iltasyazilim
FD Üye
Dünya yiyecek günü hakkında data
Birleşmiş Milletler Yiyecek ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim 'i Dünya Yiyecek Günü olarak kabul etti Dünya Gıda Günü'nde Birleşik Milletlere üye ülkelerde özlem, yiyecek üretimi ve tüketimi gibi konular incelenir Beslenme üzerinde durulur Ülkemizde her yıl 16 Ekim günü gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır Radyo ve televizyonda konuşmalar yapılır Okullarımızda beslenmenin, dengelenmiş beslenmenin ağırlık ve gereği anlatılır
Beslemek için aldığımız ; hayvansal, nebati, madensel maddelere gıda denir Dünyada üretilen gıda maddeleri büyüyen nüfusa tatmin edici olmamaktadır Gıda maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde istek ve yetersiz beslenme sorunu vardır Açlık, yetersiz beslenme, bedenin zorunlu ölçü ve türde besin alamamasıdır Açlık ve eksik beslenme konusu bütün ulusların müşterek sorunudur Bu soruna dikkati sürüklemek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşik Milletler'e üye bütün ülkelerde toplantılar düzenlenir Toplantılardaki araştırma ve inceleme sonuçları dünya halk oyuna duyurulur
Yetkisiz ve dengesiz besin sorunlarının nedenleri, beslenme üretim ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, çabuk nüfus artışı, hesaplı dayanıksızlık ve çevre sağlığının bozulmasıdır Yapılan hesaplara tarafından dünyada takriben 450 milyon insan yetkisiz beslenmektedir Yalnızca bu sayı bile dünyamızın en büyük ve en kayda değer sorununun özlem olduğunu gösteriyor Dünyanın o kadar fazla yerinde halk, açlıktan ölmekte, iyi beslenemedikleri için hasta olmaktadırlar
Ülkemizde besin üretimi, büyüyen nüfusun gereksinmesini karşılamaktadır Beslenme tüketimimiz ile üretimimiz aralarında bir denge vardır Türkiye, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeterli yedi ülkeden biridir Ama yurdumuzda üretilen gıda maddeleri iyi değerlendirilmiyor Beslenme maddelerinden gereği gibi yararlanılmıyor Üretilen besinler ülkemizde ahenkli olarak dağıtılamıyor
Halkımızın iyi ve yeterli besin alması nedeniyle Ulusal Yiyecek Yüksek Kurulu adında bir örgüt kurulmuştur
Kurulun esas görevleri şöyle belirlenmiştir :
· Beslenme maddelerinin imal ve tüketim sorunlarını analiz etmek
· Beslenme sorunlarının çözümleri için öneriler saptamak
· Konuya ilişkin hukuki düzenlemeleri analiz etmek
Büyük kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna tarafından gıda maddelerinin onda biri çöplüklere atılmaktadır Atılan beslenme maddelerinin başında çoğunlukla tahıl ürünleri gelmektedir Bu savurganlığın önlenmesi için üstümüze düşen görevleri yapmalı, savurganlığın bu türüne de aleyhinde çıkmalıyız Yakınlarımızı bu konuda sürekli uyaralım
Esas besinlerimiz sebze, meyve, et, ekmek, yağ, tuzlu, süt, su, yumurtadır Besinlerin bir bölümü vücudumuz için gerekli olan ısı ve enerjiyi sağlar Bunlar şekerli maddeler ve yağlardır Bir bölümü organlarımızı onarır, büyümemizi etkiler Bunlar süt, yumurta, baklagiller gibi proteinlerdir Vitaminler ise vücudumuzu hastalıklardan korur Vitaminler daha fazla meyve ve sebzelerde bulunur *
Birleşmiş Milletler Yiyecek ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim 'i Dünya Yiyecek Günü olarak kabul etti Dünya Gıda Günü'nde Birleşik Milletlere üye ülkelerde özlem, yiyecek üretimi ve tüketimi gibi konular incelenir Beslenme üzerinde durulur Ülkemizde her yıl 16 Ekim günü gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır Radyo ve televizyonda konuşmalar yapılır Okullarımızda beslenmenin, dengelenmiş beslenmenin ağırlık ve gereği anlatılır
Beslemek için aldığımız ; hayvansal, nebati, madensel maddelere gıda denir Dünyada üretilen gıda maddeleri büyüyen nüfusa tatmin edici olmamaktadır Gıda maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde istek ve yetersiz beslenme sorunu vardır Açlık, yetersiz beslenme, bedenin zorunlu ölçü ve türde besin alamamasıdır Açlık ve eksik beslenme konusu bütün ulusların müşterek sorunudur Bu soruna dikkati sürüklemek, çözüm yolları bulmak amacı ile her yıl Birleşik Milletler'e üye bütün ülkelerde toplantılar düzenlenir Toplantılardaki araştırma ve inceleme sonuçları dünya halk oyuna duyurulur
Yetkisiz ve dengesiz besin sorunlarının nedenleri, beslenme üretim ve dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, çabuk nüfus artışı, hesaplı dayanıksızlık ve çevre sağlığının bozulmasıdır Yapılan hesaplara tarafından dünyada takriben 450 milyon insan yetkisiz beslenmektedir Yalnızca bu sayı bile dünyamızın en büyük ve en kayda değer sorununun özlem olduğunu gösteriyor Dünyanın o kadar fazla yerinde halk, açlıktan ölmekte, iyi beslenemedikleri için hasta olmaktadırlar
Ülkemizde besin üretimi, büyüyen nüfusun gereksinmesini karşılamaktadır Beslenme tüketimimiz ile üretimimiz aralarında bir denge vardır Türkiye, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeterli yedi ülkeden biridir Ama yurdumuzda üretilen gıda maddeleri iyi değerlendirilmiyor Beslenme maddelerinden gereği gibi yararlanılmıyor Üretilen besinler ülkemizde ahenkli olarak dağıtılamıyor
Halkımızın iyi ve yeterli besin alması nedeniyle Ulusal Yiyecek Yüksek Kurulu adında bir örgüt kurulmuştur
Kurulun esas görevleri şöyle belirlenmiştir :
· Beslenme maddelerinin imal ve tüketim sorunlarını analiz etmek
· Beslenme sorunlarının çözümleri için öneriler saptamak
· Konuya ilişkin hukuki düzenlemeleri analiz etmek
Büyük kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna tarafından gıda maddelerinin onda biri çöplüklere atılmaktadır Atılan beslenme maddelerinin başında çoğunlukla tahıl ürünleri gelmektedir Bu savurganlığın önlenmesi için üstümüze düşen görevleri yapmalı, savurganlığın bu türüne de aleyhinde çıkmalıyız Yakınlarımızı bu konuda sürekli uyaralım
Esas besinlerimiz sebze, meyve, et, ekmek, yağ, tuzlu, süt, su, yumurtadır Besinlerin bir bölümü vücudumuz için gerekli olan ısı ve enerjiyi sağlar Bunlar şekerli maddeler ve yağlardır Bir bölümü organlarımızı onarır, büyümemizi etkiler Bunlar süt, yumurta, baklagiller gibi proteinlerdir Vitaminler ise vücudumuzu hastalıklardan korur Vitaminler daha fazla meyve ve sebzelerde bulunur *