iltasyazilim
FD Üye
Düğün Pastaları Nasıl Yapılır
Çoğu gelin adayı nikah pastasını kendi yapmayacaktır hatta düğünü ile ilgili koşuşturması gereken o kadar işin aralarında pastanın dekorasyonu ya da dondurulması ile ilgilenmek ona çok büyük külfet olacaktır Fakat bu cesarete sahip olan birkaç gelin (yada anne, kızkardeş ya da arkadaşları) için nikah pastası ve tavsiyeleri burada bulabilirsiniz
Başta bir uyarı ! Eğer tecrübeli bir ahçı değilseniz düğün pastası kendinizi denemek için en iyi çözüm olmayabilir Böyle bir pasta yerine getirmek en tecrübeli şahısların bile fazla dikkatli olmalarını gerektiriyor Dondurma ya da saklama aşamalarından birinde hiç belirli etmeden bozulma şansına sahip
Kaç şahsiyet? Düğün pastası, minik pastaları pişirerek ve üstüse yerleştirerek yapılır Başlamadan önce kaç kişiye servis edilecek bir pasta gerçekleştirmek istediğinizi belirleyin Altında dairesel katların herbirinin kaç karakter ve ne boyutta olabileceğini bildiren bir örnek var Öbür büyüklükteki pastaların pişirme zamanları da öbür olacaktır Dikattli olun
Pastamızın herkese yetmeyeceğini düşünüyorsanız yedek bir pasta yapabilir ve arkadaki planda saklayabilirsiniz yada daha ufak dilimlere yarmak çok daha pozitif servis yapmanıza asistan olacaktır
Pişirmeye hazır mısınız ? Karıştırmadan önce herşeyi tezgahın üstünde hazır tutmanız iyi olacaktır böylece beceriksiz olup olmadığını da rahatlıkla görebilirsiniz Tezgahın üstünde:
Sade kek unu ,
Yumurta: Geceden dolaptan çıkartın ki pişirmeye başladığınız da oda sıcaklığında olsun
Pasta Kalıbı: Tereyağlanmış ve unlanmış olmalı, Eğer wax kağıdı yada perşomen kağıdı kullanıyorsanız pastayı dışarı çıkartmanız fazla daha kolay olacaktır
Kürdan yada Şiş: Pastayı test etmek için kullanılır Pasta pişerken ortasın batırılan bir kürdan eğer nemli ve pasta lie çıkarsa pastanız hemen şimdi olmamış demektir
Pasta hamurunu hazırlayın Pastayı hamur haline gelene değin karıştırın Tarifleri harfi harfine uygulayın Elinizde fazla miktarda pasta hamuru olacak, düğün pastasının her katını aynı anda yapmayın Kusur payınız artar Telaş etmeyin
Fırınlayın Pasta kalıplarınızı ardına kadar doldurmayın 3te 2sini doldurun Sakın kalıbın tamamını doldurmayın Bazı ahçılar pasta kalıbının ucuna parşömen kâğıdı koyarlar Pasta yükseldikçe şekil kaybetmesi engellenmiş olur
Dediğimiz üzre, değişik büyüklükteki pastalar bambaşka sıcaklıklar ve zamanlarda pişecektir Bu yüzden Özellikle minik parçalarda dikkatli olun Bazen pastanın kenarları ortasından daha süratli pişecektir(genelde ağır ve büyük pastalarda olur) Eğer elinizde etrafı kahve rengi ve kıtırlaşmış, ortası pişmemiş bir pasta var ise sıcaklığı azaltın Ortası pişene kadar bekleyin ve kenarları bir bıçak ile düzgünce belirlenmiş Pastalarınızın düzgün olmayan yerlerini herzaman bir bıçak yardımı ile düzeltebilirsiniz
Daha Sonra soğutun Kürdan yada şiş pak çıkarsa, pastayı fırından alın ve 15 dakika hiç dokunmayın Düz bir bölge üstünde pastayı kalıbından ayırın ve en ince ayrıntısına kadar soğuması için bekleyin Pastanız ayrıntılarıyla soğuduğunda plastik bir kutunun içinde buzdolabına atabilirsiniz Eğer aceleniz varsa buzdolabına koymadan dondurma işlemine başlayabilirsiniz Pastanızı tamamen soğumadan dondurursanız, pastanız sulu sünger gibi olur
Pastaları biraraya getirin Düğün pastası, katları tekrar tekrar koyarak yapılmaz Her kat kendine ait kalın bir karton üzerine oturur Kartonlar küçük yardım direkleri ile bir dipteki kattan takviye alırlar Buzdolabınızda pastayı koyacak kadar yer olduğundan belirli olun Yeriniz yahut birleştirmeyin
Katları hazırlayın Pastanız için kalın kartonlara ihtiyacınız olacak Hepsini pastalarınızın boyunda ve biçiminde kesin Ortalarına bir delik açın Pastalarınızı kartonlara yerleştirip buzdolabına koyun
Dondurun Her pasta donmuş bir tabakaya sahip olmalıdır Fazla kalın olmaması daha iyidir Pastaları buzluktan birer birer çıkartın Donan pastayı hemencecik dekore etmeye başlayabilirsiniz
6 ila 8 adet pasta çubuğunu katlı pastayı oluşturmak için hazırlanmış bulundurun Her pasta katı arasında max 1 cm olacak şekilde pastalarımızı hazırlayacağız Ilk ve en büyük pasta kalıbının orta noktasını belirleyin ve çubuğu pastanın ardına kadar batırın Çubuğun üzerine ikinci katı tutacak olan plakayı yerleştirin İkinci pastayı şimdi yerine koyabilirsiniz 3 katı tutacak olan yeni çubuğu ( ilk çubuğun yaklaşık 2 katı uzunlukta ) pastanın ortasından 1 katın dibine dek batırın Benzer bu işlemleri pastanız kaç katlı olacaksa tekrarlayın Pastanın son katının çubuğu kısa olup ucu top şeklinde olabilir ( estetik açıdan )
Birçok pasta dekoratörleri pastayı artı hareket ettirmemek için ( bilhassa çok katlı pastaları) pastayı servisin yapılacağı yerde oluştururlar Eğer siz kendi yaptığınız pastayı bir yere taşımak istiyorsanız bunu sakın yalnız yapmayın Araba ya da daha geniş bir vasıta ile pastayı taşıyacaksanız size yardım edecek min 2 birey olsun Nikah pastaları oldukça ağır olup taşıması da zorlama olur Taşımanız sırasında pastanızın istenilen ısıyı koruması için yanınıza her zaman gerekli soğutucuları alın Kuru buz gibi
Çiçekler, bir pastayı en güzel süsleme arabulucu olarak kullanılırlar Pastanız üzerinde en yaratıcı ve renkli kreasyonları çiçeklerle yapabilirsiniz aynı zamanda pastanın bozuk olan kısımlarını da çiçeklerle örtebilirsiniz Pastanızı yapmadan önce kullanacağınız çiçekleri belirleyin Taze olmaları için düğünden bir gün önce çiçeklerinizi hazırlanmış bulundurun Son asıl kadar çiçeklerinizi suda tutmanız nikah vaktinizde çiçeklerinizin o kadar taze gözükmesini sağlayacaktır *
Çoğu gelin adayı nikah pastasını kendi yapmayacaktır hatta düğünü ile ilgili koşuşturması gereken o kadar işin aralarında pastanın dekorasyonu ya da dondurulması ile ilgilenmek ona çok büyük külfet olacaktır Fakat bu cesarete sahip olan birkaç gelin (yada anne, kızkardeş ya da arkadaşları) için nikah pastası ve tavsiyeleri burada bulabilirsiniz
Başta bir uyarı ! Eğer tecrübeli bir ahçı değilseniz düğün pastası kendinizi denemek için en iyi çözüm olmayabilir Böyle bir pasta yerine getirmek en tecrübeli şahısların bile fazla dikkatli olmalarını gerektiriyor Dondurma ya da saklama aşamalarından birinde hiç belirli etmeden bozulma şansına sahip
Kaç şahsiyet? Düğün pastası, minik pastaları pişirerek ve üstüse yerleştirerek yapılır Başlamadan önce kaç kişiye servis edilecek bir pasta gerçekleştirmek istediğinizi belirleyin Altında dairesel katların herbirinin kaç karakter ve ne boyutta olabileceğini bildiren bir örnek var Öbür büyüklükteki pastaların pişirme zamanları da öbür olacaktır Dikattli olun
Pastamızın herkese yetmeyeceğini düşünüyorsanız yedek bir pasta yapabilir ve arkadaki planda saklayabilirsiniz yada daha ufak dilimlere yarmak çok daha pozitif servis yapmanıza asistan olacaktır
Pişirmeye hazır mısınız ? Karıştırmadan önce herşeyi tezgahın üstünde hazır tutmanız iyi olacaktır böylece beceriksiz olup olmadığını da rahatlıkla görebilirsiniz Tezgahın üstünde:
Sade kek unu ,
Yumurta: Geceden dolaptan çıkartın ki pişirmeye başladığınız da oda sıcaklığında olsun
Pasta Kalıbı: Tereyağlanmış ve unlanmış olmalı, Eğer wax kağıdı yada perşomen kağıdı kullanıyorsanız pastayı dışarı çıkartmanız fazla daha kolay olacaktır
Kürdan yada Şiş: Pastayı test etmek için kullanılır Pasta pişerken ortasın batırılan bir kürdan eğer nemli ve pasta lie çıkarsa pastanız hemen şimdi olmamış demektir
Pasta hamurunu hazırlayın Pastayı hamur haline gelene değin karıştırın Tarifleri harfi harfine uygulayın Elinizde fazla miktarda pasta hamuru olacak, düğün pastasının her katını aynı anda yapmayın Kusur payınız artar Telaş etmeyin
Fırınlayın Pasta kalıplarınızı ardına kadar doldurmayın 3te 2sini doldurun Sakın kalıbın tamamını doldurmayın Bazı ahçılar pasta kalıbının ucuna parşömen kâğıdı koyarlar Pasta yükseldikçe şekil kaybetmesi engellenmiş olur
Dediğimiz üzre, değişik büyüklükteki pastalar bambaşka sıcaklıklar ve zamanlarda pişecektir Bu yüzden Özellikle minik parçalarda dikkatli olun Bazen pastanın kenarları ortasından daha süratli pişecektir(genelde ağır ve büyük pastalarda olur) Eğer elinizde etrafı kahve rengi ve kıtırlaşmış, ortası pişmemiş bir pasta var ise sıcaklığı azaltın Ortası pişene kadar bekleyin ve kenarları bir bıçak ile düzgünce belirlenmiş Pastalarınızın düzgün olmayan yerlerini herzaman bir bıçak yardımı ile düzeltebilirsiniz
Daha Sonra soğutun Kürdan yada şiş pak çıkarsa, pastayı fırından alın ve 15 dakika hiç dokunmayın Düz bir bölge üstünde pastayı kalıbından ayırın ve en ince ayrıntısına kadar soğuması için bekleyin Pastanız ayrıntılarıyla soğuduğunda plastik bir kutunun içinde buzdolabına atabilirsiniz Eğer aceleniz varsa buzdolabına koymadan dondurma işlemine başlayabilirsiniz Pastanızı tamamen soğumadan dondurursanız, pastanız sulu sünger gibi olur
Pastaları biraraya getirin Düğün pastası, katları tekrar tekrar koyarak yapılmaz Her kat kendine ait kalın bir karton üzerine oturur Kartonlar küçük yardım direkleri ile bir dipteki kattan takviye alırlar Buzdolabınızda pastayı koyacak kadar yer olduğundan belirli olun Yeriniz yahut birleştirmeyin
Katları hazırlayın Pastanız için kalın kartonlara ihtiyacınız olacak Hepsini pastalarınızın boyunda ve biçiminde kesin Ortalarına bir delik açın Pastalarınızı kartonlara yerleştirip buzdolabına koyun
Dondurun Her pasta donmuş bir tabakaya sahip olmalıdır Fazla kalın olmaması daha iyidir Pastaları buzluktan birer birer çıkartın Donan pastayı hemencecik dekore etmeye başlayabilirsiniz
6 ila 8 adet pasta çubuğunu katlı pastayı oluşturmak için hazırlanmış bulundurun Her pasta katı arasında max 1 cm olacak şekilde pastalarımızı hazırlayacağız Ilk ve en büyük pasta kalıbının orta noktasını belirleyin ve çubuğu pastanın ardına kadar batırın Çubuğun üzerine ikinci katı tutacak olan plakayı yerleştirin İkinci pastayı şimdi yerine koyabilirsiniz 3 katı tutacak olan yeni çubuğu ( ilk çubuğun yaklaşık 2 katı uzunlukta ) pastanın ortasından 1 katın dibine dek batırın Benzer bu işlemleri pastanız kaç katlı olacaksa tekrarlayın Pastanın son katının çubuğu kısa olup ucu top şeklinde olabilir ( estetik açıdan )
Birçok pasta dekoratörleri pastayı artı hareket ettirmemek için ( bilhassa çok katlı pastaları) pastayı servisin yapılacağı yerde oluştururlar Eğer siz kendi yaptığınız pastayı bir yere taşımak istiyorsanız bunu sakın yalnız yapmayın Araba ya da daha geniş bir vasıta ile pastayı taşıyacaksanız size yardım edecek min 2 birey olsun Nikah pastaları oldukça ağır olup taşıması da zorlama olur Taşımanız sırasında pastanızın istenilen ısıyı koruması için yanınıza her zaman gerekli soğutucuları alın Kuru buz gibi
Çiçekler, bir pastayı en güzel süsleme arabulucu olarak kullanılırlar Pastanız üzerinde en yaratıcı ve renkli kreasyonları çiçeklerle yapabilirsiniz aynı zamanda pastanın bozuk olan kısımlarını da çiçeklerle örtebilirsiniz Pastanızı yapmadan önce kullanacağınız çiçekleri belirleyin Taze olmaları için düğünden bir gün önce çiçeklerinizi hazırlanmış bulundurun Son asıl kadar çiçeklerinizi suda tutmanız nikah vaktinizde çiçeklerinizin o kadar taze gözükmesini sağlayacaktır *