Dunyanın En Eski Aşk Şiiri
Dunyanın ilk aşk şiiri 1889′da Bağdat ’ın 150 km uzağındaki Sumer kenti Nippur ’da bulunmuş 4 bin yıllık bir tablet uzerindeki şiirdir ABD ’li sumerolog Samuel Noah Kramer tarafından 55 yıl once okunan tableti Turkce ’ye Muazzez İlmiye Cığ cevirdi Gunumuzde İstanbul Arkeoloji Muzesi ’nde sergilenmektedir
Sumer inancına gore, toprağın bereketini ve verimli olmasını sağlamak amacıyla, Kral ’ın yılda bir kez Bereket ve Aşk Tanrıcası Ellil yerine bir rahibe ile evlenmesi kutsal bir gorevdi Bu şiir buyuk bir olasılıkla Kral Şusin icin secilmiş bir gelin tarafından yeni yıl bayramını kutlama toreninde soylenmek uzere kaleme alınmıştı ve ziyafetlerde, şolenlerde muzik, şarkı ve dans eşliğinde soyleniyordu
İşte dunyanın ilk aşk şiiri;
Damadım, kalbimin sevgilisi
Guzelliğin buyuktur baldan tatlı
Aslan, kalbimin kıymetlisi
Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır
Yatak odasında bal doludur
Guzelliğinle zevklenelim
Aslan seni okşayayım
Damadım benden zevk aldın
Annem soyle sana guzel şeyler verecektir
Babam, sana hediyeler verecektir
Sen beni sevdiğin icin
Lutfet bana okşayışlarını
Benim Tanrım, benim koruyucum
Tanrı Ellil ’in kalbini memnun eden Şusin ’im
Lutfet bana okşayışlarını …
imagesdunyanineneskiasksiiri5b0b35799e426png
Dunyanın ilk aşk şiiri 1889′da Bağdat ’ın 150 km uzağındaki Sumer kenti Nippur ’da bulunmuş 4 bin yıllık bir tablet uzerindeki şiirdir ABD ’li sumerolog Samuel Noah Kramer tarafından 55 yıl once okunan tableti Turkce ’ye Muazzez İlmiye Cığ cevirdi Gunumuzde İstanbul Arkeoloji Muzesi ’nde sergilenmektedir
Sumer inancına gore, toprağın bereketini ve verimli olmasını sağlamak amacıyla, Kral ’ın yılda bir kez Bereket ve Aşk Tanrıcası Ellil yerine bir rahibe ile evlenmesi kutsal bir gorevdi Bu şiir buyuk bir olasılıkla Kral Şusin icin secilmiş bir gelin tarafından yeni yıl bayramını kutlama toreninde soylenmek uzere kaleme alınmıştı ve ziyafetlerde, şolenlerde muzik, şarkı ve dans eşliğinde soyleniyordu
İşte dunyanın ilk aşk şiiri;
Damadım, kalbimin sevgilisi
Aslan, kalbimin kıymetlisi
Yatak odasında bal doludur
Guzelliğinle zevklenelim
Aslan seni okşayayım
Damadım benden zevk aldın
Annem soyle sana guzel şeyler verecektir