dunya gıda gunu ile ilgili yazılar,dunya gıda gunu yazı
Dunya Gıda Gunu
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Orgutu (FAO) 16 Ekim tarihini Dunya Gıda Gunu olarak kabul etti
Dunya Gıda Gunu'nde Birleşmiş Milletlere uye ulkelerde aclık, gıda uretimi ve tuketimi gibi konular incelenir Beslenme uzerinde durulur Ulkemizde her yıl 16 Ekim gunu gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır Radyo ve televizyonda konuşmalar yapılır Okullarımızda beslenmenin, dengeli beslenmenin onem ve gereği anlatılır
Beslenmek icin aldığımız ; hayvansal, bitkisel, madensel maddelere besin denir Dunyada uretilen gıda maddeleri artan nufusa yeterli olmamaktadır Besin maddeleri uretiminin az olduğu yoksul ulkelerde aclık ve yetersiz beslenme sorunu vardır Aclık, yetersiz beslenme, bedenin gerekli olcu ve turde besin alamamasıdır Aclık ve yetersiz beslenme konusu tum ulusların ortak sorunudur Bu soruna dikkati cekmek, cozum yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletler'e uye tum ulkelerde toplantılar duzenlenir Toplantılardaki araştırma ve inceleme sonucları dunya kamu oyuna duyurulur
Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenleri, besin uretim ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, hızlı nufus artışı, ekonomik gucsuzluk ve cevre sağlığının bozulmasıdır Yapılan hesaplara gore dunyada yaklaşık 450 milyon insan yetersiz beslenmektedir Sadece bu sayı bile dunyamızın en buyuk ve en onemli sorununun aclık olduğunu gosteriyor Dunyanın pek cok yerinde insanlar, aclıktan olmekte, iyi beslenemedikleri icin hasta olmaktadırlar
Ulkemizde besin uretimi, artan nufusun gereksinmesini karşılamaktadır Besin tuketimimiz ile uretimimiz arasında bir denge vardır Turkiye, yeryuzunde besin maddeleri uretiminde kendi kendine yeterli yedi ulkeden biridir Ancak yurdumuzda uretilen besin maddeleri iyi değerlendirilmiyor Besin maddelerinden gereği gibi yararlanılmıyor Uretilen besinler ulkemizde duzenli olarak dağıtılamıyor
Halkımızın iyi ve yeterli besin alması amacıyla Milli Gıda Yuksek Kurulu adında bir orgut kurulmuştur
Kurulun başlıca gorevleri
Besin maddelerinin uretim ve tuketim sorunlarını araştırmak
Beslenme sorunlarının cozumleri icin oneriler saptamak
Konuya ilişkin yasal duzenlemeleri incelemek
Buyuk kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna gore besin maddelerinin onda biri copluklere atılmaktadır Atılan besin maddelerinin başında genelde tahıl urunleri gelmektedir Bu savurganlığın onlenmesi icin ustumuze duşen gorevleri yapmalı, savurganlığın bu turune de karşı cıkmalıyız Yakınlarımızı bu konuda surekli uyaralım
Başlıca besinlerimiz sebze, meyve, et, ekmek, yağ, tuz, sut, su, yumurtadır Besinlerin bir bolumu vucudumuz icin gerekli olan ısı ve enerjiyi sağlar Bunlar şekerli maddeler ve yağlardır Bir bolumu organlarımızı onarır, buyumemizi etkiler Bunlar sut, yumurta, baklagiller gibi proteinlerdir Vitaminler ise vucudumuzu hastalıklardan korur Vitaminler daha cok meyve ve sebzelerde bulunur
Dunya Gıda Gunu
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Orgutu (FAO) 16 Ekim tarihini Dunya Gıda Gunu olarak kabul etti
Dunya Gıda Gunu'nde Birleşmiş Milletlere uye ulkelerde aclık, gıda uretimi ve tuketimi gibi konular incelenir Beslenme uzerinde durulur Ulkemizde her yıl 16 Ekim gunu gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır Radyo ve televizyonda konuşmalar yapılır Okullarımızda beslenmenin, dengeli beslenmenin onem ve gereği anlatılır
Beslenmek icin aldığımız ; hayvansal, bitkisel, madensel maddelere besin denir Dunyada uretilen gıda maddeleri artan nufusa yeterli olmamaktadır Besin maddeleri uretiminin az olduğu yoksul ulkelerde aclık ve yetersiz beslenme sorunu vardır Aclık, yetersiz beslenme, bedenin gerekli olcu ve turde besin alamamasıdır Aclık ve yetersiz beslenme konusu tum ulusların ortak sorunudur Bu soruna dikkati cekmek, cozum yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletler'e uye tum ulkelerde toplantılar duzenlenir Toplantılardaki araştırma ve inceleme sonucları dunya kamu oyuna duyurulur
Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenleri, besin uretim ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, hızlı nufus artışı, ekonomik gucsuzluk ve cevre sağlığının bozulmasıdır Yapılan hesaplara gore dunyada yaklaşık 450 milyon insan yetersiz beslenmektedir Sadece bu sayı bile dunyamızın en buyuk ve en onemli sorununun aclık olduğunu gosteriyor Dunyanın pek cok yerinde insanlar, aclıktan olmekte, iyi beslenemedikleri icin hasta olmaktadırlar
Ulkemizde besin uretimi, artan nufusun gereksinmesini karşılamaktadır Besin tuketimimiz ile uretimimiz arasında bir denge vardır Turkiye, yeryuzunde besin maddeleri uretiminde kendi kendine yeterli yedi ulkeden biridir Ancak yurdumuzda uretilen besin maddeleri iyi değerlendirilmiyor Besin maddelerinden gereği gibi yararlanılmıyor Uretilen besinler ulkemizde duzenli olarak dağıtılamıyor
Halkımızın iyi ve yeterli besin alması amacıyla Milli Gıda Yuksek Kurulu adında bir orgut kurulmuştur
Kurulun başlıca gorevleri
Besin maddelerinin uretim ve tuketim sorunlarını araştırmak
Beslenme sorunlarının cozumleri icin oneriler saptamak
Konuya ilişkin yasal duzenlemeleri incelemek
Buyuk kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna gore besin maddelerinin onda biri copluklere atılmaktadır Atılan besin maddelerinin başında genelde tahıl urunleri gelmektedir Bu savurganlığın onlenmesi icin ustumuze duşen gorevleri yapmalı, savurganlığın bu turune de karşı cıkmalıyız Yakınlarımızı bu konuda surekli uyaralım
Başlıca besinlerimiz sebze, meyve, et, ekmek, yağ, tuz, sut, su, yumurtadır Besinlerin bir bolumu vucudumuz icin gerekli olan ısı ve enerjiyi sağlar Bunlar şekerli maddeler ve yağlardır Bir bolumu organlarımızı onarır, buyumemizi etkiler Bunlar sut, yumurta, baklagiller gibi proteinlerdir Vitaminler ise vucudumuzu hastalıklardan korur Vitaminler daha cok meyve ve sebzelerde bulunur