teknolojiuzmani
FD Üye

Yeni bir araştırma kapsamında bilim insanları, insanların sevdiği yahut sevmediği koku tiplerinin besbelli biçimde farklı kültürel geçmişlere dayalı olarak seçilip seçilmediğini test etmek istediler. Araştırmanın asıl hedefi sevilen kokuların etnik kökene yahut kültürlere nazaran değişip değişmediği olsa da araştırmada tüm dünyada herkesin sevdiği koku da keşfedilmiş oldu.
Yapılan bu yeni araştırmada araştırmacılar, bir dizi yerli avcı-toplayıcı halk ve klâsik çiftçi topluluklarının yanı sıra çağdaş kent sakinleri de dahil olmak üzere 10 farklı kültürel kümeden bireylerden 10 farklı kokuyu koklamalarını ve bunları güzellik sırasına nazaran sıralamalarını istedi. Sonuçlara nazaran dünyada herkesin beğendiği koku tipi bulundu.
Tüm dünyanın sevdiği koku: Vanilya

Dünyadaki birçok etnik kökeni, topluluğu yahut ırkı temsil eden 280'den fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada iştirakçilere rastgele sıralanmış 10 adet kalem gibisi koku aleti sunuldu. İştirakçilerden her birini koklamaları ve kalemleri en beğenilen kokudan en makus kokuya gerçek sıralamaları istendi.
Katılımcılar ortasında genel olarak en güzel olarak sıralanan koku, Vanilya özütünün ana bileşeni olan vanilin oldu. Ondan bir sonraki en tanınan koku ise meyveli bir kokuya sahip olan ve ekseriyetle meyve aromalı yiyeceklerde lezzet arttırıcı olarak kullanılan etil bütirat oldu. En sevilen üçüncü koku olarak ise çiçek kokusunun özütü olan linalool seçildi. Araştırmada en sevilmeyen olan kokular ise peynir, soya sütü ve ter ile alakalı, keskin ve güzel olmayan bir kokuya sahip olan izovalerik asit oldu.
Katılımcıların algılanan kokunun hoşluğu açısından kokuları birbirlerinden farklı biçimde sıralamalarının akabinde araştırmacılar, iştirakçilerin kültürünün değişkenlikte sadece %6 payı olduğunu, değişkenliğin %54'ünün insanların şahsî tercihinden kaynaklandığını ve kokunun moleküler profilinin yaklaşık %40'ını etkilediğini belirttiler.
Yani en sevilen kokudan bağımsız olarak araştırmanın asıl hedefine gelecek olursak, özetle beşerler farklı kokuları farklı biçimde sıralayabilir ve bunun sebebi kültürleri değil, ferdî tercihleri.