Mutfaklarda en pratik mutfak malzemelerinden biri olan duduklu tencere, pişirme suresini hızlandıran aynı zamanda lezzetle yemek pişiren bir urundur Doğru kullanıldığında zor pişen, pişmesi saatler alan yemekleri duduklu tencerede rahatlıkla istenilen kıvama getirmek mumkundur Bunun yanında ne yazık ki yanlış kullanımlarda pek cok kişiyi de zor durumda bırakan bir tencere olduğu soylenebilir
Ozellikle icindeki basıncın doğru şekilde boşaltılmaması sonucu patlayan duduklu tencereler pek cok kişinin can sağlığını tehlikeye atmaktadır Pişen yemek ne olursa olsun duduklu tencerenin icinde, kokuyu rahatsız edecek şekilde hissetmek imkansız Ayrıca tum yemeğin besin değerini olduğu gibi muhafaza etmesi ozellikle tercih edilme nedenlerinden biri
Yanan (Alev Alan) Yağ Tenceresi Nasıl Sondurulur?
İlerleyen teknoloji ile birlikte gun gectikce daha kullanışlı ve pratik olan duduklu tencerelerin kullanımı daha da yaygın bir hal almıştır Dolayısıyla eski yapım riskler gecerliliğini pek korumuyor Bircoğunun icini gorememekten şikayet eden bayanlar icin yeni yapılanların hemen hepsinde kapaklarda cam kısımlar da bulunuyor
Duduklu Tencere Nedir? imagesduduklutencerenedirnasilkullanilir5af16fa432543
Duduklu tencere temel olarak basıncı duşurup, yemeğin pişme suresini hızlandıran bir mutfak urunudur Yemeğin cinsine gore bu sure bazen yarıya bazen de ucte bire kadar inebilmektedir Adım adım kontrol gerektiren duduklu tencere, kullanırken dikkat de istemektedir Bu nedenle bilmeden kullanmak tehlikeli olabilmektedir Tencerenizin ocağa konmadan once temiz olduğundan emin olmalısınız Ozellikle havalanma kısmı temiz değilse sıkıntı yaşarsınız Yeterince temiz olduğunu gordukten sonra icine yemeğinizi doğrayıp koyabilirsiniz Sonrasında kapağı kapatarak pişirme aşamasına gecebilirsiniz Her adımda duduğu ve basıncı kontrol etmeyi unutmamalısınız
Duduklu Tencere Nasıl Kullanılır? imagesduduklutencerenedirnasilkullanilir5af16fa448503
Gereken besinleri duduklu tencerenizin icine koyduktan sonra bir miktar su ile doldurun Arkasından tencerenizi ocağa koyarken uzerinde bulunan duduğu doğru şekilde konumlandırın Eğer duduk aşağı ya da yana doğru bırakılırsa bu durumda hava alma durumu engellenmiş olur Dolayısıyla duduklu tencerenin basıncı sıkışır Buna engel olmak icin tencerenizin duduğunu yukarıya doğru kaldırmayı unutmamalısınız Altını yakmadan once konumu duzenleyip daha sonra ateşe koymalısınız
Duduklu tencere, icinde pişen yemeği haber veren bir tenceredir Tencerenin duduğu bunu anlamanıza yardım edecektir Yemek bir sure ateşte kaldıktan sonra tencerenin duduğu otmeye başlayacaktır Otme anında bir dakika kadar buhar cıkışına izin vermelisiniz Aynı şekilde otme de devam edecektir Daha sonra duduğu aşağı doğru indirmeniz yeterli olacaktır
Hava cıkmasını beklemeden duduğu aşağı indirirseniz tencereniz tehlikeli olabilir 1 dakikalık surenin sonunda yemeğinizin biraz daha ocakta kalmasını istiyorsanız ocağın altını muhakkak kısmalısınız Bu şekilde yavaş yavaş daha lezzetli pişirecektir
Konulan su miktarının yemeğin gec pişmesine ve basınc oluşturmasına sebep olacak kadar fazla olmamasına ozen gosterilmelidir Eğer tencerenizin icine cok fazla su koyarsanız buharın ic kısımda sıkışıp kalmasına neden olursunuz Bu nedenle az koyarak en az 13’unun boş kalmasını sağlamalısınız Bu şekilde rahatca kullanıp pişirebilirsiniz Ustelik icinde cok fazla su olmadığında yemeğiniz daha besleyici ve lezzetli olacaktır
Pişirdikten Sonra Duduklu Tencere Nasıl Acılmalıdır? imagesduduklutencerenedirnasilkullanilir5af16fa45c774
Yemeğinizin pişirme suresi sona erdiğinde altını kapatabilirsiniz Bir sure altı kapalı şekilde ocakta kalmasına izin vermelisiniz Ocağın altını kapatmış olmanız yeterli değildir Birkac dakika daha icerde kaynama ve pişme devam edecektir Kaynarken basıncla patlamasına neden olabilirsiniz Buna engel olmak icin birkac dakika daha kalmalı ve kendi kendine biraz soğumalı
Buhar dağıldıktan sonra tencerenizin duduğunu yeniden dik konuma getirmelisiniz Duduğun icerideki havayı tamamen boşaltmasını beklemeden asla acmamalısınız Aksi halde basınc tehlikeli olacaktır Tencerenin buharı tamamen dağıldıktan sonra kapağı acabilirsiniz
Duduklu Tencere Kapağı Acılırken Nelere Dikkat Edilmelidir? imagesduduklutencerenedirnasilkullanilir5af16fa46ef32
Piştikten sonra tencerenin icinde bulunan buharı tamamen boşalttığınızda kapağı acmanız mumkun hale gelecektir Ne var ki kapağı hemen acmanız tehlikeli olabilir İceride sıkışıp kalan hava olma ihtimaline karşı kapağı once sadece yanlardan oynatmalısınız Cok az araladıktan sonra havanın yan kısımlardan cıktığına emin olmalısınız Sonrasında kapağın yarısını ve tamamını cıkarabilirsiniz Tencerenin soğuması işinizi kolaylaştırabilir Bu nedenle acele etmeden once bir sure beklemelisiniz
Fritoz Nasıl Temizlenir?
Duduklu tencerede dilediğiniz her şeyi pişirmekte ozgursunuz ancak pişirdiğiniz her yemeğin aynı surede hazır olmayacağını unutmamalısınız Taze fasulye ile et yemeğinin farklı surelerde ve basıncla pişeceğini goz ardı etmemelisiniz Gereğinden erken kapatılmış olan yemek lezzetli olmayacak tekrar pişirmenizi gerektirecektir Buna engel olmak icin pişireceğiniz yemeğin saatini hesaplamalısınız Ayrıca baklagillerin gaz oranlarını goz onunde bulundurup duduğu kaldırıp indirirken daha dikkatli olmanız gerektiğini aklınızdan cıkarmamalısınız
Duduklu tencerenizin duduk kısmı havalandırma boşluğudur Eğer bu kısım tıkanır ya da hava alamaz duruma gelirse bu durumda tencerenizin tehlike sacması an meselesidir Ozellikle yağlı ve salcalı yemekler pişirildiğinde duduklu tencerelerin hava alan kısmında tıkanma meydana gelebilir Buna engel olmak icin her kullanım sonrasında yağ cozucu ile temizlemelisiniz Aksi halde yağ donup kalacak tıkanıklığa sebep olacaktır
Ozellikle icindeki basıncın doğru şekilde boşaltılmaması sonucu patlayan duduklu tencereler pek cok kişinin can sağlığını tehlikeye atmaktadır Pişen yemek ne olursa olsun duduklu tencerenin icinde, kokuyu rahatsız edecek şekilde hissetmek imkansız Ayrıca tum yemeğin besin değerini olduğu gibi muhafaza etmesi ozellikle tercih edilme nedenlerinden biri
Yanan (Alev Alan) Yağ Tenceresi Nasıl Sondurulur?
İlerleyen teknoloji ile birlikte gun gectikce daha kullanışlı ve pratik olan duduklu tencerelerin kullanımı daha da yaygın bir hal almıştır Dolayısıyla eski yapım riskler gecerliliğini pek korumuyor Bircoğunun icini gorememekten şikayet eden bayanlar icin yeni yapılanların hemen hepsinde kapaklarda cam kısımlar da bulunuyor
Duduklu Tencere Nedir? imagesduduklutencerenedirnasilkullanilir5af16fa432543
Duduklu tencere temel olarak basıncı duşurup, yemeğin pişme suresini hızlandıran bir mutfak urunudur Yemeğin cinsine gore bu sure bazen yarıya bazen de ucte bire kadar inebilmektedir Adım adım kontrol gerektiren duduklu tencere, kullanırken dikkat de istemektedir Bu nedenle bilmeden kullanmak tehlikeli olabilmektedir Tencerenizin ocağa konmadan once temiz olduğundan emin olmalısınız Ozellikle havalanma kısmı temiz değilse sıkıntı yaşarsınız Yeterince temiz olduğunu gordukten sonra icine yemeğinizi doğrayıp koyabilirsiniz Sonrasında kapağı kapatarak pişirme aşamasına gecebilirsiniz Her adımda duduğu ve basıncı kontrol etmeyi unutmamalısınız
Duduklu Tencere Nasıl Kullanılır? imagesduduklutencerenedirnasilkullanilir5af16fa448503
Gereken besinleri duduklu tencerenizin icine koyduktan sonra bir miktar su ile doldurun Arkasından tencerenizi ocağa koyarken uzerinde bulunan duduğu doğru şekilde konumlandırın Eğer duduk aşağı ya da yana doğru bırakılırsa bu durumda hava alma durumu engellenmiş olur Dolayısıyla duduklu tencerenin basıncı sıkışır Buna engel olmak icin tencerenizin duduğunu yukarıya doğru kaldırmayı unutmamalısınız Altını yakmadan once konumu duzenleyip daha sonra ateşe koymalısınız
Duduklu tencere, icinde pişen yemeği haber veren bir tenceredir Tencerenin duduğu bunu anlamanıza yardım edecektir Yemek bir sure ateşte kaldıktan sonra tencerenin duduğu otmeye başlayacaktır Otme anında bir dakika kadar buhar cıkışına izin vermelisiniz Aynı şekilde otme de devam edecektir Daha sonra duduğu aşağı doğru indirmeniz yeterli olacaktır
Hava cıkmasını beklemeden duduğu aşağı indirirseniz tencereniz tehlikeli olabilir 1 dakikalık surenin sonunda yemeğinizin biraz daha ocakta kalmasını istiyorsanız ocağın altını muhakkak kısmalısınız Bu şekilde yavaş yavaş daha lezzetli pişirecektir
Konulan su miktarının yemeğin gec pişmesine ve basınc oluşturmasına sebep olacak kadar fazla olmamasına ozen gosterilmelidir Eğer tencerenizin icine cok fazla su koyarsanız buharın ic kısımda sıkışıp kalmasına neden olursunuz Bu nedenle az koyarak en az 13’unun boş kalmasını sağlamalısınız Bu şekilde rahatca kullanıp pişirebilirsiniz Ustelik icinde cok fazla su olmadığında yemeğiniz daha besleyici ve lezzetli olacaktır
Pişirdikten Sonra Duduklu Tencere Nasıl Acılmalıdır? imagesduduklutencerenedirnasilkullanilir5af16fa45c774
Yemeğinizin pişirme suresi sona erdiğinde altını kapatabilirsiniz Bir sure altı kapalı şekilde ocakta kalmasına izin vermelisiniz Ocağın altını kapatmış olmanız yeterli değildir Birkac dakika daha icerde kaynama ve pişme devam edecektir Kaynarken basıncla patlamasına neden olabilirsiniz Buna engel olmak icin birkac dakika daha kalmalı ve kendi kendine biraz soğumalı
Buhar dağıldıktan sonra tencerenizin duduğunu yeniden dik konuma getirmelisiniz Duduğun icerideki havayı tamamen boşaltmasını beklemeden asla acmamalısınız Aksi halde basınc tehlikeli olacaktır Tencerenin buharı tamamen dağıldıktan sonra kapağı acabilirsiniz
Duduklu Tencere Kapağı Acılırken Nelere Dikkat Edilmelidir? imagesduduklutencerenedirnasilkullanilir5af16fa46ef32
Piştikten sonra tencerenin icinde bulunan buharı tamamen boşalttığınızda kapağı acmanız mumkun hale gelecektir Ne var ki kapağı hemen acmanız tehlikeli olabilir İceride sıkışıp kalan hava olma ihtimaline karşı kapağı once sadece yanlardan oynatmalısınız Cok az araladıktan sonra havanın yan kısımlardan cıktığına emin olmalısınız Sonrasında kapağın yarısını ve tamamını cıkarabilirsiniz Tencerenin soğuması işinizi kolaylaştırabilir Bu nedenle acele etmeden once bir sure beklemelisiniz
Fritoz Nasıl Temizlenir?
Duduklu tencerede dilediğiniz her şeyi pişirmekte ozgursunuz ancak pişirdiğiniz her yemeğin aynı surede hazır olmayacağını unutmamalısınız Taze fasulye ile et yemeğinin farklı surelerde ve basıncla pişeceğini goz ardı etmemelisiniz Gereğinden erken kapatılmış olan yemek lezzetli olmayacak tekrar pişirmenizi gerektirecektir Buna engel olmak icin pişireceğiniz yemeğin saatini hesaplamalısınız Ayrıca baklagillerin gaz oranlarını goz onunde bulundurup duduğu kaldırıp indirirken daha dikkatli olmanız gerektiğini aklınızdan cıkarmamalısınız
Duduklu tencerenizin duduk kısmı havalandırma boşluğudur Eğer bu kısım tıkanır ya da hava alamaz duruma gelirse bu durumda tencerenizin tehlike sacması an meselesidir Ozellikle yağlı ve salcalı yemekler pişirildiğinde duduklu tencerelerin hava alan kısmında tıkanma meydana gelebilir Buna engel olmak icin her kullanım sonrasında yağ cozucu ile temizlemelisiniz Aksi halde yağ donup kalacak tıkanıklığa sebep olacaktır