Dora’yla benim bu kesimdeki maceramız aşağı yukarı birebir periyotta başladı diyebilirim. Ben dergilerle, o ise dizaynla start verdik kariyerlerimize. Derhal itiraf edeyim, çok uzun devirdir ve çok yakın tanıdığın biriyle röportaj yapmak biraz garip hissettirdi. Hakkında çok şey biliyorum lakin daha fazlasını duymaya öğrenmeye gereksinimim var. Üstelik Dora’nın tek sözlük karşılıklar vermeyi sevdiğini de biliyorum. Neyse ki samimiyetimize dayanarak “Hadi lakin, biraz daha anlat!” deme lüksüne sahibim. Zati ben de o denli yaptım, “Bize hikâyeler anlat Dora” dedim...
UZUN BİR YOLCULUK
Gaziantep doğumlu Dora Teymur 2012 yılında London College of Fashion’ın Cordwainers Okulu’nda aksesuar ve ayakkabı tasarımı okurken kendi ismini taşıyan Dorateymur markasını kurdu. Dora yaptıklarını “hikâye anlatmak” olarak tanımlıyor. Kariyerinin o birinci periyotlarından bahsederken etrafının markası üzerinde büyük tesir ettiğini vurguluyor. “Bir ömür stili tasarladığımı ve bana ilham veren hatunların hikâyesini anlattığımı düşünüyorum. Etrafımdaki tüm bayanların tasarladığım kesimler üzerinde tesiri oluyor. Tıpkı hengamda seyirciye sunduğum yeni bir perspektifi, bir metropolde büyümeyen ve gördüğü şeyleri daha detaylı hayal eden bir bireyin gözünden. Değişiktir ki son vakitlerde moda dalında yerkürenin küçük ve bilinmeyen ortamlarından gelen çok çokça isim var. Ve onlar da benim üzere kariyer basamaklarını bir bir tırmanıyor.” ‘Basamakları tırmanmak’ tabiri, dünyaca tanınan işlerde imza atan ve çok prestijli bir alıcı listesine sahip olan Teymur’dan gelince gayrikâfi kalıyor.
İZLENİMLER KOLEKSİYONCUSU
Dorateymur 2019 ilkbahar/yaz dönemi için “The School Run” isimli bir koleksiyon hazırladı. Koleksiyonu tasarlarken Londra’daki meskeninin yakınındaki Hampstead’da sabahları evlatlarını mektebe yetiştiren validelerden ilham almış. “Banliyo mesken hanımları ve analar her vakit ilgimi çekmişlerdir. İlhamlarım hiçbir hengam anlık olmamıştır. Gördüklerimi, ilgimi çeken her şeyi ‘biriktiriyorum’. Ve sonra bir an geliyor, hepsi konumuna oturuyor, bir sonuca bağlanıyor. Koleksiyon, hoşuma giden ve birlikte işe yarayacağını düşündüğüm kesimlerden oluşuyor. Hepsini spontane bir formda bir araya getiriyorum ve bu işe yarıyor. O an mantıklı geliyor, detaylar birbirine mana katıyor. Hepsini tek tek açıklayamam...” Bu tip “bilinmeyen”ler röportajı yapan kişi için biraz can sıkıcı olabilir fakat Dora Teymur haklı. Anlattıkları mantıklı geliyor ve aşikâr ki yaklaşımı işe yarıyor. Evlatlarını mektebe bırakan anaları ve şekillerini gözlemlemek dahiyane bir fikir. Dorateymur yolculuğuna ayakkabıyla başlamıştı. “Ayakkabı yalnızca bir başlangıçtı. En kuvvetli ‘elimdi’. Aksesuarların gücüne inanıyorum. Tek bir şeyle başlayıp yolculuğuma tecrübe kazanarak devam etmeyi tercih ettim. Hazır giysi ve çanta tasarlamak esasen aklımda olan, ufukta görünen bir amaçtı.” Kıyafetlerde monokrom bir adım önde; jilet üzere pantolonlar ve beyaz gömlekler, buna ilaveten turuncu bir ekip, mini deri etek ve dikişleri kusursuz ceketler var. Gümüş, mavi ve turuncu deri ve süet çantalarsa eski dönemlerden günümüze ışınlanmış üzere...
Dora Teymur koleksiyonunu müzik klibiyle tanıttı, bizlere evvelden kaydedilmiş dijital bir görsel şölen sundu. “Anlatmak istediğim hikâyeyi bu türlü daha yeterli aktarabileceğimi düşündüm. Bu daima bu türlü yapacağım manasına gelmiyor.”
Dora dur durak demeden üretmeye devam ediyor. Her an gözlemliyor. Her an bir şeylerden etkileniyor. Hiçbir öğlen yemeği ya da kahve molası boş geçmiyor, yanından geçen ya da yan masada oturan hatunları fark ediyor. Bu manzaraları biriktirip tümünü hafızasındaki ilham panosuna kaydediyor. “Algılarım daima açık. İzlediğim sinemalar, katıldığım fuarlar, dinlediğim müzikler… Yaptığım her şey yüzde 100 gözlemlediğim hatunlardan etkileniyor, izler taşıyor.” Teymur tasarımlarına ilham olan bayanın bütün gözlemlerinin bir araya geldiği alter ego’su olduğunu söylüyor. “Benimle bir arada o da büyüyor, değişiyor ve gelişiyor.’’
Sohbetimizi dizaynlarını severek kullanan ünlü kadınlardan bahsederek noktalıyoruz. Bella Hadid, Rihanna, Solange ve Kendall Jenner bunlardan yalnızca birkaçı. En çok hangi ünlüyü kendi dizaynıyla görünce heyecanlandı? “Sigourney Weaver’ı Dorateymur ayakkabılarıyla görmek müthişti! Marina Abramovic’i de o denli. Angelina Jolie hâlâ gayemde. Ona da ulaşacağım!” diyor. Bana gelince, ben Bella ya da Riri olmayabilirim fakat ayakkabılarını her giydiğimde ya da çantasını her taktığımda beşerler beni sokakta durdurup bunları soruyor. Meraklarını gidermek ve sorularına derhal yanıt vermek ismine yanımda kartını taşıyorum. Bir dizayncı bir arkadaşından daha ne isteyebilir ki?
YAZI: Neslihan Denizer
FOTOĞRAFLAR:Sofie Middernacht, Marten Alexander
ELLE 2019, Nisan sayısından alınmıştır.