Dünya Bankası Türkiye Programı Başekonomisti Hans Anand Beck, Türkiye'nin en büyük sorununu açıkladı.
En değerli sorunun enflasyon olduğuna dikkat çeken Beck, enflasyonun çıpasız kaldığını söylerken, güç fiyatlarındaki yükselişin de TL'nin içinde bulunduğu belirsizlikle tesirinin daha fazla hissedildiğinin altını çizdi.
Enflasyonun çıpasız kalması Türk Lirası'nı zorluyor
Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamalarda Dünya Bankası Türkiye Programı Başekonomisti Hans Anand Beck, '2022 yılı için ülkenin önündeki en büyük zorluk enflasyon. Tüketici ve üretici tarafında meseleler var. Türkiye'de enflasyon çıpasız kaldı' derken, mali enstrümanlarla enflasyonu denetim etmeye çalışmanın maliyeti yükselttiğini lisana getirdi.
Rusya-Ukrayna savaşının tüm dünyada etkilediği güç ve emtia fiyatlarına karşı Türkiye'nin negatif ayrışarak önemli risklerle karşılaştığını anlatan Beck, TL'deki belirsizliğin ise bu durumda daha ağır tesir ettiğini iletti.
Türkiye'de petrol fiyatlarının tesiri dünyadan daha çok hissediliyor
Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasıyla risklerin artmasına dikkat çeken Beck, hem global hem de mahallî riskleri hatırlatarak, dünya çapında ziyan gören güç ve emtia ticareti ile fiyatların arttığını bunun da finansal akışları etkilendiğini belirtti.
Türkiye'nin hem güç ithal eden hem de doğalgazın büyük kısmını Rusya'dan alan bir ülke olarak risklerle karşı karşıya olduğunu söyleyen Beck, buğday ve ayçiçeği konusunda da sorun olduğuna dikkat çekti.
Enerji fiyatlarında yaşanan artışın Türkiye'yi daha fazla etkilediğini lisana getiren Beck, 'Enerji fiyatı Türk Lirası'nın kıymet kaybıyla daha fazla artıyor. Türkiye güç ithalatı yapıyor. Şu an petrol fiyatları daha fazla hissediliyor. Paranın kıymetlenmesi bu durumun düzelmesine yardımcı olacaktır' dedi.
Türkiye'nin en büyük sorunu enflasyon
Bu yılın en büyük zorluklarından birinin enflasyon olduğunu söyleyen Beck, kelamlarını şöyle tamamladı:
2022 için sıkı ve âlâ bir irtibat gerektiren para siyaseti gerekiyor. Mali durumlar klâsik olarak güçlü. Lakin hâlâ zorluklar var. Mali enstrümanlarla enflasyonu denetim etmeye çalışmanın bir maliyeti var. Enflasyon çıpasının kaybedildiğini görüyoruz. Tüketici ve üretici tarafında değerli artışlar var. Üreticiler belirsizliklerle gayret etmeye çalışıyor.
“Mali Enstrümanlarla Enflasyonu Denetim Etmeye Çalışmanın Maliyeti Var” Dünya Bankası / Beck