Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Doymuş ve Doymamış Yağ Özellikleri Nedir?

Doymuş ve Doymamış Yağ Özellikleri Nedir?
0
107

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Doymamış yağlar ile tüketimi gayet sağlıklı olan sıvı bitkisel yağlar, yani ayçiçeği, soya fasulyesi ve mısırözü yağından bahsedilir Kısa zincirli doymamış yağ asitleri içerirler Doymuş ve uzun zincirli yağ asitleri içeren yağlar katı yağlara denir Doymuş yağlar denince, fazla tüketildiklerinde birçok hastalığa nedendir Katı hayvansal yağlar belirtilmektedir Sağlıklı bir erişkin günde yaklaşık 60 gr kadar yağ tüketmelidir

Doymamış yağ asitleri hidrojenle indirilirse, doymuş yağ asitleri oluşur Sanayide bu yöntemle sıvı yağlardan margarin türü katı yağlar üretilmektedir Bitkisel yağlarla ilgili bir diğer özellik ise kolesterol içermezler, buna karşılık hayvansal yağlar kolesterol içerirler Ayçiçeği yağına kolesterolsüz denmesi bu özelliğinden ileri gelmektedir Yağlar, sadece enerji kaynağı değil, yağda eriyen (A, D, E, K ) vitaminlerin taşıyıcısıdırlar Yağ asitlerinden linoleik asit ve araşidonik asit insan vücudunda sentezlenmediğin den mutlaka dışarıdan alınması gerekiyor

Doymamış yağların özellikleri Nelerdir?
* Doymamış yağların yapılarında bulunan karbon (C) atomlarının bir kısmı hidrojene doymamıştır
* Doymamış yağların yıkım işlemi doymuş yağlara oranla daha rahatttır
* Doymamış yağlar oda sıcaklığınsa sıvı hale gelir
* Doymamış yağlar bitkisel yağlar olarak değerlendirilir
* Doymamış yağlar Pamuk yağı, soya yağı, mısır yağı, fındık yağı buna benzer besinlerde yer alır

Bazı önemli doymamış yağ asitleri şöyledir;
*Alfalinolenik asit
*Dokosaheksaenoik asit
*Eikosapentaenoik asit
*Linoleik asit
*Araşidonik asit
*Oleik asit
*Erüsik asit
 
858,506Konular
983,088Mesajlar
33,115Kullanıcılar
smrnr16Son üye
Üst Alt