iltasyazilim
FD Üye
dünya gıda günü ile ilgili yazılar,dünya gıda günü yazı
Dünya Gıda Günü
Birleşik Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim tarihini Dünya Gıda Günü olarak kabul etti
Dünya Yiyecek Günü'nde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde istek, gıda üretimi ve tüketimi gibi konular incelenir Beslenme üzerinde durulur Ülkemizde her yıl 16 Ekim günü gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır Radyo ve televizyonda konuşmalar yapılır Okullarımızda beslenmenin, dengeli beslenmenin yük ve gereği anlatılır
Beslenmek için aldığımız ; hayvansal, nebati, madensel maddelere gıda denir Dünyada üretilen yiyecek maddeleri çoğalan nüfusa yeterli olmamaktadır Beslenme maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz gıda sorunu vardır Özlem, yetkisiz beslenme, bedenin zorunlu ölçü ve türde besin alamamasıdır Özlem ve beceriksiz beslenme konusu tüm ulusların ortak sorunudur Bu soruna dikkati çekmek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletler'e üye tüm ülkelerde toplantılar düzenlenir Toplantılardaki araştırma ve analiz sonuçları dünya ulus oyuna duyurulur
Yetkisiz ve dengesiz besin sorunlarının nedenleri, besin imal ve dağılımının yetersizliği, cahillik, süratli nüfus artışı, ekonomik dayanıksızlık ve çevre sağlığının bozulmasıdır Yapılan hesaplara göre dünyada yaklaşık 450 milyon insan yetersiz beslenmektedir Sadece bu sayı bile dünyamızın en büyük ve en önemli sorununun açlık olduğunu gösteriyor Dünyanın öyle fazla yerinde ahali, açlıktan ölmekte, iyi beslenemedikleri için hasta olmaktadırlar
Ülkemizde besin üretimi, gelişen nüfusun gereksinmesini karşılamaktadır Gıda tüketimimiz ile üretimimiz arasında bir denge vardır Türkiye, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeterli yedi ülkeden biridir Oysa yurdumuzda üretilen gıda maddeleri iyi değerlendirilmiyor Beslenme maddelerinden gereği gibi yararlanılmıyor Üretilen besinler ülkemizde ahenkli olarak dağıtılamıyor
Halkımızın iyi ve tatmin edici gıda alması nedeniyle Ulusal Gıda Yüksek Kurulu adında bir örgüt kurulmuştur
Kurulun görevleri
Besin maddelerinin imal ve tüketim sorunlarını analiz etmek
Gıda sorunlarının çözümleri için öneriler belirlemek
Konuya ilişkin yasal düzenlemeleri analiz etmek
Büyük kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna tarafından gıda maddelerinin onda biri çöplüklere atılmaktadır Atılan besin maddelerinin başında başlıca tahıl ürünleri gelmektedir Bu savurganlığın önlenmesi için üstümüze düşen görevleri yapmalı, savurganlığın bu türüne de karşısında çıkmalıyız Yakınlarımızı bu konuda sürekli uyaralım
Başlıca besinlerimiz sebze, meyve, et, ekmek, yağ, tuzlu, süt, su, yumurtadır Besinlerin bir bölümü vücudumuz için gerekli olan ısı ve enerjiyi sağlar Bunlar şekerli maddeler ve yağlardır Bir bölümü organlarımızı onarır, büyümemizi etkiler Bunlar süt, yumurta, baklagiller gibi proteinlerdir Vitaminler ise vücudumuzu hastalıklardan korur Vitaminler daha fazla meyve ve sebzelerde bulunur *
Dünya Gıda Günü
Birleşik Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim tarihini Dünya Gıda Günü olarak kabul etti
Dünya Yiyecek Günü'nde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde istek, gıda üretimi ve tüketimi gibi konular incelenir Beslenme üzerinde durulur Ülkemizde her yıl 16 Ekim günü gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır Radyo ve televizyonda konuşmalar yapılır Okullarımızda beslenmenin, dengeli beslenmenin yük ve gereği anlatılır
Beslenmek için aldığımız ; hayvansal, nebati, madensel maddelere gıda denir Dünyada üretilen yiyecek maddeleri çoğalan nüfusa yeterli olmamaktadır Beslenme maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz gıda sorunu vardır Özlem, yetkisiz beslenme, bedenin zorunlu ölçü ve türde besin alamamasıdır Özlem ve beceriksiz beslenme konusu tüm ulusların ortak sorunudur Bu soruna dikkati çekmek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletler'e üye tüm ülkelerde toplantılar düzenlenir Toplantılardaki araştırma ve analiz sonuçları dünya ulus oyuna duyurulur
Yetkisiz ve dengesiz besin sorunlarının nedenleri, besin imal ve dağılımının yetersizliği, cahillik, süratli nüfus artışı, ekonomik dayanıksızlık ve çevre sağlığının bozulmasıdır Yapılan hesaplara göre dünyada yaklaşık 450 milyon insan yetersiz beslenmektedir Sadece bu sayı bile dünyamızın en büyük ve en önemli sorununun açlık olduğunu gösteriyor Dünyanın öyle fazla yerinde ahali, açlıktan ölmekte, iyi beslenemedikleri için hasta olmaktadırlar
Ülkemizde besin üretimi, gelişen nüfusun gereksinmesini karşılamaktadır Gıda tüketimimiz ile üretimimiz arasında bir denge vardır Türkiye, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeterli yedi ülkeden biridir Oysa yurdumuzda üretilen gıda maddeleri iyi değerlendirilmiyor Beslenme maddelerinden gereği gibi yararlanılmıyor Üretilen besinler ülkemizde ahenkli olarak dağıtılamıyor
Halkımızın iyi ve tatmin edici gıda alması nedeniyle Ulusal Gıda Yüksek Kurulu adında bir örgüt kurulmuştur
Kurulun görevleri
Besin maddelerinin imal ve tüketim sorunlarını analiz etmek
Gıda sorunlarının çözümleri için öneriler belirlemek
Konuya ilişkin yasal düzenlemeleri analiz etmek
Büyük kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna tarafından gıda maddelerinin onda biri çöplüklere atılmaktadır Atılan besin maddelerinin başında başlıca tahıl ürünleri gelmektedir Bu savurganlığın önlenmesi için üstümüze düşen görevleri yapmalı, savurganlığın bu türüne de karşısında çıkmalıyız Yakınlarımızı bu konuda sürekli uyaralım
Başlıca besinlerimiz sebze, meyve, et, ekmek, yağ, tuzlu, süt, su, yumurtadır Besinlerin bir bölümü vücudumuz için gerekli olan ısı ve enerjiyi sağlar Bunlar şekerli maddeler ve yağlardır Bir bölümü organlarımızı onarır, büyümemizi etkiler Bunlar süt, yumurta, baklagiller gibi proteinlerdir Vitaminler ise vücudumuzu hastalıklardan korur Vitaminler daha fazla meyve ve sebzelerde bulunur *