iltasyazilim
FD Üye
14 ekim Dünya Standart Günü
Dünya Standartlar Günü Hakkında
Tüketiciyi Koruma Haftası 14 ekim
14 ekim Dünya Standart Günü önemi
14 ekim Tüketiciyi Koruma Haftası önemi
Dünya Standart Günü 14 ekim Tüketiciyi Koruma Haftası
Alıcı hakları evrenseldir, tüketici sorunları da evrenseldir Fazla eski tarihlerden bu yandan, dağıtılmış hukuk sistemlerinde (örneğin, Roma hukukunda) tüketiciyi korumaya karşın hükümler yer almıştır Fakat alıcı hakları tarihi, uzun ve engebeli mücadeleler ile doludur
Türkiye ’de tüketicinin korunmasına yönelik düzenlemelerin geçmişi, Osmanlı dönemine kadar uzanır İhtisap adı bahşedilen ve üretici, dağıtıcı ile alıcı arasındaki zorlama dengesini sağlamaya yönelik üçlü sistem, kent temizliği gibi işlerin yanı sıra, esnafın malları eksik tartmaması, yiyecek maddelerine hile katılmaması gibi konularda da işlevsel olmuşturAhilik sistemi de uzun zaman kontrol işlevi görmüştür
Türk Standartlar Enstitüsü ’nün 1981993 tarihli teklifi üzerine Millî Eğitim Bakanlığı ’nca her yıl ekim ayının üçüncü haftası Standartlar Haftası olarak kutlanması kabul edilmiştir
Bu haftada Türk Standartlar Enstitüsünün kuruluş amaçları ve görevleri, standardın ne olduğu ve yararları, tüketicinin korunması ve sağladığı yararları, TSE ve kalite konuları hakkında öğrencilere bilgi verilir, radyo ve televizyonlarda Türk Standartları Enstitüsü hakkında ahali bilgilendirilir, yanlış ve bozuk mülk alındığında ne yapılması gerektiği açıklanır, yanıltıcı ve haksız reklamların zararları anlatılır, TSE damgası ve garanti belgesinin önemi açıklanır
Kayıtlı bir hizmetin, ihtiyaçları karşılayacak üretimin, ekonomiye ve teknik amaçlara uygun ölçüde üretmek için; özelliklerini belirleme ve tek biçime sokma işlemine standardizasyondenir
Standardizasyon çalışmaları sonucu ortaya çıkan; belge, döküman veya esere Standardadı verilmektedir Ülkemizde standardizasyon çalışmaları 1930 yılında başlamış, 1936da Standardizasyon dairesi, 1954de de Türk Standartları Enstitüsükurulmuştur 18 Aralık 1960 yılında yürürlüğe giren bir yasa ile TSE tekrar oluşturulur ve 16 Mayıs 1985 tarihli 3205 sayılı yasa ile TSE kurumu bugünkü yapışma kavuşturulur TSE in görevi; her türlü standardizasyonu hazırlamak veya hazırlatarak, yerinde bulduklarım Türk Standartları olarak kabul etmektir
Standardizasyonun amaçları şunlardır:
1 Üretimde ve malların değişiminde işgücü, araç gereç, enerji kaynağı vb faktörlerde en yüksek düzeyde tasarruf sağlamak
2 tatmin edici mal ve hizmet üretimini sağlayarak tüketici çıkarlarım gözetmek
3 İnsan yaşamının sıhhat ve güvenliğini gözetmek
4 İlgili grupların, birbirleriyle olan data alışverişini ve anlaşmalarım kolaylaştırmak
İyi bir tüketici satın aldığı ürünün TSE ya da TSEK markalı yani, Türk Standardlar Enstitüsü Kurumu işareti olmasına dikkat etmelidir
Ülkemizi gelecekte yönetecek olan çocuklarımızın ve gençlerimizin kalite ve standardizasyon bilinç ve kültürünün oluşması için; Ulusal Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu un aldığı kararla; ilköğretim, lise ve dengi okullarda Tüketicinin Korunması Kolunun, her yılın Ekim ayının 3 haftasının Standartlar Haftasıolarak kutlanmasını, orta öğretim kurumlarının öğretim programlarına Standardizasyon ve Kalite 1dersinin seçmeli ders olarak alınması uygun görülmüştür
Sandartların ve TSE Markalarının Yararları
Üreticiye sağladığı yararlar:
* Belirli bir plan ve programa göre imal yapılmasına tezgâhtar olur
* Yerinde kalitede süratli üretime ihtimal sağlar
* Standartlar doğru kayıp ve artıklar asgari düzeye iner
* Verimlilik artırılır Depolamayı kolaylaştırır, stokların azalmasını sağlar
* Taşımayı ucuzlatır ve kolaylaştırır
* Maliyeti düşürür
Tüketiciye sağladığı yararlar:
* Tüketicinin can ve mülk güvenliğin! korur
* Standart mallar, tüketiciye kıyas ve tercih kolaylığı sağlar
* Standart, sipariş ve alım işlerini kolaylaştırır, alıcıların fiyat ve kalite yönünden aldanmalarım önler
* Ucuzluğa yol açar
* Ruh sağlığını korur, stresi önler
Ekonomiye sağladığı yararlar:
* Standartlar, ulusal sanayii belirtilen hedeflere yöneltebilir
* Milli üretimin kalite bakımından gelişmesine muavin olur ,
* Ulusal ekonomide arz ve talebin dengelenmesine takviye eder
* Bölüştürme masraflarını azaltır
* İhracatta avantaj sağlar
* Milli karakterde bir sanayinin kurulmasında ve gelişmesinde öncülük yapar
* Emrindeki sanayi dallarının kurulmasını ve gelişmesini sağlar
İyi Bir Alıcı Nelere Dikkat Etmeli?
a) Bir ürünü satın alırken, o ürünün TSE ya da TSEK markalarını taşıyıp taşımadığını denetim etmeli; bu markaları taşımayan ürünler seçim edilmemelidir
b) Alıcı, ne istediğini bilmelidir
c) Elde edilen mülk ve hizmetlerin nasıl kullanılacağını bilmelidir
d) Bilinçli bir müşteri olmalıdır
e) Bedensel açıdan günübirlik değil, uzun vadeli bir tasarlama yapılmalıdır
alıntı *
Dünya Standartlar Günü Hakkında
Tüketiciyi Koruma Haftası 14 ekim
14 ekim Dünya Standart Günü önemi
14 ekim Tüketiciyi Koruma Haftası önemi
Dünya Standart Günü 14 ekim Tüketiciyi Koruma Haftası
Alıcı hakları evrenseldir, tüketici sorunları da evrenseldir Fazla eski tarihlerden bu yandan, dağıtılmış hukuk sistemlerinde (örneğin, Roma hukukunda) tüketiciyi korumaya karşın hükümler yer almıştır Fakat alıcı hakları tarihi, uzun ve engebeli mücadeleler ile doludur
Türkiye ’de tüketicinin korunmasına yönelik düzenlemelerin geçmişi, Osmanlı dönemine kadar uzanır İhtisap adı bahşedilen ve üretici, dağıtıcı ile alıcı arasındaki zorlama dengesini sağlamaya yönelik üçlü sistem, kent temizliği gibi işlerin yanı sıra, esnafın malları eksik tartmaması, yiyecek maddelerine hile katılmaması gibi konularda da işlevsel olmuşturAhilik sistemi de uzun zaman kontrol işlevi görmüştür
Türk Standartlar Enstitüsü ’nün 1981993 tarihli teklifi üzerine Millî Eğitim Bakanlığı ’nca her yıl ekim ayının üçüncü haftası Standartlar Haftası olarak kutlanması kabul edilmiştir
Bu haftada Türk Standartlar Enstitüsünün kuruluş amaçları ve görevleri, standardın ne olduğu ve yararları, tüketicinin korunması ve sağladığı yararları, TSE ve kalite konuları hakkında öğrencilere bilgi verilir, radyo ve televizyonlarda Türk Standartları Enstitüsü hakkında ahali bilgilendirilir, yanlış ve bozuk mülk alındığında ne yapılması gerektiği açıklanır, yanıltıcı ve haksız reklamların zararları anlatılır, TSE damgası ve garanti belgesinin önemi açıklanır
Kayıtlı bir hizmetin, ihtiyaçları karşılayacak üretimin, ekonomiye ve teknik amaçlara uygun ölçüde üretmek için; özelliklerini belirleme ve tek biçime sokma işlemine standardizasyondenir
Standardizasyon çalışmaları sonucu ortaya çıkan; belge, döküman veya esere Standardadı verilmektedir Ülkemizde standardizasyon çalışmaları 1930 yılında başlamış, 1936da Standardizasyon dairesi, 1954de de Türk Standartları Enstitüsükurulmuştur 18 Aralık 1960 yılında yürürlüğe giren bir yasa ile TSE tekrar oluşturulur ve 16 Mayıs 1985 tarihli 3205 sayılı yasa ile TSE kurumu bugünkü yapışma kavuşturulur TSE in görevi; her türlü standardizasyonu hazırlamak veya hazırlatarak, yerinde bulduklarım Türk Standartları olarak kabul etmektir
Standardizasyonun amaçları şunlardır:
1 Üretimde ve malların değişiminde işgücü, araç gereç, enerji kaynağı vb faktörlerde en yüksek düzeyde tasarruf sağlamak
2 tatmin edici mal ve hizmet üretimini sağlayarak tüketici çıkarlarım gözetmek
3 İnsan yaşamının sıhhat ve güvenliğini gözetmek
4 İlgili grupların, birbirleriyle olan data alışverişini ve anlaşmalarım kolaylaştırmak
İyi bir tüketici satın aldığı ürünün TSE ya da TSEK markalı yani, Türk Standardlar Enstitüsü Kurumu işareti olmasına dikkat etmelidir
Ülkemizi gelecekte yönetecek olan çocuklarımızın ve gençlerimizin kalite ve standardizasyon bilinç ve kültürünün oluşması için; Ulusal Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu un aldığı kararla; ilköğretim, lise ve dengi okullarda Tüketicinin Korunması Kolunun, her yılın Ekim ayının 3 haftasının Standartlar Haftasıolarak kutlanmasını, orta öğretim kurumlarının öğretim programlarına Standardizasyon ve Kalite 1dersinin seçmeli ders olarak alınması uygun görülmüştür
Sandartların ve TSE Markalarının Yararları
Üreticiye sağladığı yararlar:
* Belirli bir plan ve programa göre imal yapılmasına tezgâhtar olur
* Yerinde kalitede süratli üretime ihtimal sağlar
* Standartlar doğru kayıp ve artıklar asgari düzeye iner
* Verimlilik artırılır Depolamayı kolaylaştırır, stokların azalmasını sağlar
* Taşımayı ucuzlatır ve kolaylaştırır
* Maliyeti düşürür
Tüketiciye sağladığı yararlar:
* Tüketicinin can ve mülk güvenliğin! korur
* Standart mallar, tüketiciye kıyas ve tercih kolaylığı sağlar
* Standart, sipariş ve alım işlerini kolaylaştırır, alıcıların fiyat ve kalite yönünden aldanmalarım önler
* Ucuzluğa yol açar
* Ruh sağlığını korur, stresi önler
Ekonomiye sağladığı yararlar:
* Standartlar, ulusal sanayii belirtilen hedeflere yöneltebilir
* Milli üretimin kalite bakımından gelişmesine muavin olur ,
* Ulusal ekonomide arz ve talebin dengelenmesine takviye eder
* Bölüştürme masraflarını azaltır
* İhracatta avantaj sağlar
* Milli karakterde bir sanayinin kurulmasında ve gelişmesinde öncülük yapar
* Emrindeki sanayi dallarının kurulmasını ve gelişmesini sağlar
İyi Bir Alıcı Nelere Dikkat Etmeli?
a) Bir ürünü satın alırken, o ürünün TSE ya da TSEK markalarını taşıyıp taşımadığını denetim etmeli; bu markaları taşımayan ürünler seçim edilmemelidir
b) Alıcı, ne istediğini bilmelidir
c) Elde edilen mülk ve hizmetlerin nasıl kullanılacağını bilmelidir
d) Bilinçli bir müşteri olmalıdır
e) Bedensel açıdan günübirlik değil, uzun vadeli bir tasarlama yapılmalıdır
alıntı *