toplanır ve kurutulur Taze yeşil yaprakları da kullanılabilir
Adaçayının Yararları: Gaz söktürücü etkisi sebebiyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek eder Mide bulantısını keser Uyarıcı etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır Dişleri beyazlatır ve güçlendirir Sinir sistemi üstünde etkilidir: Ağırbaşlılık verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara faydalıdır
Adaçayı nasıl kullanılır? Adaçayı özellikle çayı yapılarak içilir Hem, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir Bilhassa hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri sebebiyle yemeklerden sonradan içilmesi yararlıdır Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir
Dikkat: Ada çayı pozitif kullanıldığında kan basıncı yükselebilir Gebelik boyunca ve emziren annelere öğüt edilmez Günde 3 fincandan fazla içilmemelidir
Domuz gribine karşı Havlıcan Bitkisi
Bir çenekliler sınıfının Zencefilgiller familyasindan güzel çiçekli, ıtırlı, fazla yıllık, otsu bitkidir Diğer adı galangal veya Çin zencefilidir Toprak üstü saplari fazla pozitif dallanmis rizomlardan (kök saplarindan) çikar, ilâve saplari da olabilir Bir metreden pozitif yüksekligi vardir Kirmizi kaplı, çiçekleri beyaz yapraklari bulunur Havlıcan fazla çekici çiçeklerinin ve kokusunun güzelligi nedeniyle aranan bir bitkidir
Domuz Gribine Karşı Ekinezya çayı
Ekinezya (Koni Çiçeği) (Echinacea purpurea), soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, cılız bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en kayda değer şifalı bitkilerinden olup; kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok takvim bir bitkidir Uygar dünya bu bitkinin iyileştirici özelliklerini Kuzey Amerika yerli halkından (Kızılderililer) öğrenmiştir Onlar bitkinin kökünü ve yapraklarını her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı Bitki Amerika ’ ya yerleşen ilk göçmenler göre da enfeksiyonlara karşısında sık olarak kullanılmıştırBu özel çare biçimleri bilimsel araştırmalara konu oldu ve 1950 ’den beri yapılan araştırmalara kadar, bitkide bakteri, mikrop ve virüslere karşısında oldukça etkin olan maddelerbulundu Bu maddelerin başlıcaları; echinacoside, polisakkaritler (polysaccharides), poliasetilenler (polyacetylenes), glikoproteinler (glycoproteins), kafeik asit türevleri (Cichoric Acid), triglikosid (triglycoside), betain, seskiterenler (sesguiterpenes), karyofilen (caryophylene) dir Bitki bu maddelere ek olarak bakır ve demir mineralleri ile tanenler, protein, yağ asitleri ve A, C, E vitaminleri de içermektedir Keza bitkinin, etmen maddelerinin sinerjik etkisi (birlikte oluşturdukları etki) doğruca bedenin savunma sistemini (Bağışıklık sistemi) güçlendirerek enfeksiyon tedavilerinde takviye sağladığı da bulundu Bitkinin tedavi alanındaki değeri ilk olarak bu iki özelliğinden kaynaklanmakta olup; bu yüzden araştırmaların çoğu bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi üzerine yoğunlaşmıştır Bağışıklık sistemini uyaran en kayda değer maddeler ise; Thücrelerinin ( T Lenfositler) üretimini ve diğer doğal öldürücü hücrelerin etkinliğini arttıran polisakkaritler ’ dir Keza, polisakkaritler ’ in doku yenilenmesini hızlandırdığı ve iltihaplanmaları azalttığı da bilinmektedir Yağda çözünebilen alkilamidler (alkylamides) ve bir kafeik asit glikosidi olan echinacoside maddesi de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır Millet ve hayvanlar üzerinde yapılan incelemeler; Koni Çiçeği ’ nin akyuvarların (Beyaz kan hücreleri Akyuvar) sayısını yükselttiği, onların enfeksiyon bölgesine hareketlerini (göçünü) hızlandırdığı ve böylece bakteri, virüs ve diğer yabancı mikroorganizmaların değil edilmesine asistan olduğunu göstermiştir Fiilen bu bitkiye en aklıselim hücreler; akyuvarlar, TLenfositler (Gözenekli Olan Antikor), doğal öldürücü hücreler (Natural killer cells) ve makrofajlar ’ dır Bilindiği gibi makrofajlar; vücudun atık toplayıcıları olup, vücuda giren mikroorganizmaların dokulara yayılmasını önler ve lenf sistemini korur Doğal öldürücü hücreler ise bu adı kanserli veya virüs enfeksiyonlu hücreleri değil ettiği için almıştır (Kronik yorgunluk sendromunda bu hücrelerin aktivitesi düşüktür) Bu Nedenle Koni Çiçeği, kronik yorgunluk sendromunda da avantaj sağlayabilmektedir
Kullanildigi yerler: Kurutulmus rizomlari hamur islerinde kullanilir Bu rizomlardan elde edilen yag sari sividir Ferahlatıcı olup, kâfur güya kokuya sâhiptir Kurutulmus rizomlari ve türevleri acimtrak aromalidir Havlıcan kökü, mesrubatlarda, dondurma, sekerlemeler, tarim ürünleri, çikolata çesitlerinde kullanilabilir Rizomlari ayrica zencefil gibi baharat olarak da kullanilir Tibbî faydasinin fazla oldugu bilinmektedir Kaynatilan suyu bir arz içilirse mîde agrilarina, romatizma ve kulunca iyi kazanç Bel gevsekligi, çocuklarin yatagi kirletmesini önler Balgam söktürür, tükürük ifrâzâtini arttirir Agiz kokusunu giderir Mafsal agrilarina ve mîde eksimesine iyi kazanç *