düğünlerde neden pasta kesilir " " " Günümüzde düğüne, evlenen çift kadar bir pastanın kesilmesiyle başlanılması vazgeçilmez bir adet haline gelmiştir Pastanın kat kat yüksekliği birazcık da sosyal statü olarak görüldüğünden gelin ile damat, boylarını aşan bu pastaları, kılıç gibi uzun bir bıçak kullanarak oysa kesebiliyorlar Buğday, tarih her tarafında bolluk, doğurganlık ve mutluluğun sembolü olduğundan ilk olarak, nikah törenlerinde, iyi temenniler gelinin başına buğday dökülerek sunuluyordu Evlenmemiş veya evlenmeyi bekleyen genç kızlar, kısmetleri açılsın diye bu buğday duşunun kendilerinin de başlarına isabet etmesi için uğraşırlardı Tıpatıp günümüzde, gelinin elindeki buketten fırlattığı çiçekleri aynı inanışla yakalamaya çalışan genç kızlar gibi Romalılar devrinin başlangıcında aşçılar fazla saygın bir iş grubunu oluşturuyorlardı ve bu aşçılar milattan yaklaşık 100 yıl önce adeti azıcık değiştirdiler Bu buğdaylarla ufak, tatlı kekler yaptılar Kekler kuşkusuz gelinin başına atmak için değil, yemek içindi, lakin bir şey atmayı alışılmışlık haline getirenler bu tatlı kekleri de gelinin başına atmaya devam ettiler Daha sonraları bu adetin devamı olarak, düğüne getirilen keklerin bolluk getirmesi için gelinin başı üstünde ufalanması, arkasından da evlenen çiftin bu kek kırıntılarını birlikte yemesi gibi bir adet başladı Zaman geçtikçe misafirler de evlerinden getirdikleri fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler ve bala bulanmış bademlerle düğün törenine katkıda bulunmaya başladılar Adet çabucak Avrupa'nın batısına, oradan da İngiltere'ye geçti İngiliz aşçılar kekleri bir çeşit biraya batırıp kendilerine has nikah pastalarını yarattılar Ortaçağın başlarında ise bu adet bir vakit unutuldu Gelinin başına buğday ve pirinç dökülmesi bitmiş moda oldu Ne vakit oysa, dekoratif ve süslü bisküviler, yağlı çörekler ortaya çıktı, adet tekrar değişti Misafirler bunları evlerinde yapıp düğüne getirmeye başladılar İngiltere'de ise bu getirilenler tekrar tekrar yığılmaya başlandı Gıda yığını ne dek yüksekse böylece iyi, pek fazla bereket habercisi idi Evlenen çift bu yığının üzerinden birbirlerini öptükten sonra öncelik gelinde elde etmek üzere gıda tepeciğinin yenilmesine başlanıyordu İngiliz ve Fransız aşçılar arasındaki yaratıcılık, en iyi, en süsleyici ve en nefis pastayı yapma yarışı süreci içinde düğün pastası adeti de yayıldıkça yayıldı, düğün törenlerinin olmazsa olmazları arasına girdi "