Dünyanın en büyük meyvesi 1549335845 1549335845 dunyaninenbuyukmeyvesi5c58fd29e74c7dunyaninenbuyukmeyvesi5c58fd29e74c7 http:wwwekosescomekolojikyasamportaliekogaleriuploadgenelJakFruit1Tropik bölgelerde yetişen Jakfruit (Artocarpus heterophyllus) dünyanın en büyük meyvesini meydana getirmektedir Sıcak ve yılın her döneminde yağışlı bölgelerde iyi artan ağacın meyveleri bir basketbol topu büyüklüğündedir Bu ağaçların bulunduğu otlaklarda beslenen hayvanlar için ağaçtan düşen meyveler risk talep edebilmektedir Nemli, drenajı iyi ve verimli killi topraklarda hoş gelişme gösterir Üçüncü yıldan itibaren meyve vermeye başlar Jackfruit, nangka ve jaca olarak da tanınmaktadır Anavatanı Hindistan ve Güneydoğu Asya’dır Yüksekliği 2530 m ye değin ulaşabilir Bu özelliği nedeniyle rüzgar kıran bitkisi olarak da yararlanılmaktadır Hoş ve ihtişamlı bir görünüşe, büyük, yayvan bir taca, düzgün ve adaleli koyugri renkli kalın bir gövdeye sahiptir Seyrek dallanma gösterir Genç ağaçlarda tepe sürgünler kesilerek yan dal oluşumu sağlanarak, 34 esas dallı bitki tacı oluşturulmaktadır Erkek ve kadınsı çiçekler aynı bitki üzerinde ama öbür yerlerdedir xfUid21549335845 1549335845 dunyaninenbuyukmeyvesi5c58fd2ae1d84dunyaninenbuyukmeyvesi5c58fd2ae1d84 http:wwwekosescomekolojikyasamportaliekogaleriuploadgenelJakFruitman Ağacın çoğaltılması tohum ve aşıyla elde etmektadır Tohumları 18 haftada çimlenebilmektedir İklim özelliklerine tarafından değişmekle birlikte hasat OcakHaziran döneminde olmakta fakat bütün sene hasat yapılan bölgeler de bulunmaktadır Meyve ağırlığı anavatanı olan Hindistan’da 45 kg’a ulaşırken, diğer bir yetişme alanı olan Florida’da (ABD) ise 15 kg kadardır Aşırı iri meyveler iyi bir gıda stoğu olarak görülmektedir Meyvenin büyüklüğü 90 cm’ye kadar ulaşabilmektedir Kerestesi müzik aletleri, mobilya, gemi direği yapımı gibi fazla değişik amaçlarla kullanılmaktadır Meyvenin şekli ve büyüklüğü fazla değişkendir Meyve küresel, oval ya da oblong (uzun silindir) biçiminde olabilir Meyvenin en açık havada yeşil renkte, dikenimsi ve etli bir kabuk bulunur Yeşil kabuğunun aşağıda kahverengi, pürüzsüz sert bir kabuk mevcuttur Meyve içerisinde bulunan lateks, kauçuk yapımı için yerinde olmamakla birlikte içermiş olduğu takriben % 85 oranındaki reçine ile cila yapımı için çok değerlidir Meyvenin yenilen kısmı tohumlarıdır Bu tohumlar sert kabuk içerisinde genellikle minik meyvelerde üçü meyvenin sağ tarafında üçü de meyvenin sol tarafında edinmek üzere herkes kocaman bir patates büyüklüğündedir 1549335845 1549335845 dunyaninenbuyukmeyvesi5c58fd2b6de89dunyaninenbuyukmeyvesi5c58fd2b6de89 http:wwwekosescomekolojikyasamportaliekogaleriuploadgeneljakfruitfruitgif Büyük meyvelerde tohum miktarı daha da fazla olabilmektedir Tohumlar patates gibi pişirilerek yenmektedir Muz ile ananas arası bir tadı vardır Odun ateşinde tohumların kızartması çok tercih edilmektedir Hindistan’da patates, fasulye vb gibi sebzelerle acılı yemeği (curry) yapılmaktadır Meyve salatalarında kullanılmakta, dondurma ve krema ile birlikte de servis edilmektedir Konserve olarak 60 haftaya kadar saklanabilmektedir Yaprakları mısır ve hindistan cevizi kabukları ile birlikte kavrulup hindistan cevizi yağı ile birlikte karıştırılarak veya kimsesiz ülsere karşısında kullanılmaktadır Sirke ile karıştırılmış lateksi çıban, yılan sokmaları ve beze oluşumunda tedavi amaçlı önerilmektedir Köklerinden elde edilen ekstraktlar astım, ateş, cilt hastalıkları ve ishale iyi gelmektedir Ağaç kabuklarının rahatlatıcı etkileri söz konusudur