Düdüklü Tencere Yiyeceği Nasıl Tez Pişirir? ıslatılmamış kuru fasulye tarifi nohut nasıl çabuk pişer Tencere daha 14 yüzyılda neredeyse tamamıyla bugünkü şeklini aldı O zamanlar tencereler yalnızca yemek yemek pişirmek için yok, su kaynatmak hatta içinde çamaşır yıkayıp temizlemek için bile kullanılıyordu En eski tencereler dökme demirdendiler Sonraları toprak, bakır, alimünyum, emaye ve camdan olanları da yapıldı Bakır tencerelerin, kullanış ve tahammül bakımından iyi olmalarına rağmen çoğu kez kalaylanmaları gerekir Alimünyum tencerelerin sakıncalı yanları ise kesif soda ve alkali eriyiklerin alimünyum üstüne olan etkileridir Sıcaksoğuk farkından etkilenip çatlasalar da en sağlıklı tencereler cam (payreks) olanlarıdır Pişirme esnasında içleri görülebildiğinden sık sık kapaklarının açılması gerekmez, yiyeceğin vitamini kaçmaz Düdüklü tencerelerin alt yüzleri basınca dayalı malzemeden yapılır Kapakları ise ilginçtir Çevrilince tencerenin ağzını içten sıkı sıkı kapatırlar ve buharın kaçmasına mani olurlar Düdüklü tencerenin kapağında herhangi bir patlama tehlikesine aleyhinde, istenen basınca, dolayısıyla pişme derecesine kadar ayarlanabilen bir subap vardır Basınç ayarlananın üzerine çıkınca subap açılır, buhar buradan dışarı kaçar, çabuk meydana çıkan buharın çıkardığı düdük sesi de etrafı olaydan farkında olan eder Düdüklü tencere ismini de böylece almıştır Düdüklü tencerenin pişirme prensibinde suyun kaynama özelliği yatar Su 100 derecede kaynar çağrıda bulunmak tek başına içten bir açıklama değildir Kaynama sıcaklığı atmosfer basıncı ile ilk elden ilgilidir Basınç atmosfer basıncından düşükse, su daha düşük sıcaklıklarda da kaynayabilir veya basınç atmosfer basıncından yüksekse suyun kaynaması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir Normal tencere ısıtıldığında su 100 derecede kaynar ve bütün su kaynayana dek bu sıcaklık değişmez kalır, yemek de bu sıcaklık da pişer Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 130 dereceye dek çıkar Bu Nedenle pişirilmesi istenen besinlerin ısısı suyun kaynama derecesinden fazla daha yükseğe çıkar Bu yüksek sıcaklık yiyeceğe süratle nüfuz ederek, vitamin ve minerallerini kaybetmeden daha ivedi pişmesini sağlar Bundan nedeniyle et haşlaması en fazla yarım saatte, kuru sebzeler yirmi dakikada pişebilirler Gelelim düdüklü tencerenin öyküsüne 1682 yılının 12 Nisan akşamı Londra'da bir evde kraliyet sosyetesinden bir grup yemek yemek yiyeceklerdir Bu yemek yemek o güne dek yenmiş yemeklerden farklıdır çünkü davetlilerden Fransız mucit, 35 yaşlarındaki Deniş Papin, yemeği son buluşu olan, her tarafı kapalı, üstünde emniyet vanası olan bir kap içinde pişirecektir Papin, gazlarla ilgili esas kanunları formüle eden İrlandalı fizikçi Robert Boyle'nin asistanıdır ve kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükselten bu buluşunu 1679'da gerçekleştirmiştir Yemekte bulunanlar pişen etten o kadar memnun olmuşlardır ki, bu buharlı tencere çabucak yayılmış, hemen hemen bütün yiyeceklerin hatta pasta ve pudinglerin pişirilmelerinde bile kullanılmıştır Her icadın ilkinde olduğu gibi, bunda da bazı aksamalar olmuş, emniyet valfı sık sık tutukluk yapmış, güzel bir akşam yemeği yemeye hazırlananlar, tencere patlayınca yiyecekleri duvarlarda seyretmek zorunda kalmışlardır Bu patlamalar düdüklü tencerenin az kalsın 150 yıl unutulmasına yol açmıştır Baştan popüler olması ise Napoleon Bonaparte bir uçtan bir uca olmuştur 'Bir ordu midesi üzerinde hareket eder' diye bir vecizenin sahibi olan Napoleon askerlerine gıda ikmalini sağlıklı yapamamaktan şikâyetçi idi Bu sorunu çözmek için finansal ödül vaat etmesi üstüne Fransız şef Nicholas Appert, Papin'in buluşunu geliştirerek günümüzdekine aynı pratik bir düdüklü tencere yapmış ve yeniden yaygın olarak kullanılmasını sağlamıştır