Aslında yalnızca yaz aylarında değil tüm mevsimlerde rahat tüketilebilecek bir besindir. Sanılanın tersine kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrısına sebebiyeti yoktur. Yalnız astım, alerjik rinit vb. kronik meselesi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Ancak bademcik ameliyatı sonrası evlada verilen birinci besindir.
Yalnızca dikkat edilmesi gereken sağlam bir marka yahut yandan alınmasıdır. Aksi takdirde besin zehirlenmesi riskiyle karşı kaşıya kalabiliriz. En başata sütün alındığı ortam; sağılma biçimi ve sağan kişinin sağlıklı olması ve kullanılan kapların ya da büyük sanayilerde sağımda kullanılan aletlerin paklığı rastgele bir bulaşmayı engellemek için kıymetli. Süt pişirildikten sonra saklama koşulları ve ısısı makul değilse bozulma riski yüksek bir besindir. Binaenaleyh sıhhatsiz bir koşulda üretilmiş dondurma besin zehirlenmesine yol açabilir. Pastörize sütle yapılan dondurmadan salmonella bulaşma bahtı ortadan kalkar. Bir de besin boyaları ve ek unsurlarının muteber koşullarda eklendiğinden emin olunmalıdır. Sıhhati tehdit eden boyutlarda olmamalıdır.
Her yaş öbeği için günlük kalsiyum muhtaçlığı 800 - 1200 mg, büyüme - gelişme çağındaki çocuklarda, menopoz devrindeki hatunlarda ve yaşlılarda ise daha da ziyadedir. Yaklaşık 100 gr sade dondurma yendiğinde yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Fakat dondurmanın şeker içeriği daha yüksektir. Kesim çikolatalı olanları daha da yüksek güce sahiptir. Bir de üzerine eklenen soslar, fındık yahut toz fıstık gücüne biraz daha ek sağlar. Kilo derdimiz varsa, daha çok sade ve meyve modüllü alıp soslardan uzak durmalıyız.
Yalnız tüketileceği süreç değer kazanmakta; yemeklerden çabucak evvel yenilen dondurma evlatta iştahı kapatacaktır. Geç saatlerde yendiğinde, hareketsiz kalınan saatlere denk geleceği için alınan ziyade kuvvetin yakılamaması kilo alımına yol açar. Şeker içeriği nedeniyle; tüketildikten sonra dişlerin âlâ fırçalanmaması diş çürüklerine taban hazırlar. Kilo sorunumuz yoksa ara sıra yenebilir. Fakat kilolu isek haftada en çokça 2 kere yenilmesi önerilir. Günün hareketli olduğumuz saatlerinde yaz aylarının serin tadı olabilir.