Düdüklü tencere nasıl ortaya çıktı? Kadınların mutfaktaki kurtarıcısı düdüklü tencereler nasıl ortaya çıktı biliyormusunuz kızlar 1549352362 1549352362 duduklutencerenasilortayacikti5c593dafc63f7duduklutencerenasilortayacikti5c593dafc63f7duduklutencerenasilortayacikti5c593dafc63f7 Tencere daha 14 yüzyılda az kalsın tamamıyla bugünkü şeklini aldı O zamanlar tencereler sadece yemek yemek pişirmek için yok, su kaynatmak hatta içinde çamaşır yıkayıp temizlemek için bile kullanılıyordu En eski tencereler dökme demirdendiler Sonraları toprak, bakır, alüminyum, emaye ve camdan olanları da yapıldı Bakır tencerelerin, kullanış ve dayanma bakımından iyi olmalarına rağmen çoğu kez kalaylanmaları gerekir Alüminyum tencerelerin sakıncalı yanlan ise kesif soda ve alkali eriyiklerin alüminyum üzerine olan etkileridir Sıcaksoğuk farkından etkilenip çatlasalar da en dinç tencereler cam (payreks) olanlarıdır Pişirme sırasında içleri görülebildiğinden sıkça kapaklarının açılması gerekmez, yiyeceğin vitamini kaçmaz Düdüklü tencerelerin ast yüzleri basınca dayalı malzemeden yapılır Kapaklan ise ilginçtir Çevrilince tencerenin ağzını içten sıkı sıkı kapatırlar ve buharın kaçmasına mani olurlar Düdüklü tencerenin kapağında herhangi bir patlama tehlikesine aleyhinde, istenen basınca, dolayısıyla pişme derecesine kadar ayarlanabilen bir subap vardır Basınç ayarlananın üstüne çıkınca subap açılır, buhar buradan dışarı kaçar, çabucak meydana çıkan buharın çıkardığı düdük sesi de etrafı olaydan farkında olan eder Düdüklü tencere ismini de böylece almıştır Düdüklü tencerenin pişirme prensibinde suyun kaynama özelliği yatar Su 100 derecede kaynar çağrıda bulunmak kimsesiz içten bir açıklama değildir Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı ile aracısız ilgilidir Basınç atmosfer basıncından düşükse, su daha düşük sıcaklıklarda da kaynayabilir ya da basınç atmosfer basıncından yüksekse suyun kaynaması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir Adi tencere ısıtıldığında su 100 derecede kaynar ve tüm su kaynayana kadar bu sıcaklık değişmez kalır, yemek yemek de bu sıcaklık da pişer Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gitgide artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 130 dereceye kadar çıkar Bu Nedenle pişirilmesi istenen besinlerin ısısı suyun kaynama derecesinden çok daha yükseğe çıkar Bu yüksek sıcaklık yiyeceğe süratle nüfuz ederek, vitamin ve minerallerini kaybetmeden daha ivedi pişmesini sağlar Bundan nedeniyle et haşlaması en çok yarım saatte, kuru sebzeler yirmi dakikada pişebilirler Gelelim düdüklü tencerenin öyküsüne 1682 yılının 12 Nisan akşamı Londra’da bir evde kraliyet sosyetesinden bir grup yemek yiyeceklerdir Bu yemek o güne dek yenmiş yemeklerden farklıdır çünkü davetlilerden Fransız mucit, 35 yaşlarındaki Deniş Papin, yemeği son buluşu olan, her tarafı kapalı, üstünde güvenlik vanası olan bir kap içinde pişirecektir Papin, gazlarla ilgili belli başlı kanunları formüle eden İrlandalı fizikçi Robert Boyle’nin asistanıdır ve kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin akışkan kısmının kaynama noktasını yükselten bu buluşunu 1679′da gerçekleştirmiştir Yemekte bulunanlar pişen etten o kadar hoşnut olmuşlardır fakat, bu buğulu tencere süratle yayılmış, az daha tüm yiyeceklerin hatta pasta ve pudinglerin pişirilmelerinde bile kullanılmıştır Her icadın ilkinde olduğu gibi, bunda da bir takım aksamalar olmuş, güvenlik valfı sık sık tutukluk yapmış, hoş bir akşam yemeği yemeye hazırlananlar, tencere patlayınca yiyecekleri duvarlarda bakmak zorunda kalmışlardır Bu patlamalar düdüklü tencerenin az kalsın 150 yıl unutulmasına yol açmıştır Her Tarafta popüler olması ise Napoleon Bonaparte tamamen olmuştur ‘Bir ordu midesi üstünde hareket eder’ diye bir vecizenin sahibi olan Napoleon askerlerine gıda ikmalini sağlıklı yapamamaktan şikayetçi idi Bu sorunu çözmek için mali ödül taahhüt etmesi üzerine Fransız şef Nicholas Appert, Papin’in buluşunu geliştirerek günümüzdekine aynı pratik bir düdüklü tencere yapmış ve bitmiş yaygın olarak kullanılmasını sağlamıştır