Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Duhan Suresi Meali

Duhan Suresi Meali
0
59

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Duhan Suresi Meali Bu konu; Duhan sursi meali hakkında bilgi vermektedir Mekkede inen bu sure59 ( Ellidokuz) ayettirismini onuncu ayetten geçmekteolan duman anlamına gelen duhan kelimesinden almıştırBeraat kandilinde okunması fazla makbuldürHer hangi bir istek için üç kere okunması öğüt edilir 1548183864 1548183864 duhansuresimeali5c5437ce3c781gifduhansuresimeali5c5437ce3c781gif duhansuresimeali5c5437ce3c781gif Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla 1 Hâ Mîm 2 Apaçık olan Kitab'a andolsun ancak, 3 Biz onu (Kur'an'ı) kutsal bir gecede indirdik Şüphesiz biz uyarıcıyızdır Bu ayette geçen “kutsal geceden maksadın Kadir gecesi veya Patent gecesi olduğunu dair rivayetler vardır Ama Kur’anı Kerim’in Hz Peygamber’e Kadir gecesinde kesilmiş olduğunu bildiren ayeti göz önüne bölge İslam alimlerinin çoğunluğu burada Kadir gecesine göze çarpan edildiği rivayetini daha kaslı bulmuşlardır Keza bak Bakara 2182’nin açıklaması ve Kadir 971 4 Her hikmetli işe o gecede hükmedilir 5 (Yani)katımızdan (bahşedilen her) emir Çünkü biz, peygamberler göndermekteyiz 6 Senin Rabb'inin acıması gereği olarak (gönderdiyimiz elçilere o gece emirlerimizi tek tek açıklar,vahiylerimizi bildiririz) Açık Konuşmak Gerekirse o işitendir ,bilendir 7 Eğer kesinkes inanıyorsanız (bilin ancak Allah), göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların Rabbidir 8 O'ndan diğer ilâh yoktur (Her şeyi O) diriltir ve öldürür Sizin de Rabbiniz, önceki atalarınızın da Rabbidir 9 Fakat onlar, tereddüd içinde eğlenip duruyorlar 10 Şu Anda sen, göğün, açık bir duman çıkaracağı günü gözetle 11 Duman insanları bürüyecektir Bu, elem verici bir azaptır 12 (İşte o süre halk müziği Rabbimiz! Bizden azabı kaldır Doğrusu biz bundan böyle inanıyoruz (derler) Bu duman hakkında esas iki öbür açıklama yapılmıştır: 1Duman, kıtlık ve kuraklıktır Nitekim Arabistan’da büyük bir kıtlık olmuş, kaldırılması için Kureyş, Hz Peygamber’e başvurmuştur 2Bu duman, kıyamet alametlerinden olan ve göğü kaplayacak yer alan dumandır Peygamberimizden rivayet edildiğine göre, kıyamet alametlerinden biri de, doğu ile batı arasını kaplayacak olan duman olayıdır 13 Nerede onlarda öğüt elde etmek? Oysa kendilerine gerçeği açıklayan bir elçi gelmişti 14 Daha Sonra ondan yüz çevirdiler ve: Bu, öğretilmiş bir deli! dediler 15 Biz azabı birazcık kaldıracağız, fakat siz yeniden (eski halinize) döneceksiniz Hz Peygamber’in duasıyla kıtlık kaldırıldıktan sonra, inkarlarına dönmüşlerdir Başka bir yoruma göre de, kıyamet kopmadan önce etrafını kaplayan dumanı kafirler görür görmez, Allah’a sığınıp dua edecekler, Allah kısa bir zaman için dumanı kaldıracak, ama onlar buna karşın her tarafta küfre döneceklerdir 16 Ama biz büyük bir kuvvetle yakalayacağımız gün, şüphesiz intikamımızı alırız 17 Andolsun, kendilerinden önce biz, Firavun'un kavmini de sınav etmiştik Onlara şerefli bir elçi geldi(Şöyle diyerek) 18 Allah'ın kulları! Bana gelin! Çünkü ben size (gönderilmiş) güvenilir bir resûlüm19 Allah'a karşı ululuk taslamayın Çünkü ben size açıkça bir delil getiriyorum Açıkça delil, Hz Musa’nın gösterdiği mucizelerdir 20 Ben, beni taşlamanızdan, benim ve sizin Rabbiniz olan Allah'a sığındım Ayet, taşa gömerek öldürecekleri tehdidini savuranlara karşısında Hz Musa’nın, işkenceye, hakarete ve ölüme aldırmayıp, Allah’a sığınacağını demeç ettiğine dikkat çekmektedir 21 Eğer bana inanmazsanız, hiç değilse yanımdan uzaklaşın 22 Bunun üzerine Musa: Bunlar suç işleyen bir toplumdur, diye Rabbine arzetti 23 Allah, O halde kullarımı geceleyin yola çıkar Çünkü takip edileceksiniz, buyurdu Gerçekte Firavun ve ordusu, şehirden çıktıklarını öğrendikleri Hz Musa’yı ve İsrailoğullarını peşine düşüp takip etmişlerdi 24 Denizi açık halde bırak Çünkü onlar boğulacak bir ordudur Diğer ayetlerde yer aldığına tarafından Hz Musa, karşılaştığı denize asasını vurarak suyun açılmasını sağlamış, kavmi rahatça karşıya geçmiş, peşine düşüp takip eden Firavun ve ordusu ise benzer su içinde boğularak helak olmuştur 25 Onlar geride nice şeyler bıraktılar; bahçeler,çeimeler, 26 Ekinler, hoş konaklar, 27 Ve zevkü sefa sürdükleri nice nimetler! 28 İşte bu nedenle biz de onları başka bir topluma miras bıraktık 29 Gök ve yer onların ardından ağlamadı; onlara mühlet de verilmedi 30 Andolsun biz, İsrailoğullarını o küçültücü azaptan kurtardık 31 Yani Firavun'dan Çünkü o bir despot idi, aşırı gidenlerdendi Başka ayetlerde bildirildiği gibi Firavun, İsrailoğullarını kendine kul ve esir yapıyor, oğullarını öldürüyordu Bu, İsrailoğullarını alçaltıcı bir durumdu 32 Andolsun biz İsrailoğullarına, kasıtlı olarak, (kendi zamanlarında) âlemlerin üzerinde bir imtiyaz verdik 33 Onlara, içinde açık bir imtihan yer alan işaretler verdik Bu işaretler, denizin yarılması, bulutun gölge yapması, kudret helvası ve bıldırcın kebabı gibi lütuflar şeklinde sayılabilir 34 Onlar (müşrikler) diyorlar oysa: 35 Ilk ölümümüzden sonradan bir şey yoktur Biz diriltilecek değiliz36 Dürüst söylüyorsanız, atalarımızı getirin37 Bunlar mı daha şanslı, yahut Tübba' kavmi ile onlardan öncekiler mi? Onları değil ettik, çünkü onlar suçlu idiler Tübba’, Yemen hükümdarlarına bahşedilen isimdir Peygamberimizden söylenti edildiğine tarafından, bu hükümdar iyi bir insandı, fakat kavmi yoldan çıkmıştı Ayette, Tübba’ ve diğer kavimlere kadar Kureyş’in, kuvvet, zor ve sayı itibariyle daha çelimsiz olduğu hatırlatılmıştır 38 Biz gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunanları, oyun ve misafir etme olsun diye yaratmadık 39 Onları yalnızca reel bir sebeple yarattık Ama onların birçok bilmiyorlar 40 Kuşkusuz (hakkı bâtıldan ayıran) hüküm günü, hepsinin bir arada buluşacağı gündür Kıyamet günü adalet batıldan, halkı haksızdan ayırt edilecektir Veya kişiler, yakınlarından ve dostlarından ayrılacaktır Bu durum ayetteki “fasl kelimesiyle ifade edilmiştir 41 O gün, dostun dosta hiçbir faydası olmaz, kendilerine yardım da edilmez 42 Ama Allah'ın merhamet ettiği kimseler böyle değildir Şüphesiz O, üstündür, merhametlidir 43 Şüphesiz zakkum ağacı,44 Günahkârların yemeğidir 45 O, karınlarda maden eriyiği kaynar46 Sıcak suyun kaynaması gibi 47 (Allah zebânilere emreder): Tutun onu! Cehennemin ortasına sürükleyin! 48 Sonradan başına cefa olarak kaynar su dökün! 49 (Ve deyin ama Lezzet bakalım Hani sen kendince üstündün, şerefliydin! 50 İşte bu, şüphelenip durduğunuz şeydir 51 Müttakîler ise hakikaten güvenilir bir makamdadırlar 52 Bahçelerde ve pınar başlarındadırlar 53 İnce ipekten ve aydınlık atlastan giyerek iki taraflı otururlar54 İşte böyle Bunun yanısıra biz onları, iri gözlü hûrilerle evlendiririz 55 Orada, güven içinde (canlarının çektiği) her meyveyi isterler 56 Birincil tattıkları ölüm dışarıya, orada artık ölüm tatmazlar Ve Allah onları cehennem azabından korumuştur (aralıksız hayata kavuşmuşlardır) 57 (Bunlar) Rabbinden bir lütuf olarak (verilmiştir) İşte büyük kurtuluş budur 58 Biz onu (Kur'an'ı), tavsiye alalar diye senin dilinde indirerek kolayca anlaşılmasını sağladık 59 (gerçi inanmayanların başlarına gelecekleri) bekle; onlar da beklemektedirler  

858,497Konular
981,951Mesajlar
29,947Kullanıcılar
Pelin06432Son üye
Üst Alt