Dostları Suna Pekuysal'ı anlattı İstanbul'da önceki gün kalp yetmezliği nedeniyle ölüm eden tiyatro sanatçısı Suna Pekuysal'ı (75), son yolculuğunda yalnız bırakmayan dostları anlattı Tiyatro sanatçısı Suna Pekuysal için Fatih Reşat Nuri Sahnesinde ve Ataköy'deki 5 Kısım Camisinde düzenlenen törenlere katılan sanatçılar, AA muhabirine duygularını aktardı Suna Pekuysal'ın 60 yıllık arkadaşı, tiyatro ve seslendirme sanatçısı Jeyan Tözüm, Pekuysal ile 50 yıl tiyatroda birlikte çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu: ''Beraber büyüdük Suna ile Genç kızlığı öyle tatlıydı ki Suna'nın, cıvıl cıvıl bir genç kızdı, çok gülerdi Fazla değerli bir sanatkâr kayboldu lakin elden bir şey gelmiyor Fazla keyifli bir insandı Hepimizi güldürür, espriler yapardı Zamanla tiyatronun ve sinemanın aranan bir elemanı oldu Bu nesil sanatçılar sıkça gelmiyor, günümüzde çok ressam var fakat unutulmayacak sanatkâr olacak mı bilmiyorum'' ''Lüküs Hayat'' operetinin yönetmeni Haldun Dormen de Suna Pekuysal'ın fantastik bir oyunculuğu olduğunu ifade ederek, ''Onun tipinde, onun fiziğinde bir insanın sahneye çıkıp böyle bir mucize yaratması olağanüstü bir şey Dediğim gibi dünyanın boyunca binlerce oyuncu seyrettim, böylesini görmedim Bitmiş ediyorum, Türkiye çapında yok, dünya çapında bir oyuncuydu'' dedi ''YERİ DOLMAYACAK'' Sinema ve tiyatro oyuncusu Göksel Arsoy da Suna Pekuysal ile 45 yıla dayanan harikulade bir dostluğu bulunduğunu belirtti Pekuysal ile minimum 1415 filmde birlikte oynadıklarını anlatan Arsoy, duygularını şöyle dile getirdi: ''Setin neşe kaynağıydı Fazla temiz kalpli, kendisine, karşısındakine ve topluma saygısı olan bir insandı Hiç kimse ile en küçük bir kötü diyaloğu, can sıkıcı bir sitemi olmamıştır Bu çok büyük bir mükemmeliyet Çok hoş şakalar yapardık Ben ansızın bire üstüne yürürdüm ve 'Suna, sokağa çıkmayacaksın, gece kulübüne bensiz gitmeyeceksin, öldürürüm seni' derdim 'Peki, hayatım' derdi Çok neşeliydi, sevdiğimiz bir insandı'' Suna Pekuysal'ın Türk sinemasına yaptığı katkıların hiçbir vakit unutulmayacağını vurgulayan Arsoy, ''Bizim filmlerimizde halkın gönlünde taht kurmamıza niçin olan millet, Suna gibi insanlardı Gidenlerin yerleri hiçbir zaman dolmadı, Suna'nın yeri de hiç dolmayacak O daima bizim gönlümüzde'' diye konuştu Tiyatro sanatçısı Tomris Oğuzalp de Suna Pekuysal'ın yeri doldurulmayacak bir ressam olduğunu vurguladı Beraber çok hoş işler yaptıklarını açıklayan Oğuzalp, kayda değer olanın tiyatroda anılmak olduğunu söyledi Menderes Samancılar da ''Klasik gibi geliyor, ama Suna Pekuysal bizim için, mesleği için, ülkesi için de çok önemliydi Bu insanların aramızdan ayrılması defalarca içimizde derin boşluklar oluşturuyor Önemli olan, böyle güzel insanların açtığı ışıklandırılmış yoldan genç insanların gelip aynı sıralara, saflara oturması Dileğimiz bu Yeri doldurulmayacaktır'' diye duygularını açıklama etti ''TİYATRO SEYİRCİSİ DEĞİŞTİ'' Şemsi İnkaya da tiyatro camiasında Suna Pekuysal'a saygıdan değil, sahiden ''abla'' olduğu için ''Suna Abla'' diye hitap edildiğini anlattı Türkiye'de bir oyuncunun bir ömür boyu aynı saygıyla mesleğini götürmesinin fazla zorlama olduğunu vurgulayan İnkaya, şunları kaydetti: ''Suna Abla bunu çok iyi başardı, sonuna kadar başardı İnşallah genç arkadaşlar ondan fazla şey öğrenmişlerdir Çünkü bizim mesleğimiz disiplin işi ve saygı işi İşine saygın yoksa ve kendi içinde disiplinin yahut bir zaman gidersin lakin sonra olduğun yerde kalırsın Gençlerin bunu öğrenmeleri gerekli En iyi örnek de Suna idi Keşke sahnede daha fazla kalsaydı Çünkü bizim meslekte öğrenmenin yaşı yok Fakat bir bir gidiyorlar'' Günümüzde tiyatro seyircisinin de çok değiştiğini ifade eden İnkaya, ''Eskiden parfüm kokuları içinde kravatlı beyler gelirdi Şu Anda bakıyoruz, blue jeanli, ayaklarını sahneye uzatmış seyirci var Bunları öğretecek olanlar Suna gibilerdi İnşallah bir şeyler öğrenmişlerdir'' diye konuştu ''ONU ANMAYI LÜTFEN UNUTMAYIN'' Üstün Asutay da çok değerli bir sanatçının kaybedildiğini ifade ederek, ''Suna benim fiilen ablamdı Çok uzun yıllar birlikte çalıştık Takdiri ilahi, bunları yaşamak var Ben son günlerinde hastanedeydim Rahmetli Ergun Köknar ağabeyimizden bana emanetti Nur içinde yatsın'' dedi Sunucu Erhan Güleryüz de sanatçılara hayattayken bedel verilmesinin önemine işaret ederek, şunları söyledi: ''Türkiye'nin gülen yüzü bize bir gülümseme bırakarak gitti Ama yalnız gitmesi bizi üzüyor Keşke yalnız ölmeseydi, birileri yanında olsaydı Keşke bizler, sizler yanına olsaydı O her zaman sahnede ölmek isterdi Ben yine de onun sahnede öldüğünü düşünüyorum Gülümseyen, oynayan, üzülen, şarkı söyleyen, dans eden diğer Suna yok Ruhu şad olsun Ama onu anmayı lütfen unutmayın O, birkaç manâlı insandan biriydi Onlara bahşedilen layık Suna Pekuysal'a da verilmeli'' ''PEKUYSAL'I SEYREDEREK TİYATROYA BAŞLADIM'' Sezai Altekin de ''Lüküs Hayat'' operetinde 13 yıl birlikte oynadıklarını açıklama ederek, ''Zihni, Suna ve ben, üçümüz bir parça gibiydik Daima ikimizin ortasındaydı Aramızdan ayrıldı gitti İnsan fazla renkli bir insanı kaybedince ne söyleyebilir oysa? Fazla üzgünüm, parçam koptu'' diye konuştu Suna Pekuysal'ı seyrederek tiyatroya başladığını anlatan Altekin, onunla aynı sahnede oynama mutluluğuna da erdiğini ve bundan çok mutlu olduğunu söyledi Altekin, ''Suna Abla yanına olunduğunda çok keyif veren bir insandı Işığı bizi yukarıdan da aydınlatacak sanıyorum'' dedi Suna Keskin de ''dünya çapında bir oyuncu ve komedyen'' olarak nitelendirdiği Suna Pekuysal'ın yeri doldurulamaz bir insan olduğunu kaydetti Belirgin, Pekuysal'ı ''Onun gibi bir komedyen, oyuncu ne Türkiye'ye, ne dünyaya gelir Benzersiz, eşsizdi'' diye anlattı Hümeyra da duygularını şöyle dile getirdi: ''O komedyen ruhunu, onun enerjisini, o tempoyu hiçbirimiz yakalayamayız İnşallah onun olduğu yere yıldızlar yağar En son Avrupa Yakası'nda beraber oynadık Falcıyı oynadı Geldiği dakikadan gidene değin yaşam enerjisi bitmedi Hepimiz önünde saygıyla eğildik Yani onu ne zaman düşünsem gülesim geliyor, ben de onu tebessümle anıyorum'' ZİHNİ GÖKTAY DERT YANDI Pekuysal'ın ''Lüküs Hayat'' operetinde 14 sene rol arkadaşı olan Zihni Göktay da iki gündür aile olarak kalbi kırık ve bitkin olduklarını ifade ederek, ''Hislerim suratımdan kesin oluyor herhalde Takatim kalmadı Cümbür Cemaat beni arıyor Ben erkek kardeşi kadar yakındım Onun için benim bir şeyler söylemem lüzumlu Kimseye de ret yanıtı vermedim'' dedi Suna Pekuysal ile sahnede ve sahne açık havada mükemmel dost olduklarını anlatan Göktay, Pekuysal'ın hakiki ablası değin yakın olduğunu vurguladı Göktay, sanatçıların cenaze törenlerindeki kalabalıklığı ''palyatif'' bulduğunu belirterek, şu görüşleri dile getirdi: ''Şu andaki cenazedeki topluluk gömülene kadar Tabi gelenlere çok teşekkür ediyorum Büyük ressam, kim olursa olsun gömülüne kadar Gömüldükten sonra vefat sene dönümlerinde ırk unutuluyor Hatırlanmıyor Suna Pekuysal, Adile Naşit, Bedia Muhavvit gibi sanatçılar fazla ender yetişiyor Bu ülkede sanatçı ender yetişiyor Usta derken reel sanatçıdan bahsediyorum Yoksa artist çok Kendisine sanatçı ismini veren birçok insan bacak aşağıda dolaşıyor Onun için bu güç ve ender yetişen insanları korumak, gözlemek gerekli Hem toplum keza de devlet olarak Maalesef toplum da görevini yapmıyor, devlet de görevini yapmıyor Bizlere gösterme açıları değişik'' Devletin lüzum yurt içinde gerek yurt dışarıya en iyi enstrümanının sanatçıları olduğuna muhabere eden Göktay, bir müzisyen enstrümanına ne kadar iyi bakıyorsa, devletin de kendi enstrümanı olan sanatçısına benzer özeni göstermesi gerektiğini söyledi Göktay, ''Devlet fiziki olarak da yokluk sınırında maaş veriyor, emekli olduktan sonradan açlık sınırında Lakin Suna Abla'nın böyle bir sorunu yoktu Fazla dirayetliydi Hiçbir ekonomik can sıkıntısı da çekmedi, gayet bakımlı yaşadı, üzüntüsü hastalığıydı'' diye konuştu ''SUNA PEKUYSAL BİR MARKAYDI'' İstanbul Valisi Muammer Güler de Suna Pekuysal'ın topluma mülk olmuş bir artist olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Toplumun her kesiminde canlandırdığı kişilik itibariyle kendine bir yakınlık bulabiliyordu ahali Abla, teyze, barışçı, hoşgörülü, iyilikten, sevgiden yandan bir tavır sergileyen bir insandı Halk Müziği de onu çok sevdi Bu toplumun ne kadar fazla Suna Pekuysal'ı olursa, bu özellikleri sergileyen ırk olursa, bu toplumda öyle çok barıştan, hoşgörüden, özgürlükten yanlamasına bir duruş sergilenebilir'' Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da sanatçıların toplum aralarında manâlı köprüler olduğunu açıklama ederek, şöyle devam etti: ''Sanat dünyamızın her alanında fazla hoş isimler var, kaybettiklerimiz de var Suna Pekuysal öbür birisi Türk toplumu kadar benimsenen, sevilen, lüzum karakteriyle, gerekse sinema ve tiyatroda aldığı rolleri itibariyle çok insancıl, kimi yerde anne, kimi yerde abla, kimi yerde kardeş O güzellikleri yansıtan bir insan olarak bu kalacak Sevilen bir insandı, rahmet diliyorum Suna Pekuysal, bir marka, kendince bir ad Güzel bir ad Kendi kendine bu başarıyı sağlayan bir insan Yeri kolay doldurulmaz'' haber7com