Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Lideri Sencer Solakoğlu, dün akşam kırmızı ete yapılan rekor zamamın yanı sıra yüzde 30'luk bir artırım daha yapılabileceğini aktardı.
Et ve Süt Kurumu (ESK) et eserlerine dün artırım yaptı. Yapılan artırımla 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,5 liradan 92 liraya çıktı.
'Zamlar mecburiydi'
Et fiyatlarına ait ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmede bulunan TÜSEDAD Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, “Bugün kemikli etin kilosunun 80 lira 90 lira ortasına geldiği bir yerde artırımların geç de olsa ESK tarafından yapılmış olması mecburiydi” dedi. Bir hayvanın yalnızca yağının 40 liraya ulaştığı bir yerde 50 liraya et satmanın hem sağlıklı hem de sürdürülebilir olmadığını aktardı.
Solakoğlu, hayvancılık dalı ve artırımlar hakkında şöyle konuştu:
'Önümüzdeki süreçte et fiyatları zamlanmaya devam edecek. Bunu düşük tutmanın dermanı imkanı ne yazık ki yok. Şu anda Avrupa’daki fiyatlara nazaran biz hâlâ yüzde 30’dan fazla daha düşüğüz. Herhalde nisan- mayıs ayı prestijiyle et fiyatlarında bir yüzde 30’luk daha ek artırımları ne yazık ki göreceğiz. t fiyatlarındaki artışın en kıymetli iki tane sebebi var. Bir tanesi besi işletmelerinin ahırları düşük denecek derecede boş kapasitede çalışıyor. Zira yıllardır öngörülemeyen kârsız üretime zorlandılar. Öbür taraftan da sütteki fiyatın çok düşük olması ve insanların ineklerini kesmiş olmaları tıpkı formda doğması gereken erkek danaların doğmaması, danaların kesildiği için bugün Türkiye’nin geldiği bir çıkmaz. Bu sebeple süt fiyatlarının sürdürülebilir bir düzeyde günlük olarak takip edilip tutulması, Türkiye’de ucuz et yiyebilmenin tek tahlil yoludur. Süt fiyatları tatmin edici olmadığı vakit (son üç yıldır bu şekilde) beşerler bu işten vazgeçiyorlar. Münasebetiyle anaç hayvanların kesite gitmesi sonraki kuşakların doğmaması manasına geliyor.'
'Et kıymetli üzere geliyor lakin değil'
Solakoğlu, “Anaç hayvanların kısma gönderildiği süreçte, et fazlalığının olması nedeniyle et fiyatlarının artmaması gerekmiyor mu” sorusuna ise şu değerlendirmeyi yaptı:
'Süt ineklerinin kemikli et fiyatı daha düşük olduğu için kasaplar ve sanayi tarafından talebi çok. İneklerin de çok kesilmesi esasen şu andaki et fiyatlarının olduğu yerde kalmasını sağladı. Yani şu anda size et değerliymiş üzere geliyor lakin Avrupa’ya nazaran düşük bunun en temel sebebi de ineklerin ağır bir formda kesilmiş olması. Süt fiyatları arttıkça beşerler da ineklerini kesmemeye başladıkça, buradaki artırımların ete yansıyışını göreceksiniz.Türkiye’de et, süt fiyatlarının genel besinin pahalılığı kelam konusu değil. Türkiye besin açısından nispeten ucuz bir ülke. Ancak alım gücümüzün ortadan kalkması insanlara bu eserlerin çok kıymetli gelmesine sebep veriyor. Biz çiftçiler üretemediğimiz vakit -suni bir biçimde besin fiyatlarını daha düşük tutmak için çiftçiye yapılan baskının sonucunda- kesinlikle yurtdışından ithalata bağımlı olacağız ve bu fiyatları çok çok daha yükseltecek.'