

Dondurulmuş Azık Sağlıklı ve Inançlı midir?
Süratli kentleşme ve endüstrileşme, yemek hazırlamaya ayrılan devranın kısalması, şahsî gelir seviyesindeki artış, çalışan bayan sayısının artması, kitle muhabere araçlarının tesiri, reklâmlar, daha rahat yaşama isteği, besin tüketim alışkanlıklarındaki değişiklik üzere etmenler besin tüketiminde bir değişime yol açmıştır. Tüketimde eser çeşitliliğine, hazır besinlere ve dondurulmuş besinlere yöneliş süratle artmaktadır. Fakat dondurulmuş azıklar sağlıklı ve inançlıdır.
Neden Dondurulmuş Besin?
Besinler hasat sonrası ya da üretildikten sonra saklandıkları ortam koşulları mütenasip olmazsa bozulma sürecine girerler. Gerek bozulmayı önlemek gerekse besinsel ve fizikî kaliteyi korumak için çeşitli saklama usulleri uygulanır. Bu yollar içinde soğukta ve dondurarak saklama kıymetli taraf fiyat. Saklama sürecinde besin öğeleri kaybı, besinlerin çeşit ve bileşimine nazaran değişiklik gösterdiği üzere saklama ve sıcaklık raddesine nazaran de değişmektedir. Azıkların korunmasında ve saklanmasında temel prensip, azığın tazeyken taşıdığı özelliklerin korunması ve bozulmalarının önlenmesidir.
Bilinç Değişimi ve Teknoloji Tesirli
Son yıllarda, tüketicinin dondurulmuş azık konusunda bilinçlenmesi, derin dondurucu tasarrufunun yaygınlaşması, büyük marketlerin sayısının artması, eser çeşitliliği, besin tüketiminde ısıtma, dondurma, mikrodalga üzere konut araçlarına ahenk ve tasarruf kolaylığı dondurulmuş besin tüketimini artıran etmenler olmuştur.
Meyve - sebzeler (vişne, çilek, bezelye, fasulye vb.), unlu mamuller (pizza, mantı, milföy hamur), su eserleri (balık, karides vb.) hazır azıklar, meyve ve suları, tavuk eserleri ile et ve et eserleri (köfte vb.) dondurularak işlenen besinlerden bazılarıdır.
Nasıl Donduruluyor?
Dondurulmuş besin; hasat sonrası gerekli ön hazırlık süreçlerinden geçmesi tekniğine mütenasip bir halde hazırlanması ve gerekliyse haşlandıktan sonra hücre zarları parçalanmadan IQF'' İndividiul Quick Freezing Bireysel süratli dondurma'' sistemi ile dondurma sürecine tabi tutulması ile edilen bir mamuldür. Besinleri dondurarak saklama; besin muhitindeki suyu buz kristalleri haline getirerek, besinin fizikî, kimyasal ve mikrobiyolojik cihetten bozulmalarını önleyerek besinlerin olağan koşullarda bileşim, yapı, görünüş, tat ve lezzetlerindeki değişiklikleri durdurarak yahut yavaşlatarak besinin uzun mühlet dayanıklı ve kaliteli olarak kalmasını sağlayan kıymetli bir besin saklama sistemidir. Bu süreç çok kısa vadelerde yapıldığında, besin kıymeti kayıpları daha az olmaktadır.
Soğuk Zincir
Umumî olarak, besin unsurlarının tat koku üzere karakteristik özelliklerinin tüketim aşamasına kadar bozulmasını önleyecek soğuk ortamlarda korunması soğuk zincir'' olarak tanımlanmaktadır. Dondurulmuş azık kolunda bu zincir hayati değer taşımaktadır. Azıkların -400C'de dondurulduktan sonra tüketimine kadar olan süreçte -180C'ye (bu sıcaklık eser çeşidine ve amaçlanan depolama vadesine nazaran değişebilir) düşürülen ısı ortamında depolanması ve taşınması gerekmektedir. Zincirin halkalarından bir adedinin kopması eserin niteliğini bozmakta, eserin kalitesini etkilemekte ve sıhhat riskleri oluşturmaktadır. Dondurulmuş azık alırken taş üzere sert olanları tercih etmek gerekir. Üzerinde buz kristali olanlar katiyen satın alınmamalıdır.
Nasıl Kullanırız?
Umumî olarak dondurulmuş besinlerin kalitesi dondurma ve çözündürme süreçleriyle yakından bağlıdır. Çözündürme umumiyetle dondurma sürecinden daha yavaş olmaktadır. Besinler çözdürülürken hakikat yapılmazsa kimyasal, fizikî ve mikrobiyolojik olarak hasara uğrayabilmektedirler. Bilhassa sıcaklığın süratli yükselmesini ve besinin çokça su kaybını önlemek için düşük sıcaklıkta süratli çözündürme'' besin kalitesini sağlamak için dilek edilmektedir.
Çözdürme süreci; oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte yahut güneşli alanlarda bekletilerek yapılmamalıdır. Çözdürme süreci; buzdolabının alt raflarında bekletilerek, su geçirmeyen naylon torbalara sıkıca sarılıp akan soğuk su altında tutularak yahut mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır. Çözdürülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.